Ediția: Joi 18 iulie 2024 Nr. 6673
Ediția: Joi 18 iulie 2024 Nr. 6673

OPINIA NUTRIȚIONISTULUI: Nutriția adecvată și dieta potrivită – rol esențial în asigurarea sănătății dinților


Nutriția adecvată și dieta potrivită joacă un rol esențial în asigurarea sănătății dinților și a gingiilor, zahărul, natural sau procesat, fiind inamicul numărul 1 al dinților și principala cauză a producerii cariilor, susține nutriționistul Lygia Alexandrescu. Potrivit acesteia, alimentele lipicioase — caramele, bomboane — nu pot fi dizolvate rapid de salivă și prezența lor prelungită pe suprafața dinților este cariogenă.
Lygia Alexandrescu atrage atenția asupra faptului că alimente care aparent sunt inofensive — chipsuri, clătite, cozonac — sunt de asemenea reținute pe suprafața dinților pe o perioadă lungă de timp și într-un final se transformă în glucide sau zaharuri care cauzează caria dentară. Nutriționistul spune că este obligatorie pentru prevenirea formării cariilor clătirea (dacă periajul nu este posibil) imediată după consumul acestui tip de alimente.
De asemenea, guma de mestecat fără zahăr poate fi utilizată pentru curățarea superficială a dinților datorită faptului că ea stimulează secreția de salivă și reglează pH-ul cavității bucale, însă dezavantajul major al acesteia este prezența în compoziția sa a unor aditivi alimentari deosebit de nocivi pentru sănătate. „În general, cei mai mari consumatori de dulciuri sunt copiii și, de aceea, pe perioada dezvoltării danturii, aceștia trebuie să consume carbohidrați complecși și mai ales naturali, cum ar fi fructele proaspete. Fructele stimulează musculatura facială și ajută la curățarea cavității bucale”, afirmă Lygia Alexandrescu.
În opinia sa, dietele foarte drastice pot afecta sănătatea dinților, după cum relevă studii clinice recente. „În această categorie intră dietele ‘de luni dimineață’ sau dietele în care se consumă un singur tip de aliment pe zi sau dietele fade. Persoanele care se înfometează practic au tendința de a-și limita drastic aportul de proteine, vitamine și minerale, în special calciu, vitamina D și vitamina B12, substanțe importante pentru sistemul dentar. De asemenea, persoanele care iau medicamente pentru slăbire secretă cantități mai mici de salivă și deci se creează un mediu acid mai puternic și astfel este favorizată formarea cariilor”, explică medicul.
Vitaminele din alimente sau din suplimente, împreună cu o igienă orală riguroasă, pot ajuta la scăderea incidenței cariei dentare, a respirației neplăcut mirositoare și a patologiei gingiilor, mai spune aceasta. Totodată, vitaminele de tipul vitaminei C și a coenzimei Q10 au acțiune antioxidantă și protejează mai ales gingiile împotriva degenerării celulare, stimulează formarea de colagen (proteină fibroasă a țesutului viu) și favorizează refacerea.
Curățarea limbii este și ea foarte importantă, pentru că ajută la îndepărtarea mirosului neplăcut al respirației, principala cauză a acestui miros neplăcut fiind prezența depozitelor de bacterii de pe suprafața ei, arată Lygia Alexandrescu. „Majoritatea problemelor dentare apar din cauza lipsei unei igiene orale corespunzătoare, a fumatului, precum și a consumului de băuturi colorate dulci și carbogazoase. Diversele afecțiuni dentare netratate corespunzător și la timp pot conduce la cancer oral. Așadar, cu puțină conștiență și cu puțină cunoaștere a importanței igienei și nutriției dentare se pot evita durerea și boala dentară și mai ales se poate menține fără mare efort mult râvnitul zâmbet strălucitor”, susține nutriționistul.

ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?