Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Pompierii s-au LUPTAT CINCI ORE cu flăcările, pentru a salva casa unei femei din Țifești


Trei incendii au stins pompierii duminică și în noaptea de duminică spre luni, perioadă în care Vrancea s-a aflat sub Cod Portocaliu și Cod Galben de ninsori și viscol. Intervenția cea mai dificilă a fost duminică seara, la Èšifești, unde flăcările au mistuit o locuință, în total fiind vorba de o suprafață de 180 metri pătrați. Pompierii, voluntarii și localnicii au muncit cinci ore pentru stingerea flăcărilor.
    Primul incendiu s-a anunțat duminică, la ora 10.30, la gospodăria lui P. M., din localitatea Popești. Trei echipaje de pompieri, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, și o ambulanță SMURD s-au deplasat imediat la locul indicat, intervenția desfășurându-se în colaborare cu serviciul voluntar pentru situații de urgență din localitate. În momentul sosirii forțelor de intervenție la fața locului, s-a constatat că incendiul se manifesta la anexe gospodărești construite pe o suprafață cumulată de aproximativ 70 mp. „În urma acestuia au ars o bucătărie de vară construită din panouri sandwich pe o suprafață de cca. 30 mp, două magazii construite din panouri sandwich pe o suprafață de cca. 40 mp, precum și obiecte electrocasnice, articole de mobilier și alte bunuri aflate în interior. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că evenimentul s-a produs, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit electric”, a transmis căpitan Cristina Duță de la ISU Vrancea.

Focul a făcut prăpăd la Èšifești

    Duminică seara, pompierii au fost chemați la Èšifești, unde ardea o casă, suprafața cuprinsă de flăcări fiind foarte mare. În urma apelului primit prin 112, către Èšifești au plecat patru echipaje de pompieri militari, cu trei autospeciale de stins incendii și o ambulanță SMURD. Flăcările cuprinseseră casa de locuit a Elenei P., dar și o anexă, și amenințau să se extindă la gospodăriile învecinate.
    Intervenția a fost dificilă din cauza suprafeței mari cuprinse de flăcări și din cauza manifestării fenomenelor meteo periculoase specifice codului galben în vigoare la acel moment, respectiv căderi abundente de zăpadă, însoțite de viscol puternic.
În urma incendiului, care s-a produs, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit electric, au ars acoperișul locuinței, confecționat din lemn și cu învelitoare din tablă, pe o suprafață de cca. 100 mp, o anexă pe o suprafață de aproximativ cca. 180 mp, cca. 3 tone lucernă, depozitate în podul anexei, și aproximativ 2 mc cherestea. Intervenția pentru stingerea incendiului a durat aproximativ cinci ore.
„În perioada sezonului rece numărul incendiilor produse din cauza scurtcircuitelor electrice este ridicat. Deoarece astfel de situații sunt foarte periculoase, reamintim că este important să nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații. Nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat. Nu trebuie să lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum sunt fierul de călcat, reșoul, radiatorul și alte asemenea. Instalați și utilizați aparatele electrocasnice respectând cu strictețe indicațiile producătorului, ce sunt menționate în prospectul produsului. Verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice, luați măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate și nu suprasolicitați instalația electrică folosind mai multe aparate simultan”, a adăugat căpitan Duță.

Casă în flăcări la Ruginești

    În noaptea de duminică spre luni, la ora 00.50, o altă persoană din Ruginești a cerut disperată ajutorul pompierilor, după ce casa i-a luat foc. În urma incendiului a ars acoperișul casei, confecționat din lemn și cu învelitoare din tablă, pe o suprafață de cca. 90 mp și s-au degradat tavanele și pereții.
În urma verificărilor efectuate, un coș, canal, burlan de fum amplasat ori neprotejat termic față de materialele combustibile a stat la baza producerii acestui eveniment. „Pentru a evita posibile situații similare, care pun în pericol atât viața cât și bunurile, reamintim că verificarea, repararea, izolarea termică și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii. Coșurile de fum trebuie curățate cu periodicitate pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare și trebuie izolate termic față de elementele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală de lem și alte asemenea)”, mai spune căpitan Duță.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?