Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Polițist vrâncean CONDAMNAT la 13 ani de închisoare pentru 15 INFRACȚIUNI


Polițistul Marius Maricel Vîrlan, judecat la Tribunalul Vrancea pentru infracțiuni de corupție, a fost condamnat de instanța de fond. Ofițerul a primit în total o pedeapsă de 13 ani și 2 luni de închisoare pentru comiterea a 15 infracțiuni, cele mai multe dintre ele de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. De asemenea, instanța l-a condamnat și pentru înșelăciune, uz de fals, fals intelectual, luare de mită și favorizarea infractorului. Decizia instanței poate fi contestată. „(…) aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 4 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 9 ani și 2 luni închisoare (o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite), astfel încât inculpatul va executa în total pedeapsa de 13 ani și 2 luni închisoare și 5 ani interzicerea exercitării drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, respectiv de a ocupa o funcție publică și de a exercita activitatea de polițist. (…) menține măsura arestului la domiciliu (…)”, se arată în soluția instanței.
    Polițistului i s-au mai confiscat și sumele de 28.000 lei și 200 lei și a fost obligat la plata unor despăgubiri civile. Unei societăți din Mărășești trebuie să achite suma de 428 lei, 775 lei către către o persoană, 4.850 către alta și 1.300 lei unei a treia. Alte părți vătămate nu s-au constituit părți civile în dosar. Totodată, s-a dispus și anularea actelor false întocmite de polițist. „(…) Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se mai arată în hotărârea instanței.
    Polițistul a fost luat pe sus de procurorii DNA în luna ianuarie, iar faptele ar fi fost comise în 2013 și 2014. Procurorii au arătat la momentul reținerii că în cursul anului 2013, Vîrlan a efectuat controale la mai multe societăți comerciale, în timpul cărora fie a ridicat documente de evidență contabilă, precum și sume de bani, fără temei legal și fără a înregistra actul de control în evidențele poliției, fie a întocmit dosare penale pentru fapte care constituiau în realitate contravenții și a ridicat bani fără justificare legală și fără să îi depună la poliție. Pentru a justifica deschiderea unuia dintre cele două dosare penale, a întocmit acte procesuale în fals și, pe baza acestora, a formulat propuneri pe care le-a înaintat procurorului de caz.
    Procurorii anticorupție mai precizau că într-un alt dosar, în care polițistul a făcut cercetări, acesta a reușit să recupereze niște bijuterii furate. În loc să depună întreaga cantitate la Banca Națională, polițistul și-ar fi însușit o parte, în valoare de 28.000 lei. Ca să nu se afle ce a făcut, a întocmit în fals un proces verbal de predare – primire a bijuteriilor către părțile vătămate din dosar. Procurorii mai precizau că ar fi  pretins și primit de la cumpărătorul unor bunuri furate suma de 200 lei pentru a nu mai continua cercetările față de acesta sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire. De asemenea, ofițerul de poliție nu a înregistrat denunțul formulat privind săvârșirea unei infracțiuni de furt.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?