Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

La Biblioteca Județeană va funcționa „Cuibul Cetățenilor Activi”


Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea organizează marți, 9 februarie, de la ora 11.00, inaugurarea „Cuibului Cetățenilor Activi”. La acest eveniment, care va avea loc la Sala de Lectură din strada Maior Gheorghe Sava nr. 4, sunt invitați să participe toți focșănenii care doresc, precum și reprezentanți ai ONG-urilor, ai mediului de afaceri, dar și angajați ai instituțiilor publice din Vrancea. Potrivit comunicatului de presă trimis redacției noastre, amenajarea spațiului în care va funcționa acest Cuib al cetățenilor activi a fost realizată de designerul Andreea Coviltir și voluntarii din proiectul „Al treilea spațiu al cetățeniei active”.
    Cuibul cetățenilor activi oferă acces gratuit la internet, instrumente de training, cursuri gratuite pentru toate vârstele, workshopuri, evenimente, precum și o comunitate de suport pentru dezvoltarea inițiativelor civice. „Inaugurarea Cuibului Democrației din Focșani va fi marcată prin susținerea unei scurte conferințe, urmată de prezentări ale invitaților, momente surpriză pregătite de voluntarii implicați în acest proiect, un workshop dedicat tinerilor – «Adolescența în mrejele democrației», precum și derularea primului proiect al cetățenilor activi de la bibliotecă – «Peste FOC(ș)ANI!». Voluntarii vor merge prin cafenelele Focșaniului, parcuri și pe stradă pentru a afla de la oameni ce își doresc pentru orașul lor, ce nevoi au și ce idei își doresc să le împărtășească cu noi, pentru a construi proiecte ce pot schimba în bine locuri, lucruri și fapte. Care să reziste peste FOC și ANI. Și pentru FOCȘANI! Mai multe detalii privind participarea la eveniment pot fi aflate accesând www.al-treilea-spatiu.ro și www.facebook.com/al.3lea.spatiu”, se detaliază în comunicatul de presă trimis redacției noastre.
    Asemeni altor centre de resurse deja inaugurate sau în curs de amenajare în biblioteci publice din alte 13 orașe ale țării, Cuibul Democrației din Focșani este inspirat de o instalație de artă amenajată de Mark Reigelman în vecinătatea Bibliotecii Publice din Cleveland și urmărește promovarea unui tip de spațiu care lipsește din societatea românească, anume spațiul de interacțiune/dialog/colaborare non-formală. Pentru a deveni cetățeni cu adevărat activi, românii au nevoie de locuri în care să se întâlnească, de oportunități pentru a dezbate probleme de interes general, de contexte în care să învețe să comunice și să colaboreze.
    Coordonatorul implementării locale a proiectului prin care a fost înființat Cuibul Democrației este bibliotecarul-formator Margareta Tătăruș, ce poate fi contactată pentru informații suplimentare la telefon 0722.337.002 sau email: margotatarus@gmail.com.

„Prin pași mici, salturi uriașe”

    „Al Treilea Spațiu al Cetățeniei Active”, în cadrul căruia a fost înființat „Cuibul Democrației” este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, din cadrul Fondului ONG România, cu o sumă nerambursabilă în valoare de 220.884 EUR. Proiectul este implementat de Fundația Progress (www.progressfoundation.ro) în parteneriat cu Biblioteca Națională a României și cu alte 13 Biblioteci Județene din România. Proiectul a debutat în iulie 2014 și va fi implementat la nivel național până în aprilie 2016. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.al-treilea-spatiu.ro.
    Fundația Progress a fost înființată în anul 2002 și este o organizație neguvernamentală ce pilotează inițiative locale în domeniul educației/formării, (e-) incluziunii, dezvoltării comunitare și voluntariatului pe care le scalează apoi, la nivel național, ca bune practici, inovatoare și de impact. În centrul abordării privind dezvoltarea stau bibliotecile județene și locale ca hub-uri de învățare pe tot parcursul vieții și centre de inovare socială; instituții fundamentale pentru a ajunge la aproape orice grup social și/sau comunitate, în special la cele marginale. Viziunea Fundației Progress este că „small is beautiful”, ceea ce înseamnă că activitățile sau intervențiile punctuale pot avea un mare impact asupra oamenilor și a comunităților. De aceea, motto-ul programelor fundației este: „Small steps, giant leaps!” (Prin pași mici, salturi uriașe). Informații suplimentare despre activitățile Fundației Progress sunt disponibile pe pagina de web www.progressfoundation.ro.
    În ceea ce privește Programul „Fondul ONG”, acesta este parte a Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2009-2014. Obiectivul general al Programului este sprijinirea dezvoltării societății civile și consolidarea contribuției la justiția socială, democrație și dezvoltare durabilă. Operatorul Fondului ONG în România este Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, împreună cu partenerii săi Fundația pentru Parteneriat și Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi. Informații suplimentare privind Fondul ONG în România se pot regăsi  pe pagina de web www.fondong.fdsc.ro.

Biblioteca Județeană, în serviciul comunității

    Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea este o instituție publică de tip enciclopedic, aflată în serviciul comunității locale și județene, cu funcții complexe de informare și cultural – educaționale. Are rol de importanță strategică în cadrul societății informației și al comunității și permite accesul nelimitat și gratuit la colecții, dotări IT, baze de date și la alte surse de informare destinate publicului. 
Asigură egalitatea accesului la informare, lectură, comunicare, cercetare, educație pe tot parcursul vieții, petrecerea timpului liber și dezvoltarea personalității utilizatorilor, fără deosebire de statut social ori economic, vârstă, sex, apartenență politică, religioasă ori etnică. „Biblioteca Județeană «Duiliu Zamfirescu» Vrancea se află în serviciul comunității focșănene și vrâncene și misiunea ei este aceea de a asigura accesul liber la resursele și serviciile sale, să sprijine dreptul fiecăruia de a utiliza biblioteca pentru informare, de dezvoltare personală și instruire și de încurajare a schimbului de idei, participare creativă și egalitate a șanselor la cunoaștere. Detalii pe site-ul bibliotecii: www.bjvrancea.ro”, se detaliază în comunicatul de presă trimis redacției noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?