Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Licitaţia de exploatare a masei lemnoase, boicotată de firmele vrâncene


Licitația de masă lemnoasă organizată, săptămâna trecută, de Direcția Silvică Vrancea a fost boicotată de exploatatorii de lemn, nemulțumiți de condițiile impuse, în special cele privind prețul care a fost majorat și de două, trei ori. Același boicot a fost și în cazul licitației organizate de Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS), prin intermediul Ocolului Silvic Vidra, unde au fost scoși la licitație peste 15 mii metri cubi de masă lemnoasă. La licitație au venit câteva zeci de reprezentanți ai firmelor specializate în exploatarea lemnului, dar niciunul nu a depus ofertă. Aceștia au spus că nu sunt de acord cu condițiile în care se desfășoară licitația, că prețul de pornire este prea mare și că este inclusă în masa lemnoasă licitată, la prețul de lemn de lucru, și coaja copacilor.
    Reprezentanții firmelor de exploatare a lemnului au spus că Direcția Silvică Focșani a scos la licitație masă lemnoasă aferentă anului 2016, însemnând peste 100 mii metri cubi, dar la prețuri exorbitante, duble sau chiar triple față de cele de anul acesta. Dacă până anul acesta o partidă de răritură se lua la licitație de la 60 de lei metrul cub, începând de anul viitor prețul de plecare la licitație va fi de 120 de lei. De asemenea, susțin reprezentanții firmelor de exploatare a lemnului, la produsele principale unde prețul era anul acesta de 90-100 lei pe metrul cub, anul viitor prețul de pornire la licitație va fi de 250 lei metrul cub. „Dacă acceptăm aceste prețuri, acest lucru va însemna o explozie la prețul lemnului, inclusiv pentru lemnul de foc. Acest lucru ar însemna că un metru cub de lemn de foc să se vândă populației anul viitor și cu 400 lei, un preț exorbitant dat fiind nivelul de trai al romanilor. Aceste prețuri ar avea impact negativ asupra populației. De asemenea, lemnul de lucru ar ajunge la peste 500 lei metrul cub în condițiile în care pe piața externă prețurile au scăzut foarte mult”, a spus reprezentantul unei firme de exploatare forestieră. Oamenii de afaceri spun că acest boicot va continua până când oficialii de la Regia Națională a Pădurilor vor înțelege că aceste prețuri nu pot fi accepte de piața românească.
    Directorul general al Direcției Silvice Focșani, Lucian Zamfir, a explicat că licitația a fost organizată în baza legislației în vigoare și că procedurile sunt în derulare și nu se pot schimba condițiile de organizare. „Există un nou regulament de vânzare a masei lemnoase pe care noi trebuie să îl respectăm, la fel și legislația în vigoare”, a spus Lucian Zamfir.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?