Ediția: Marți 18 iunie 2024. Nr. 6651
Ediția: Marți 18 iunie 2024. Nr. 6651

Riscul de mortalitate legat de obezitate este subestimat (studiu)


Riscul de mortalitate legat de obezitate este subestimat în cele mai multe studii, deoarece acestea se bazează pe o singură măsurare a indicelui de masă corporală și nu pe variațiile de greutate pe perioade mai lungi, potrivit unui studu publicat luni, citate de agenția France Presse.
Studiile care nu fac distincție între oamenii care nu au depășit greutatea normală și cei care erau obezi sau supraponderali înainte de a pierde în greutate sunt înșelătoare, deoarece ignoră efectele de durată asupra sănătății ale unui exces de greutate. În plus, pierderea în greutate este adesea rezultatul unei boli, menționează cercetătorii al căror studiu a apărut în ediția online a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Riscurile legate de obezitate au fost nerelevate în cercetările anterioare, deoarece majoritatea studiilor țineau seama de greutatea luată o singură dată, spune Andrew Stokes, profesor asistent de sănătate publică la Universitatea din Boston, unul dintre autorii studiului. „Simplul fapt de a încorpora datele legate de greutate de-a lungul timpului clarifică riscurile obezității și arată că acestea sunt mult mai mari decât se estimase până acum”, a adăugat el.
Odată luate în considerare, efectele nefaste ale excesului de greutate asupra sănătății cresc foarte mult în comparație cu o persoană care nu a avut fluctuații în greutate. În plus, actuala cercetare nu a constatat nici un efect protector al excesului de greutate, contrar a ceea ce sugeraseră cercetări anterioare. Actuala echipă de cercetători a descoperit că riscul de mortalitate al celor care au avut o greutate normală la momentul studiului, dar au fost obezi sau cu exces ponderal în trecut, a fost cu 27% mai mare decât al celor fără fluctuații în greutate.
De asemenea, au observat o prevalență mai mare de diabet de tip 2 și de boli cardiovasculare în rândul persoanelor care au avut un indice de masă corporală (IMC) mai mare decât cel normal și apoi au pierdut în greutate, în raport cu cei care au fost întotdeauna slabi. Obezitatea la o anumită vârstă ar putea predispune la aceste patologii, chiar dacă oamenii pot pierde în greutate și să revină la un indice de masă corporală normal, au explicat cercetătorii.
Autorii acestui studiu au folosit date ale unui sondaj național asupra nutriției realizat în Statele Unite între anii 1988 – 2010. Printre cei a căror greutate a fost normală la momentul studiului, 39% au suferit anterior de exces de greutate sau de obezitate, menționează AFP.

ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?