Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

În plină polemică rasială în SUA, premiile Grammy ar urma să pună în evidență genul rap


În timp ce Oscarurile sunt ținta criticilor fiindcă nominalizările nu reprezintă suficient minoritățile, premiile Grammy ar urma să îl scoată în evidență pe rapperul Kendrick Lamar (FOTO) și albumul său care abordează aspecte rasiale. Lamar este nominalizat la 11 categorii Grammy, la cea mai importantă gală a anului pentru industria muzicală, transmite vineri AFP.
Este cel mai mare număr de nominalizări obținut vreodată de un artist de culoare într-un singur an, cu excepția lui Michael Jackson și a celebrului său album „Thriller”. Albumul „To pimp a butterfly”, al treilea al rapperului de 28 de ani, se bucură de aprecieri unanime, precum și de un mare succes comercial.
    Timp de 80 de minute se succed interludii vorbite, rap și aranjamente de jaz interpretate de promițătorul saxofonist Kamasi Washington. Una dintre piese, „Alright”, a devenit imnul neoficial al mișcării de protest Black Lives Matter. Ritmul nonșalant al melodiei al cărui coautor este Pharrell Williams contrastează cu textul care evocă brutalitățile comise de polițiști, afirmând cu forță „Nigga, we gon’ be alright”.
    O altă piesă, „How Much a Dollar Cost”, prezintă călătoria compozitorului-interpret în Africa de Sud și descrie interacțiunea sa cu un cerșetor, în care a văzut o formă de esență divină. Președintele Barack Obama a mărturisit că este cântecul său preferat din 2015.
    După călătoria în Africa de Sud, artistul născut la Compton, periferie fierbinte a orașului Los Angeles și leagăn al gangsta rap, a dorit să realizeze un album despre relația sa cu celebritatea. O altă temă a apărut însă, ca urmare a mișcării Black Lives Matter și a manifestațiilor organizate după uciderea mai multor afro-americani neînarmați de către polițiști în 2014. „Cred că o mare parte din aprecierile pe care le-a primit se datorează felului său fără compromis de a spune povestea Americii de culoare în 2015”, afirmă Adam Diehl de la Universitatea din Augusta (Georgia, sud-estul SUA). „Este prima oară că se îndepărtează de Compton și că realizează ceva ce fiecare din comunitatea afro-americană poate asculta, spunându-și: Asta mă face mândru că vin de unde vin”, adaugă el.
    Premiul Grammy pentru Albumul Anului a fost acordat până acum doar de trei ori unor albume parțial sau în principal aparținând genului hip-hop — albumelor semnate de Qincy Jones, Lauryn Hill și Outcast. În pofida unui număr record de nominalizări, Lamar Kendricks nu este sigur că va câștiga. „To pimp a butterfly” este în competiție cu „1989” al cântăreței Taylor Swift , cu formația canadiană The Weekend, care a produs senzație cu primul său album r&b, și cu blues-rockul grupului Alabama Shakes. Numeroasele nominalizări sunt în sine o victorie, în contrast cu industria cinematografică și prestigioasele sale premii Oscar. Cei 20 de actori aflați în cursa pentru câștigarea unui trofeu în 28 februarie sunt toți albi, lucru care a declanșat o amplă polemică.
    Lamar Kendrick s-a aflat acum doi ani în centrul unei mini-furtuni mediatice când, nominalizat de șapte ori la Grammy Awards pentru precedentul său album, a fost învins de rapperii albi Macklemore și Ryan Lewis, care au primit premiul pentru Albumul Anului. Ei și-au cerut scuze atunci spunând că cel care merita premiul era Kendrick și au lansat recent o piesă în semn de omagiu adus mișcării Black Lives Matter intitulată „White Privilege II”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?