Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Stația ANTIGRINDINĂ din Vrancea primește finanțare și în acest an


Sistemul de apărare antigrindină de la Vrancea va primi bani pentru continuarea investițiilor în punctele de lansare a rachetelor din județ. Guvernul a aprobat, miercuri, obiectivele și finanțarea etapei din acest an a Programului de realizare a Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor pentru perioada 2010 – 2024. Finanțarea asigurată în acest an de la bugetul de stat este de peste 15 milioane lei. „Programul de realizare a Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor a parcurs 16 etape anuale de dezvoltare. Implementarea acestuia va continua până la crearea, în România, a unui Sistem național coerent, în măsură să asigure protecția populației și a economiei de efectele și pagubele provocate de căderile de grindină și de seceta severă din Sudul și Sud¬Estul României”, se arată în comunicatul Guvernului.  
    În acest an ar urma să devină operaționale cele patru puncte de lansare a rachetelor care formează grupul Panciu, respectiv Bolotești, Bizighești, Ruginești și Panciu. Stația antigrindină din Vrancea va asigura protecția, în prima etapă, pentru circa 50 mii hectare de terenuri agricole din județ. Este vorba despre suprafețele de teren agricol aferente celor patru puncte de lansare a rachetelor care formează Grupul Panciu, respectiv Bolotești, Bizighești, Ruginești și Panciu. O simulare a unei trageri cu rachete antigrindină a avut loc în luna octombrie a anului trecut, la inaugurarea Centrului de comandă al Stației antigrindină din județ și a celor patru puncte de lansare a rachetelor. Valoarea investiției din Vrancea depășește 5,8 milioane lei. În ceea ce privește funcționarea sistemului antigrindină, cheltuielile sunt de 12 euro pentru fiecare hectar protejat, iar în primii cinci ani fondurile sunt asigurate de la bugetul statului. O evaluare arată că raportul este un leu investit la 14 lei protejați.
    Investiția din sistemul antigrindă de la Vrancea este un proiect demarat începând cu 2003 de administrația județeană. Inițial, a fost un studiu de prefezabilitate comandat de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan. A urmat o vizită la Centrul de la Prahova a unei delegații din județ, condusă de regretatul vicepreședinte al Consiliului Județean, Mircea Diaconu. În 2004, la nivelul Ministerului Agriculturii s-a comandat un studiu de fezabilitate finalizat și avizat în 2006. Deși trebuia terminat în 2010, proiectul a bătut pasul pe loc, în ciuda promisiunilor făcute de miniștrii Agriculturii din perioada guvernării de dreapta. Proiectul a fost relansat odată cu finanțarea masivă asigurată de guvernul USL. Strategia de combatere a căderilor de grindină este cel mai mare program strategic al României. Se întinde pe o perioadă de 15 ani și prevede ca, la final, circa două milioane de hectare să fie protejate împotriva grindinei. Până acum sunt protejate cu aceste rachete circa 280 mii hectare de teren, în Prahova și la Iași.

    „Vrancea este polul grindinei în România”, declara, în octombrie anul trecut, președintele Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, Gheorghe Căunei Florescu, cu ocazia inaugurării Centrului de Comandă al Stației antigrindină din județ și a celor patru puncte de lansare a rachetelor care formează Grupul Panciu, respectiv Bolotești, Bizighești, Ruginești și Panciu. Prezenți la eveniment, primarii și podgorenii vrânceni au apreciat importanța acestui sistem. Ei au cerut continuarea investițiilor astfel încât o parte cât mai mare din suprafața agricolă a județului să fie protejată împotriva căderilor de gheață care au făcut ravagii în culturile agricole. „Acest proiect a fost demarat în Vrancea de Consiliul Județean cu insistențe neîntrerupte din partea președintelui Marian Oprișan”, preciza atunci și prefectul de Vrancea, Nicușor Halici

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?