Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

ULTIMA ORĂ! Cinci oameni de afaceri vrânceni, printre care și Corneliu Prunache, achitați într-un dosar instrumentat de DNA


Judecătorii de la Tribunalul Prahova i-au achitat pe oamenii de afaceri Corneliu Prunache, Vasile Mihăiuc, Vasile Graur, Iulian Cristian și Vasile Bută, trimiși în judecată de procurorii DNA pentru abuz ori complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar în cazul unuia dintre inculpați și spălare de bani. Soluția de achitare a fost dată astăzi, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
„(…) achită pe inculpatul PRUNACHE CORNELIU, sub aspectul săvârșirii infracțiunii continuate de complicitate la abuz în serviciu (…) achită pe același inculpat sub aspectul săvârșirii infracțiunii continuate de fals în înscrisuri sub semnătură privată, (…) achită pe inculpatul MIHÄ‚IUC VASILE, sub aspectul săvârșirii infracțiunii continuate de complicitate la abuz în serviciu, (…) achită pe același inculpat sub aspectul săvârșirii infracțiunii continuate de fals în înscrisuri sub semnătură privată, (…) achită pe inculpatul GRAUR VASILE, sub aspectul săvârșirii infracțiunii continuate de complicitate la abuz în serviciu, (…) achită pe inculpatul CRISTIAN IULIAN, sub aspectul săvârșirii infracțiunii continuate de complicitate la abuz în serviciu, (…) achită pe inculpatul BUTÄ‚ VASILE, sub aspectul săvârșirii infracțiunii continuate de complicitate la abuz în serviciu, (…) achită pe același inculpat sub aspectul săvârșirii infracțiunii continuate de spălare a banilor (…) lasă nesoluționată acțiunea civilă exercitată în cadrul procesului penal de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (…), menține sechestrul asigurător instituit prin ordonanța emisă la data de 11.06.2010 în dosarul nr.120/P/2006 asupra sumelor de bani deținute de Bută Vasile (la Banca Transilvania) și S.C. Podgoria Cotești S.R.L. Budești (la Banca Transilvania și Raiffeisen Bank). (…) cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu inculpatului Graur Vasile, în cuantum de 520 lei, se va avansa din fondurile Ministerului Justiției. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunțată în ședință publică, azi, 03.03.2016”, este soluția judecătorilor de la Tribunalul Prahova.
Reamintim că cei cinci au fost trimiși în judecată de DNA, în 2010, pe motiv că ar fi păgubit Consiliul Județean Vrancea, dosarul fiind un fel de continuare  al celui deschis pe numele președintelui administrației județene, Marian Oprișan, care a fost achitat definitiv de Curtea de Apel Cluj în decembrie 2015. Procurorii DNA au recunoscut la vremea respectivă, într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituției, că dosarul celor cinci oameni de afaceri avea legătură cu dosarul pe care l-au instrumentat pe numele lui Oprișan, deși nu era disjuns.
De altfel, avocatul Ion Bratu, care i-a apărat pe unii dintre inculpați la momentul trimiterii dosarului în instanță, a subliniat la momentul respectiv, adică în 2010, că „nu am nici o explicație pentru faptul că acest dosar a fost trimis în judecată abia acum, după patru ani (dosarul lui Oprișan a fost trimis în instanță în 2006-n.r.). Ar fi trebuit toți o dată, mai ales că nu-mi aduc aminte ca în dosarul anterior să se pomenească de vreo disjungere”. Acesta a explicat că procurorii DNA au copiat din dosarul instrumentat pe numele lui Marian Oprișan așazisele probatorii de incriminare, pe care le-au introdus în noul dosar, în vederea acuzării celor cinci administratori. Așazisele probatorii au fost desființate de două instante din Cluj, care l-au judecat pe Oprișan, iar acum și de Tribunalul Prahova.
Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, declara, în 2010, că cei cinci oameni de afaceri nu au nici o vină. Singura lor vină este că au lucrat corect, pentru o instituție a statului. „Oamenii aceștia nu au nici o vină. Singura lor vină este că au lucrat corect pentru o instituție a statului român, în beneficiul cetățenilor”, a spus Oprișan.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?