Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO : Primarii s-au întâlnit pentru a discuta despre „Vrancea Curată“


Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Vrancea Curată a adoptat, ieri, bugetul pe anul 2016, în valoare de 310.800 lei. La ședința Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Vrancea Curată” au participat majoritatea primarilor localităților vrâncene. În cadrul întâlnirii s-a discutat și despre transmiterea unor suprafețe de teren din domeniul public al localităților în domeniul public al Consiliului Județean în vederea construirii punctelor de colectare din cadrul proiectului. Primarii s-au plâns că nu au terenuri disponibile deoarece majoritatea sunt terenuri proprietate privată, iar în proximitatea drumurilor este interzis prin lege orice fel de construcție.

    Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Vrancea Curată a adoptat, ieri, bugetul pe anul 2016 care este în valoare de 310.800 lei. La ședința Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Vrancea Curată” au participat majoritatea primarilor localităților vrâncene. Lucrările au fost conduse de primarul orașului Panciu, Iulian Nica, secondat de fostul ministru al Transporturilor, Iulian Matache și de directorul Direcției Tehnice și de Investiții din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Romeo Iordache. Conform statutului Asociației, aceasta are un buget propriu de venituri și cheltuieli, situațiile financiare fiind întocmite în conformitate cu legislația în vigoare. În cea mai mare parte, bugetul Asociației este constituit din cotizația anuală stabilită pentru fiecare membru (comună, oraș sau municipiu-n.r.), în valoare de 4200 de lei. Majoritatea bugetului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Vrancea Curată” va merge către două capitole, respectiv cheltuieli de personal-164.724 lei și cheltuieli materiale-133.000 lei. Iulian Matache le-a cerut primarilor să își achite cotizațiile precizând că „este foarte important ca Asociația să funcționeze foarte bine în vederea implementării proiectului de investiții Vrancea Curată”.

Primăriile trebuie să dea în administrarea CJ terenurile pe care se amplasează punctele de colectare

    În cadrul întâlnirii s-a discutat și despre transmiterea unor suprafețe de teren din domeniul public al localităților în domeniul public al Consiliului Județean în vederea construirii punctelor de colectare din cadrul proiectului. Primarilor li s-a reamintit că în baza contractelor de asociere încheiate pentru implementarea acestui proiect trebuie să transmită anumite suprafețe de teren din domeniul public al localităților în domeniul public al Consiliului Județean. Primarilor li s-a reamintit că hotărârile privind transmiterea acestor terenuri trebuie aprobate foarte repede dacă nu au fost deja aprobate. „Proiectul Vrancea curată este unul din cele mai mari proiecte de acest gen la nivel național, cu o valoare de 145 milioane de lei plus TVA și care are ca termen de finalizare a lucrărilor data de 31 decembrie 2016. În acest context, vă rugăm să ne ajutați să obținem aceste terenuri pentru a putea scoate la licitație construcția acestor puncte de colectare locale. Dacă nu finalizăm acest proiect până la data de 31 decembrie 2016 ,vom fi nevoiți să dăm banii înapoi și nu sunt bani puțini”, a precizat Romeo Iordache.

Creșterea facturilor la gunoi, problemă pentru primari

    Primarii au ridicat mai multe probleme cu care se confruntă în implementarea acestui proiect, una dintre acestea fiind închiderea gropii de la Haret, ceea ce a făcut ca ridicarea și depozitarea gunoiului menajer să aducă facturi mai mari pentru populație. „Oamenii plătesc în prezent, după închiderea gropii neconforme de la Haret, un preț dublu pentru preluarea gunoaielor. Din acest motiv, cetățenii sunt revoltați împotriva noastră. Åžtiu că decizia de închidere a gropii de la Haret a fost contestată de ILGO Mărășești, vrem să știm dacă a avut câștig de cauză, context în care am relua contractul de depozitare a gunoaielor la Haret și am reveni la prețurile anterioare, care sunt mai mici cu 80 la sută față de cele actuale”, a spus primarul comunei Gugești, Vasile Vatră.
    Direcției Tehnice și de Investiții din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Romeo Iordache, a explicat că ILGO Mărășești a solicitat deschiderea unei gropi neconforme pentru o perioadă limitată dar solicitarea nu a fost aprobată de Mediu. „Sperăm ca până la data de 30 iunie 2016 să finalizăm lucrările la Centrul de management al deșeurilor de la Haret, iar până la sfârșitul anului să finalizăm acest proiect și să renunțăm definitiv la soluțiile acestea provizorii care au venit și cu costuri suplimentare”, a precizat Romeo Iordache.
    Primarii s-au plâns că nu au terenuri disponibile deoarece majoritatea sunt terenuri proprietate privată, iar în proximitatea drumurilor este interzis prin lege orice fel de construcție. „Vă reamintesc că punctele de colectare nu pot fi amplasate în proximitatea drumurilor comunale, județene și naționale deoarece legea interzice în mod expres acest lucru”, a explicat Iulian Matache.

„Vrancea Curată” trebuie finalizat până la data de 31 decembrie 2016

    Proiectul „Vrancea Curată” a fost lansat în anul 2011 de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul Programului Operațional Sectorial de Mediu. În prima etapă au fost închise depozitele de deșeuri urbane (fostele gropi de gunoi) din localitățile: Focșani (Golești), Adjud, Panciu, Odobești și Mărășești (Haret). Suprafața totală ecologizată în urma lucrărilor este de aproximativ 13 hectare. Cea de-a doua etapă vizează construcția Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Haret. Acesta include un depozit ecologic de deșeuri, o stație de compostare și o stație de sortare. CMID Haret va funcționa pe o suprafață de 17,5 ha, având o capacitate totală de stocare de 1,8 milioane metri cubi și o durată de viață estimată de 26 de ani.     Depozitul va fi construit în 3 etape, urmând a fi realizate trei celule de depozitare a deșeurilor. Prima celulă va avea o suprafață de aproximativ 5 ha – suficient pentru 7 ani de operare. Costurile fac parte din Proiectul SIMD. Celelalte două celule nu sunt incluse în investițiile proiectului. Ele vor avea 5,5 ha împreună și sunt planificate spre a fi realizate pentru 2017, respectiv 2026. În alte trei etape, ce se află în diverse stadii de implementare, vor fi achiziționate mașinile, utilaje, pubele și întreaga logistică necesară colectării și transportării deșeurilor urbane. De proiectul „Sistem integrat de management al deșeurilor” – Vrancea Curată, urmează să beneficieze aproximativ 361.193 de vrânceni, din care 146.571 de cetățeni locuiesc în mediul urban și 219.622 de cetățeni locuiesc în mediul rural.

20 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?