Actuala șefă a Inspectoratului Școlar Județean, Lidia Dumbravă, care ocupă funcția în interimat, se va înscrie la concursul pentru ocuparea funcției de inspector școlar general, organizat de Ministerul Educației. Informația ne-a fost confirmată chiar de profesoară.
Cadrele didactice vrâncene au la dispoziție mai bine de o săptămână pentru a-și depune candidaturile în vederea participării la concursul pentru ocuparea funcției de inspector școlar general. Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, înscrierile se fac în perioada 18-26 aprilie, la sediul Inspectoratului Școlar Județean. Concursul pentru ocuparea funției, organizat de minister, va avea loc în perioada 11-13 mai.
Metodologia de concurs, bibliografia, modelul de curriculum vitae, declarația pe proprie răspundere, fișele de evaluare a probelor, fișa postului și lista documentelor necesare înscrierii la concurs se afișează atât la sediul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Åtiințifice, cât și la sediul Inspectoratului Åcolar al Județului Vrancea. Concursul se organizează în baza Metodologiei de organizare și desfășurare a concursului pentru ocuparea funcțiilor de inspector școlar general, inspector școlar general adjunct din inspectoratele școlare și de director al casei corpului didactic, aprobată prin OMECTS nr. 5557/7 octombrie 2011, cu modificările și completările ulterioare.
La concurs se poate înscrie personalul didactic cu condiția să fie membru al corpului național de experți în managementul educațional, să fie absolvent al unei instituții de învățământ superior, cu diplomă de licență, să fie personal didactic titular în învățământ, să aibă gradul didactic I sau titlul științific de doctor, să dețină o vechime în învățământul preuniversitar de cel puțin 8 ani, dintre care cel puțin 5 în ultimii 10 ani, să dețină calificativul „foarte bine” în ultimii 5 ani școlari încheiați, fără să fi fost sancționat disciplinar în anul școlar curent, să aibă recomandare vizând calitățile profesionale, manageriale și morale din partea consiliului profesoral al unității de învățământ sau din partea consiliului de administrație al inspectoratului școlar ori recomandarea senatului universității sau a organului de conducere al instituției în care candidatul își desfășoară activitatea la data înscrierii la concurs.
De asemenea, candidatul trebuie să nu fi fost lipsit de dreptul de a ocupa o funcție de conducere în învățământ prin hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală, să fie apt din punct de vedere medical pentru îndeplinirea funcției, să nu împlinească până la data susținerii concursului vârsta standard de pensionare.
Concursul pentru ocuparea funcțiilor de inspector școlar general cuprinde 3 probe. Prima constă în evaluarea Curriculumului Vitae (analizarea și evaluarea rezultatelor obținute în educație și formare), cea de a doua constă în rezolvarea unui test-grilă utilizând calculatorul, în maximum 50 de minute, iar ultima probă în susținerea interviului în fața comisiei de concurs. În condițiile în care după finalizarea concursului funcția rămâne vacantă, nu pot ocupa această funcție, prin detașare în interesul învățământului până la organizarea unui nou concurs, persoanele care până la organizarea concursului au ocupat funcții de conducere în inspectoratele școlare sau în casele corpului didactic și nu au participat la concurs și persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu l-au promovat.
Reamintim că actualul inspector școlar general vrâncean, Lidia Dumbravă, a fost numită în această funcție „prin detașare în interesul învățământului, până la organizarea concursului de către MENCȘ”, printr-un ordin emis de ministru. Anterior, fusese inspector școlar general adjunct.