Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Cotele contribuțiilor sociale pentru 2016


Cotele contribuțiilor sociale pentru anul 2016 au fost stabilite odată cu publicarea bugetului de stat și al celui de asigurări sociale în Monitorul Oficial. Potrivit Legii nr. 340/2015, ce poate fi consultată accesând linkul https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/L_340_2015.pdf,
câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016 este de 2.681 lei. Drept urmare, cuantumul ajutorului de deces acordat în cazul decesului asiguratului sau pensionarului este de 2.681 lei, iar în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, cuantumul acestui ajutor este de 1.341 lei. Legea mai prevede că valoarea punctului de pensie este, anul acesta, de 871,7 lei.
    În ceea ce privește cotele de contribuție de asigurări sociale, acestea sunt: 26,3% pentru condiții normale de muncă, din care 10,5% pentru contribuția individuală și 15,8% pentru contribuția datorată de angajator; 31,3% pentru condiții deosebite de muncă, din care 10,5% pentru contribuția individuală și 20,8% pentru contribuția datorată de angajator; 36,3% pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă, din care 10,5% pentru contribuția individuală și 25,8% pentru contribuția datorată de angajator. „În cota de contribuție individuală de asigurări sociale prevăzută la art. 138 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, este inclusă și cota de 5,1% aferentă fondurilor de pensii administrate privat, prevăzută de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, precizează Legea nr. 340/2015.
    Referitor la contribuțiile la șomaj, acestea sunt stabilite la nivelul de 1%, după cum urmează: 0,5% – contribuția datorată de angajatori; 0,5% – contribuția individuală. Angajatorii mai datorează o contribuție de 0,25% pentru Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, dar și o contribuție de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, diferențiată în funcție de clasa de risc, cuprinsă între 0,15% – 0,85%. „În anul 2016, pentru plata drepturilor la domiciliul beneficiarilor, cheltuielile pentru transmiterea și achitarea drepturilor finanțate din bugetul asigurărilor sociale de stat și a celor din bugetul asigurărilor pentru șomaj se stabilesc prin aplicarea coeficientului de 1% asupra sumelor plătite și se suportă din bugetul din care se finanțează dreptul respectiv. În anul 2016, tariful pentru un talon de plată la domiciliul beneficiarilor, în situația în care aceștia au optat pentru plata în cont curent sau în cont de card, este de 2,15 lei și se suportă din bugetul din care se finanțează dreptul respectiv”, reglementează actul normativ.
    În ceea ce privește contribuțiile de asigurări sociale de sănătate (CASS), Legea nr. 339/2015, referitoare la bugetul de stat pentru 2016, menține nivelul contribuției la sănătate la nivelul din 2015, adică: 5,5% pentru contribuția individuală; 5,2% pentru contribuția datorată de angajator. Contribuția pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate rămâne și anul acesta la nivelul de 0,85%.

Nu se acordă credite în condiții avantajoase pentru crearea de locuri de muncă

    Legea bugetului asigurărilor sociale mai stabilește că, în anul 2016, nu se acordă credite în condiții avantajoase și nici fonduri nerambursabile pentru crearea de locuri de muncă. „Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor de șomaj permitea, prin art. 86, ca, pentru înființarea și dezvoltarea de IMM-uri, unități corporatiste, asociații familiale sau PFA-uri care să creeze locuri de muncă, să poată fi acordate credite pentru investiții, pentru o perioadă de maxim 3 ani, cu o dobândă de 50% din dobânda de referință a Băncii Naționale a României. În cadrul acestei facilități, creditele se acordau pe baza unor studii de fezabilitate, proporțional cu numărul de locuri ce urmau să fie create. De asemenea, tot pentru crearea de locuri de muncă, art. 86^1 din Legea șomajului prevedea chiar și acordarea de fonduri nerambursabile. Vizate de această măsură erau atât întreprinderile mici și mijlocii și unitățile cooperatiste (care să încadreze în muncă pe perioadă nedeterminată șomeri pe care să îi mențină în activitate cel puțin 4 ani), cât și asociațiile familiale ori PFA înființate de șomeri”, se detaliază pe site-ul avocat.net.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?