Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

GALERIE FOTO : Militari vrânceni, la un exercițiu complex alături de colegi din alte state


Batalionul 280 Infanterie Mecanizată „Căpitan Valter Mărăcineanu” participă cu militari și tehnică, până pe 24 aprilie, alături de militari din 18 state membre NATO sau din cadrul Parteneriatului pentru pace, la exercițiul multinațional „SABER JUNCTION 16, rotația 16-04”. Organizat la inițiativa EUCOM și USAREUR, exercițiul de tip Decisive Action Trening Environment are drept scop dezvoltarea relațiilor de cooperare în cadrul NATO, atât cu partenerul strategic american cât și cu celelalte armate ale țărilor membre. Prin urmare, militarii români au posibilitatea de a pune în aplicare, pe durata exercițiului, tehnicile, tacticile și procedurile de operare standard NATO, realizându-se astfel interoperabilitatea în cadrul Alianței, în scopul realizării capacității de acțiune întrunită.
    Conform unui material scris de plutonier major Oana Ieșan și postat pe pagina de facebook a Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, în cadrul unui scenariu complex, în care vor fi executate atât operații ofensive, operații de apărare, cât și operații de stabilitate și sprijin, militarii români vor lupta alături de militarii armatelor partenere. În cadrul exercițiului, statul major al batalionului va fi augmentat cu militari din cadrul armatei SUA și armatei bulgare, având în subordine o companie de militari bulgari. Până la crearea situației tactice, pregătirea militarilor continuă sub forma unor cursuri menite să familiarizeze personalul cu mediul în care „vor duce lupta”. Astfel, aceștia au participat, în data de 1 aprilie, la cursul de cunoaștere a mediului operațional, curs care a avut drept scop pregătirea militarilor pentru identificarea factorilor politici, culturali și sociali ce pot avea impact asupra modului de îndeplinire a misiunii. Un alt curs la care militarii români au participat alături de militari din armata bulgară este „HEAT”, în cadrul căruia militarilor le este explicat procedeul prin care se pot salva dintr-un autovehicul blindat răsturnat.
    De asemenea, a avut loc și un „Welcome briefing”, la care a participat comandantul batalionului alături de personalul care ocupă funcții cheie în cadrul exercițiului, prilej cu care specialiști americani au făcut, pe fiecare domeniu în parte, precizări referitoare la modul în care vor decurge activitățile pe parcursul exercițiului.
Prin urmare, deși nu s-a intrat încă în cadru tactic, în Hohenfels, pregătirea se execută la foc continuu. „Apreciem că exercițiul reprezintă o bună oportunitate de perfecționare a nivelului de pregătire a militarilor români și un bun prilej pentru demonstrarea capabilităților militare ale României, urmând să aducă un plus de experiență pentru militarii batalionului participanți la exercițiu”, a precizat comandantul Batalionului 280 Infanterie Mecanizată „Căpitan Valter Mărăcineanu”, locotenent colonelul Cristinel Colibaba. 
În acest context, în data de 1 aprilie, în fața întregului detașament, a avut loc festivitatea de avansare în grad a trei dintre militarii batalionului. Astfel, în conformitate cu prevederile regulamentare în vigoare, au fost înaintați în grad, la termen, următorii militari: la gradul de maior căpitanul Claudiu Tihulcă; la gradul de plutonier major plutonierul Oana Ieșan și la gradul de plutonier sergentul major  Albert Florin Baciu. „Avansarea în grad este un moment emoționant pentru fiecare dintre noi și reprezintă încununarea muncii depuse în ultimii ani. Este cu atât mai emoționant cu cât are loc în afara teritoriului național și vreau să folosesc acest prilej pentru a vă ura multă putere de muncă, sănătate și împlinirea aspirațiilor personale și profesionale”, a mai precizat locotenent colonel Cristinel Colibaba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?