Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Doi vrânceni s-au făcut stăpâni pe pădurea statului


Polițiștii vrânceni au continuat, în perioada 14-20 martie, acțiunile pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice privind exploatarea, transportul, deținerea și comercializarea materialelor lemnoase. Astfel, pe data de 18 martie, cu ocazia controlului efectuat în fondul forestier proprietate publică de stat, aflat în administrarea Ocolului Silvic Focșani, situat pe raza administrativă a comunei Nereju, s-a constatat că un bărbat din Nereju a ocupat fără drept o suprafață de 3,45 ha. din fondul forestier național. „În cauză sunt efectuate cercetări conform art. 106 din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic”, spun polițiștii.
    Același lucru l-a făcut și un alt bărbat din aceeași localitate, numai că suprafața ocupată fără drept de acesta este ceva mai mică. Oamenii legii spun că el ar fi ocupat 150 m.p din fondul forestier național, aflat în administrarea Ocolului Silvic Focșani. Într-o altă situație, cu ocazia controlului efectuat împreună cu specialiștii silvici din cadrul Ocolului Silvic Focșani la o societate comercială din Nereju, s-a constatat faptul că aceasta a expediat cantitatea de 7,482 m.c. lemn rotund din specia fag, fără documente legale de proveniență (aviz de însoțire). De asemenea, registrul societății de evidență a intrărilor-ieșirilor de materiale lemnoase nu era completat în mod corespunzător, fapt pentru care administratorul societății a fost sancționat contravențional.
Într-un alt caz, „cu ocazia controlului efectuat în suprafața de fond forestier național situată pe raza administrativă a comunei Nereju, aflată în administrarea Ocolului Silvic Focșani, s-a constatat faptul că trei bărbați, toți din comuna Nereju, au împrejmuit fără drept fondul forestier proprietate publică, fapt pentru care au fost sancționați contravențional”, explică oamenii legii.
    La Soveja, a fost depistat un bărbat din localitate, care transporta cu un atelaj hipo doi arbori tăiați fără drept din pădurea proprietate a unui consătean. Pe numele său s-a întocmit dosar penal de cercetare pentru tăiere ilegală și furt de arbori. De asemenea, pe DN 2L – comuna Străoane, a fost depistat un bărbat din Panciu, care transporta cu o autoutilitară cantitatea de 3,00 m.c. lemn de foc din specia fag, fără a avea documente legale de proveniență. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional, iar lemnul a fost confiscat.
Pe același drum, dar la Răcoasa, polițiștii din localitate au depistat un bărbat din comuna Străoane, care transporta cu un atelaj hipo cantitatea de 1,00 m.c. lemn de foc din specia gorun, fără a deține documente legale de proveniență. Și în cazul său s-au luat aceleași măsuri. La Andreiașu a fost depistat un bărbat din comuna Mera, care transporta cu o autoutilitară cantitățile de 2,00 m.c. lemn de foc din specia fag și 1,00 m.c. lemn de foc din specia brad, cu aviz de însoțire a cărui termen de valabilitate era expirat. De asemenea, conducătorul auto a refuzat să transporte materialul lemnos la locul indicat de agentul constatator, fapt pentru care a fost sancționat contravențional, fiind confiscată valoric și cantitatea de 3,00 m.c. material lemnos.
La Focșani, polițiștii au oprit în trafic o autoutilitară condusă de un bărbat din comuna Andreiașu de Jos, care transporta cantitatea de 4,00 m.c. lemn de foc din specia fag, fară a deține documente legale de proveniență. De asemenea, conducătorul auto a refuzat să transporte materialul lemnos la locul indicat de organul constatator. Și în cazul lui au fost luate aceleași măsuri.

Au furat lemne din rampa obștii

    La Soveja, în punctul „Chiua”, polițiștii au depistat doi bărbați, ambii din comuna Soveja, care transportau cu atelajele hipo material lemnos din specia brad, fără documente legale de proveniență. Cei doi au primit amenzi și s-a confiscat cantitatea de 2,325 m.c. 
Și un bărbat din Mureș a avut o experiență neplăcută cu polițiștii vrânceni. „La data de 18 martie a.c., orele 14:00, pe DN 23 – comuna Răstoaca, a fost depistat un bărbat din comuna Hodac, județul Mureș, în timp ce transporta cu o autoutilitară cantitatea de 0,200 m.c. cherestea din specia rășinoase. Bărbatul a fost sancționat contravențional conform art. 19 alin. (1) lit. b din Legea nr. 171/2010, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 0,200 m.c. material lemnos”, transmit polițiștii. La Poiana Cristei, în fondul forestier, un bărbat din localitate a tăiat fără drept și sustras un arbore din specia stejar, din pădurea Ocolului Silvic Dumitrești. În cazul lui a fost întocmit dosar penal. Într-un alt caz, în punctul „Valea Cîmpului”, a fost depistat un bărbat din comuna Răcoasa, care transporta cu o autoutilitară cantitatea de 1.700 araci, fără a deține documente legale de proveniență. La aceeași data, la ora 06:15, a mai fost depistat un bărbat din localitate, care transporta cu o autoutilitară cantitatea de 1,50 m.c. lemn de foc din specia fag, fără a deține documente legale de proveniență. Cei doi bărbați au fost sancționați contravențional.
    La Păulești, trei bărbați au sustras lemne dintr-o rampă. „La data de 19 martie a.c., pe raza comunei Păulești, au fost depistați trei bărbați, toți din localitate, în timp ce transportau într-o semiremorcă tractată de un tractor cantitatea de 2,469 m.c. lemn rotund din specia rășinoase, sustrasă din rampa primară aparținând Obștei Păulești, situată în punctul «Piatra Ursului», din extravilanul comunei. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt, faptă prevăzută și pedepsită de art. 228 din Codul Penal”, explică oamenii legii. Totodată, în fondul forestier de pe raza comunei Nereju, a fost depistat un bărbat din localitate, care a tăiat fără drept și sustras doi arbori din fondul forestier ce aparține Obștii Nereju. Pe numele său a fost întocmit dosar penal.
Tot la Nereju, a fost depistat un bărbat, care transporta cu o autoutilitară cantitatea de 7,063 m.c. lemn de foc din specia fag, fără a deține documente legale de proveniență. În aceeași localitate, au mai fost depistați doi bărbați, ambii din comună, care au tăiat și sustras arbori nemarcați din fondul forestier al Obștii Nereju, valoarea prejudiciului cauzat nedepășind de peste 5 ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior. Cele două persoane au primit amenzi.
Într-un alt caz, „în fondul forestier de pe raza comunei Vintileasca, a fost depistat un bărbat care a tăiat fără drept și sustras de pe un teren proprietate doi arbori din specia rășinoase, care nu purtau amprenta unui dispozitiv special de marcat. În cauză sunt efectuate cercetări conform art. 107 din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic”, au mai transmis polițiștii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?