Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

GALERIE FOTO : Mircea Dinutz, comemorat printr-o expoziție „In Memoriam” la Biblioteca Județeană


Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea a organizat, în holul sediului central, o expoziție documentară și de carte în memoria scriitorului vrâncean Mircea Dinutz, decedat pe 19 februarie 2013. Prieten și colaborator al instituției vrâncene de cultură, acesta și-a donat, prin testament, întreaga bibliotecă personală. Donația a ajus pe rafturile bibliotecii la sfârșitul anului 2013, cu sprijinul familiei scriitorului. La momentul respectiv, Teodora Fîntînaru, managerul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, a declarat că „este prima oară când biblioteca beneficiază de o donație prin act testamentar a unei întregi biblioteci personale”.      
Biblioteca Județeană a constituit, astfel, Fondul documentar „Mircea Dinutz”, fond care cuprinde aproximativ 4.000 de volume, plicuri cu documente și manuscrise, precum și drepturile de autor asupra acestor manuscrise, înscrisuri, dosare conținând actele de studii ale scriitorului, diplome, certificate, articole din presă, fișe de lectură și dactilograme. Fondul este deja prelucrat în proporție de 30% și cuprinde în mare măsură cărți de specialitate din domeniul umanist. „Acest fond este edificator pentru o bună cunoaștere a laboratorului de cercetare și de creație al criticului literar focșănean, pentru modul în care acesta se raporta la un autor sau la o carte. Fondul documentar «Mircea Dinutz» reprezintă o importantă sursă de cercetare pentru elevi, studenți, pentru toți cei care vor dori să aprofundeze studiile filologice și de literatură română și universală”, se arată într-un comunicat de presă trimis redacției noastre.

Cine a fost Mircea Dinutz

    Născut la Bacău la 24 septembrie 1948, Mircea Dinutz a urmat Facultatea de Filologie de la Institutul Pedagogic (1967-1970) și Facultatea de Limba și Literatura Română (secția latină) din București (1971-1975). După absolvire, a lucrat în câteva orașe din țară, din 1984 stabilindu-se în Focșani. A fost profesor de limba și literatura română sau de latină la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu”, la Colegiul Național „Al. I. Cuza” și la Colegiul Național „Unirea”, activitatea didactică fiindu-i încununată cu Ordinul „Meritul pentru Învățământ în grad de Ofițer, pentru abnegația și devotamentul puse în slujba învățământului românesc” (2004).
    Mircea Dinutz a avut dorința de a continua la Focșani o revistă de talie europeană, „Pro-Saeculum”, ducând mai departe ștafeta unui alt plecat în lumea umbrelor, Alexandru Deșliu. A colaborat cu revistele literare „Caiete critice”, „Convorbiri literare”, „Viața românească”, „Ateneu”, „Literatorul”. „Autor a peste cinci sute de studii de critică și istorie literară, Mircea Dinutz a semnat prefețe și postfețe, a alcătuit patru ediții critice, a elaborat, în colaborare, monografiile „Virgil Huzum” și „Ioan Larion Postolache”, precum și lucrarea „Textul literar. Orizonturi de lectură”. A publicat peste 500 de articole de critică literară, cronică de întâmpinare, eseuri, recenzii, articole de opinie, pamflete în numeroase reviste din întreaga țară („Caiete critice”, „Convorbiri literare”, „Viața Românească”, „Ateneu”, „Acolada”, „Vitraliu”, „Literatorul”, „Bucovina literară”, „Vatra veche”, „Plumb”, „Spații culturale”, „Ex Ponto”, „Argeș” ș.a.). Din 2008, a fost redactorul-șef al revistei focșănene „Pro Saeculum”. A publicat volumele: „Marin Preda – Patosul interogației” (1997), „Popasuri critice” (2001), „Florin Muscalu” (2007), „Tablete de duminică” (2008), „Ioan Dumitru Denciu” (2009). „Scriitori vrânceni de ieri și de azi” (2011), „D’ale democrației” (2012) și „Anamneze necesare” (2012). Mircea Dinutz s-a îngrijit de prefața, tabelul cronologic, notele critice, bibliografia și reperele istorico-literare la romanul „Lydda” al lui Duiliu Zamfirescu, primul roman epistolar din literatura română”, se detaliază în comunicatul de presă trimis redacției noastre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?