Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Sistemul antigrindină primește patru milioane de lei


Investițiile în sistemul de apărare antigrindină vor continua și în acest an, când ar trebui să devină operaționale cele patru puncte de lansare a rachetelor care formează Grupul Panciu, respectiv Bolotești, Bizighești, Ruginești și Panciu. Ministerul Agriculturii a prevăzut suma de 4,1 milioane lei pentru continuarea proiectului la nivelul județului Vrancea. Sumele din acest an vor fi alocate pentru „Studii, proiecte tehnice, execuție lucrări, achiziție echipamente și dotări pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea”. Sumele sunt prezentate în proiectul Hotărârii de guvern privind aprobarea obiectivelor etapei a XVII-a 2016 a Programului de realizare a Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor pe perioada 2010-2024.
Stația antigrindină din Vrancea va asigura protecția, în prima etapă, pentru circa 50 mii hectare de terenuri agricole din județ. Este vorba despre suprafețele de teren agricol aferente celor patru puncte de lansare a rachetelor care formează Grupul Panciu, respectiv Bolotești, Bizighești, Ruginești și Panciu. O simulare a unei trageri cu rachete antigrindină a avut loc în luna octombrie a anului trecut, la inaugurarea Centrului de comandă al Stației antigrindină din județ și a celor patru puncte de lansare a rachetelor. La eveniment au fost prezenți fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin, prefectul Nicușor Halici, vicepreședintele Consiliului Județean Ionel Cel Mare, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) Ion Sandu, președintele Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNACP) Gheorghe Căunei Florescu.
Specialiștii AASNACP arătau atunci că valoarea investiției din Vrancea depășește 5,8 milioane lei. În ceea ce privește funcționarea sistemului antigrindină, cheltuielile sunt de 12 euro pentru fiecare hectar protejat, iar în primii cinci ani fondurile sunt asigurate de la bugetul statului. O evaluare arată că raportul este un leu investit la 14 lei protejați.
Investiția din sistemul antigrindă de la Vrancea este un proiect demarat începând cu 2003 de administrația județeană. Inițial, a fost un studiu de prefezabilitate comandat de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan. A urmat o vizită la Centrul de la Prahova a unei delegații din județ, condusă de regretatul vicepreședinte al Consiliului Județean, Mircea Diaconu. În 2004, la nivelul Ministerului Agriculturii s-a comandat un studiu de fezabilitate finalizat și avizat în 2006. Deși trebuia terminat în 2010, proiectul a bătut pasul pe loc, în ciuda promisiunilor făcute de miniștrii Agriculturii din perioada guvernării de dreapta. Proiectul a fost relansat odată cu finanțarea masivă asigurată de guvernul USL în ultimii doi ani. „Vrancea este polul grindinei în România. Astăzi începe omologarea stației antigrindină de la Vrancea, care va proteja la final 250 mii hectare de teren din Vrancea și Galați. În 2015 începem cu omologarea Grupului Panciu, cu patru puncte de lansare, unde vom proteja în jur de 50 mii hectare, iar din 2016 vom începe cu șapte puncte de lansare. Venim din partea de nord, de la Iași, și din partea de sud, de la Prahova, Buzău, și vom face o joncțiune aici, pentru că trebuie să protejăm toată zona, tot arealul”, afirma președintele AASNACP, Gheorghe Căunei Florescu, la inaugurarea Centrului de comandă.
Strategia de combatere a căderilor de grindină este cel mai mare program strategic al României. Se întinde pe o perioadă de 15 ani și prevede ca, la final, circa două milioane de hectare să fie protejate împotriva grindinei. Până acum sunt circa 280 mii hectare de teren, în Prahova și la Iași.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?