Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

ALERTĂ de BANI FALȘI în Vrancea!


Două persoane din Călărași, un bărbat și o femeie, sunt bănuite că au vrut să cumpere mai multe produse dintr-un magazin situat pe Bulevardul Unirii din Focșani, pe care au vrut să le achite cu bani falși. Vânzătoarea a avut suspiciuni cu privire la cele două bancnote de 50 lei primite, așa că a sesizat poliția. Sesizarea s-a făcut luni dimineață, în jurul orei 3.00, cazul fiind preluat de polițiștii de la Crimă Organizată. În cazul lui Răzvan Cristian B., de 29 de ani, și al Garofiței B., tot de 29 de ani, se fac cercetări pentru „punere în circulație de valori falsificate”.
    În țară, dar și în Vrancea, circulă de multă vreme bancnote false de 10, 50 sau 100 de lei. Polițiștii de la Crimă Organizată au confirmat faptul că s-a întocmit dosar penal în cazul de luni, urmând ca banii să fie trimiși la expertiză. Ei au adăugat că săptămânal se primesc astfel de sesizări, cea mai des falsificată fiind bancnota de 10 lei. Escrocii folosesc, în ultima vreme, material plastic, iar imprimările sunt foarte bine realizate. Un ochi neavizat poate fi păcălit foarte ușor, mai ales când banii falși sunt ascunși într-un teanc cu unii adevărați, iar dacă persoana care îi primește nu îi verifică bucată cu bucată riscă să fie păcălită.
    Bancnotele românești au mai multe elemente de securitate, ce pot fi verificate cu ușurinșă de oricine. Astfel, gravura la fanta transparentă de securitate este în relief, filigranul este constituit din două componente poziționate în stânga aversului, pe zona neimprimată: portretul personalității de pe bancnotă și emblema BNR. Filigranul este vizibil când bancnota este luminată din partea opusă privitorului. Toate bancnotele românești aflate în circulație au, în zona centrală, un fir ce devine vizibil când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.
    Toate bancnotele românești în circulație au anumite fragmente ale unui element de design de mici dimensiuni imprimate în același loc pe ambele fețe, astfel că atunci când sunt privite prin transparență și luminate din partea opusă privitorului, elementul este văzut în întregime. Acesta se află plasat, pe avers, sub denumirea băncii centrale de emisiune. De asemenea, toate bancnotele românești în circulație au imprimată pe revers, în partea dreaptă, o bandă verticală de culoare transparent aurie care are înscrisă, pe verticală, de șapte ori, valoarea nominală.
Toate bancnotele românești în circulație au, pe avers și pe revers, zone imprimate cu caractere foarte mici, sub 1 mm înălțime, ce se pot vedea cu ajutorul unei lupe. De asemenea, au imprimat pe revers, cu cerneală vizibilă numai în lumina ultravioletă, un patrulater ce conține valoarea nominală: „1”, „5”, „10”, „50”, „100”, „200”, „500”. Seria bancnotelor românești în circulație este formată din trei cifre și o  literă, iar numărul din șapte cifre. Numărul fiecărei bancnote este unic. Seria și numărul tipărite cu cerneală neagră, pe verticală, în stânga, se văd de culoare verde, iar seria și numărul imprimate cu cerneală roșie, cu caractere de înălțime crescătoare, pe orizontală, în dreapta, se văd de culoare portocalie în lumina ultravioletă. Bancnotele de 10 lei, 50 lei, 100 lei, 200 lei și 500 lei au un element de design de pe aversul bancnotei imprimat cu cerneala de culoare aurie.
    Bancnotele de 10 lei emisiunea 2005, 50 lei, 100 lei, 200 lei și 500 lei au imprimate în relief principalele elemente de design, pe ambele fețe. Imaginea latentă nu este percepută la examinarea directă, dar devine vizibilă când bancnota este privită razant. Pe bancnotele de 10 lei emisiunea 2005, 50 lei, 100 lei, 200 lei și 500 lei, imaginea latentă este constituită din inițialele „BNR”.
    Bancnotele de 50 lei, 100 lei, 200 lei și 500 lei au, în zona elementului floral pe avers, înscrisă valoarea nominală prin perforații foarte fine. Acestea devin vizibile numai când bancnota este luminată din partea opusă privitorului. De asemenea, bancnotele au pe avers, în partea stânga jos, elemente imprimate cu cerneală care își schimba culoarea din auriu în verde, în funcție de unghiul din care este privită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?