Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Bătrân din Vidra ÎNȘELAT de un escroc, care i-a dat la schimb BANI FALȘI


Un bătrân din comuna Vidra a rămas fără o sumă însemnată de bani după ce un escroc l-a rugat să-i schimbe banii, dându-i în schimb bancnote false de 100 de lei. S-a aflat că octogenarul a fost înșelat abia după ce acesta a mers la magazin cu una dintre bancnotele false. Ștefanache C., de 81 de ani, a mers la un magazin din localitate și a cumpărat diferite produse, dându-i vânătoarei o bancnotă de 100 lei. Aceasta și-a dat seama că bancnota nu are elementele de siguranță, motiv pentru care a fost sesizată poliția. 
 În urma verificărilor făcute, oamenii legii au stabilit că în ziua de 22 aprilie, la locuința bătrânului s-a prezentat un necunoscut, care i-a spus că vrea să cumpere niște țuică. Sub pretextul că are doar bancnote de 100 lei, escrocul l-a întrebat pe bătrân dacă are să-i schimbe banii, în sensul de a-l da bancnote mai mici. Pentru că chiar avea, bătrânul a acceptat să-i schimbe necunoscutului banii. Astfel, acesta din urmă i-a dat păgubitului 12 bancnote de câte 100 lei, toate false, iar bătrânul i-a dat în schimb bancnote adevărate. Din verificări a mai rezultat că 11 dintre cele 12 bancnote false aveau aceeași serie. Polițiștii ne-au spus că în acest caz se fac cercetări pentru înșelăciune. 
 Escrocii folosesc diferite metode de înșelăciune, iar țintele predilecte ale acestora sunt bătrânii. Se dau drept vânzători ambulanți și oferă diverse bunuri spre vânzare (pături, articole de îmbrăcăminte), vin cu pomană, solicită achiziționarea unor produse obținute în gospodăria proprie, în baza unor anunțuri existente la poarta sătenilor, pretind că sunt reprezentanți ai unor instituții publice și oferă diverse informații, ajutoare pentru bătrâni sau solicită schimbarea unei bancnote de valoare mare în bancnote cu valoare mai mică, așa cum s-a întâmplat și în cazul de la Vidra.
De fapt, acestea sunt doar pretexte, pentru că infractorii au alte intenții. De  obicei, infractorii urmăresc în primul rând să descopere unde își ține banii potențiala victimă și acționează de regulă în grup. Astfel, în timp ce unul dintre ei stă de vorbă cu victima, celălalt sustrage banii sau bunurile. Există și situații când victima este trimisă să aducă diverse bunuri din casă, însă de regulă este rugată să schimbe bancnote de valoare mare în bancnote cu valoare mai mică, iar furtul este comis în acele momente. Dacă nu reușesc să distragă atenția victimei, escrocii revin, în special noaptea, pentru a-și finaliza planul de jefuire a victimei. Practic, infractorii urmăresc să facă bani cu un risc minim de a fi prinși, iar din acest motiv bătrânii și locuitorii din mediul rural sunt țintele lor predilecte.
 Pentru a nu cădea în plasa infractorilor, este esențial să nu primiți persoane străine în curtea sau locuința dumneavoastră. Dacă este necesar să plătiți pentru un serviciu sau un bun, trebuie să le puneți în vedere persoanelor străine să aștepte la ușă sau la poartă, iar acestea să fie încuiate. Sub nicio formă să nu oferiți informații în legătură cu sumele de bani pe care le dețineți, lucru valabil și în cazul bijuteriilor, depozitelor sau conturilor bancare, în special când vi se solicită aceste detalii prin telefon și indiferent cum se recomandă cei care le solicită. Nu primiți bani, în special valută, dacă nu aveți cum să le verificați autenticitatea. De asemenea, nu cădeți în plasa infractorilor care vă cer să schimbați bancnote de 100, 200 sau 500 de lei, pentru că acestea fie sunt false, fie persoanele care v-au cerut acest lucru vor să afle unde vă țineți banii. De preferat este să refuzați orice dialog cu persoanele care vi se par suspecte. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?