Ediția: Sâmbătă 21 septembrie 2024 Nr. 6719
Ediția: Sâmbătă 21 septembrie 2024 Nr. 6719

Condiții pentru acordarea indemnizației pentru creșterea copilului


Persoanele care au obținut venituri impozabile în ultimul an, anterior datei de naștere a copilului, pot să beneficieze la cerere de concediul și indemnizația pentru creșterea acestuia, conform OUG nr. 111/2010. Cuantumul indemnizației lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, însă legislația în vigoare prevede cuantumuri minime și maxime, raportate la Indicatorul Social de Referință (ISR=500 lei), în funcție de durata concediului. Potrivit actului normativ amintit mai sus, aceste limite sunt: cel puțin 600 de lei și cel mult 3.400 de lei, pentru părinții care aleg concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la un an (sau până la trei ani, dacă este vorba de un copil cu handicap); minim 600 de lei și maxim 1.200 de lei, pentru părinții care aleg concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani. Legiuitorul a prevăzut și o excepție de la această regulă și anume, câte 600 de lei în plus la indemnizație pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți.
    La începutul acestui an, în evidențele Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vrancea figurau 1.654 persoane beneficiare de indemnizație pentru creștere copil, pentru care s-au făcut plăți în cuantum de 16.105.747 lei lunar, și 447 de persoane beneficiare de stimulent de inserție pentru creștere copil, pentru care s-au plătit 2.712.438 lei.
    Potrivit raportului pe anul trecut, întocmit la nivelul Serviciului Public Local de Asistență Socială (SPLAS) Focșani, pe parcursul anului 2015, inspectorii instituției au verificat 577 de dosare ale focșănenilor, de acordare a indemnizației/ stimulentului de inserție pentru creșterea copilului până la doi ani, respectiv până la 3-7 ani pentru copilul cu handicap.

Oricare dintre părinți poate solicita concediul

    Pentru a beneficia de concediul pentru creștere copil și indemnizația aferentă, oricare dintre părinți poate face o cerere scrisă în acest sens, ce trebuie depusă la SPLAS-ul primăriei de domiciliu, împreună cu alte documente. Potrivit OUG nr. 111/2010, indemnizația lunară pentru concediul de creștere copil poate fi primită de oricare dintre cei doi părinți ai copilului, pentru fiecare naștere.
    Cei care solicită acest drept trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să aibă domiciliul sau reședinta pe teritoriul României; să locuiască împreună cu copilul și să se ocupe de creșterea și îngrijirea acestuia; să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit în ultimele 12 luni anterioare nașterii, adopției, ori luării în plasament a copilului. Aceste venituri pot proveni din salarii, activități independente, activități agricole, dar și ajutorul de șomaj sau indemnizația de creștere a copilului. De indemnizație pentru creșterea copilului beneficiază și cei care se află în concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare profesională sau cursuri la zi.

Acte necesare pentru acordarea indemnizației

    Cererea pentru acordarea indemnizației trebuie depusă fie începând cu ziua imediat următoare încetării concediului de maternitate (cele 126 de zile), fie începând cu data nașterii copilului, ori, după caz, a adopției sau luării în plasament. Cererile trebuie înaintate SPLAS-ului primăriei unde solicitantul își are domiciliul, în maxim 60 de zile. În caz contrar, perioadele anterioare nu se vor mai lua în calcul. 
Dosarul trebuie să conțină: cerere tip; copie de pe cărțile de identitate ale părinților; certificatul de naștere al copilului; certificatul de căsătorie (dacă e cazul); livretul de familie; adeverința din care să rezulte că persoana a realizat venituri pe ultimul an anterior nașterii, ori alte acte care dovedesc că persoana s-a aflat în vreuna din situațiile care îi conferă dreptul la indemnizație (ex. șomaj etc.); cerere de concediu aprobată de angajator; orice alte documente care să ateste îndeplinirea condițiilor de eligibilitate; extras de cont bancar (pentru cei care doresc plata indemnizației direct în cont).
Dosarele sunt transmise AJPIS, cererile trebuind să fie soluționate prin decizie în 15 zile lucrătoare de la înregistrarea la agențiile. Totodată, deciziile sunt comunicate solicitanților în cinci zile lucrătoare de la emitere.

Ce venituri și ce perioade se iau în calcul

    La stabilirea bazei de calcul a indemnizației pentru creșterea copilului se iau în considerare toate veniturile supuse impozitului realizate de solicitant, precum și veniturile aferente perioadelor asimilate. Baza de calcul a indemnizației pentru creșterea copilului se determină ca suma totală a veniturilor realizate în ultimele 12 luni anterioare nașterii copilului, împărțită la 12. În cazul veniturilor din activități independente sau agricole, la stabilirea cuantumului indemnizației pentru creșterea copilului se iau în calcul veniturile înscrise în actele doveditoare, împărțite la numărul de luni în care s-au realizat acestea.
    Conform legii, cele 12 luni pot fi constituite integral și din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situații: au beneficiat de indemnizație de șomaj sau au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condițiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective; s-au aflat în evidența AJOFM, în vederea acordării indemnizației de șomaj; au beneficiat de concedii și de indemnizații de asigurări sociale de sănătate prevăzute de OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate; au beneficiat de concedii medicale și de indemnizații pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale; au beneficiat de pensie de invaliditate; se află în perioada de întrerupere temporară a activității, din inițiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare; au beneficiat de concediu și indemnizație lunară pentru creșterea copilului; au beneficiat de concediu și indemnizație lunară pentru creșterea sau, după caz, pentru îngrijirea copilului cu handicap; au beneficiat de concediu fără plată pentru creșterea copilului; se află în perioada de 3 luni de la încetarea unui contract de muncă pe durată determinată și începerea unui alt contract de muncă pe durată determinată; au însoțit soțul/soția trimis/ trimisă în misiune permanentă în străinătate; au efectuat sau efectuează serviciul militar pe bază de voluntariat, au fost concentrați, mobilizați sau în prizonierat.
    La constituirea celor 12 luni se mai iau în calcul și perioadele în care solicitanții: frecventează fără întrerupere cursurile de zi ale învățământului preuniversitar, inclusiv în cadrul programului „A doua șansă”, sau, după caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licență ori de master, precum și ale învățământului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, în țară sau în străinătate, într-un domeniu recunoscut de Ministerul Educației, cu excepția situației de întrerupere a cursurilor din motive medicale; au calitatea de doctorand, în condițiile prevăzute de Legea educației naționale nr. 1/2011; se află în perioada cuprinsă între încheierea unei forme de învățământ preuniversitar și începerea, în același an calendaristic, a unei alte forme de învățământ preuniversitar, cursuri de zi, frecventate fără întrerupere; se află în perioada cuprinsă între absolvirea cursurilor de zi ale învățământului preuniversitar și începerea învățământului universitar, cursuri de zi, în același an calendaristic; se află în perioada cuprinsă între încheierea unei forme de învățământ universitar, cursuri de zi, cu sau fără examen de licență sau de diplomă, și începerea, în același an calendaristic, a unei alte forme de învățământ universitar, cursuri de zi, frecventate fără întrerupere; se află în perioada cuprinsă între încheierea unei forme de învățământ universitar, la nivelul studiilor universitare de licență sau de master, precum și ale învățământului postuniversitar la nivel de masterat, cursuri de zi, și începerea, în același an calendaristic, a unei alte forme de învățământ universitar la nivelul studiilor universitare de licență sau de master, cursuri de zi, frecventate fără întrerupere; se află în perioada cuprinsă între încheierea unei forme de învățământ postuniversitar, cursuri de zi, și începerea, în același an calendaristic, a unei alte forme de învățământ postuniversitar, cursuri de zi, organizate potrivit legii, frecventate fără întrerupere; se află în perioada de 60 de zile de la finalizarea cursurilor învățământului obligatoriu sau, după caz, de la absolvirea cursurilor de zi ale învățământului preuniversitar, universitar la nivelul studiilor universitare de licență sau de master și postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, cu sau fără examen de absolvire, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în șomaj, calculate începând cu data de 1 a lunii următoare finalizării studiilor; au beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare și perfecționare profesională din inițiativa angajatorului sau la care acesta și-a dat acordul, organizate în condițiile legii; se află în perioada cuprinsă între absolvirea cursurilor de zi ale învățământului medical superior, organizat potrivit legii, cu examen de licență organizat în prima sesiune, și începerea primului rezidențiat după absolvire.
    În calculul celor 12 luni se includ și fracțiunile de lună în care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum și cele în care solicitanții s-au aflat în situațiile menționate mai sus. Prin fracțiune de lună se înțelege efectuarea a cel puțin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptățită a realizat venituri supuse impozitului. Prin excepție, se acceptă ca de cel mult 3 ori fracțiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alinineatul anterior.

Părinții pot obține venituri fără să le fie suspendată indemnizația

    În prezent, parinții aflați în concediul pentru creșterea copilului pot obține venituri supuse impozitului fără să le fie suspendată plata indemnizației. Potrivit actelor normative în vigoare, plata indemnizației nu se suspendă dacă părinții obțin venituri supuse impozitului în cuantum de cel mult 3000 de lei într-un an calendaristic. De asemenea, plata indemnizației nu se suspendă nici dacă beneficiarii primesc indemnizații în calitate de consilier local/județean, indiferent de nivelul acestora. Totodată, plata indemnizației se menține și dacă persoana îndreptățită „primește diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creșterea copilului, altele decât cele rezultate din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?