Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

VIDEO : Cum au fost întârziate proiectele europene din Focşani


Întârzierea proiectelor din fonduri europene din Focșani poate fi pusă și pe seama funcționarilor aparatului administrativ din Primărie și birocrației, a arătat viceprimarul Gabriel Necula la ședința ordinară de ieri a Consiliului Local. Primăria Focșani va plăti circa un milion de lei din bugetul propriu pentru finalizarea, anul viitor, a proiectelor din fonduri europene care nu au fost finalizate în acest an. Lucrările vor trebui terminate, cu bani din bugetul local, până la 30 iunie 2016. Suma alocată, ieri, de consilierii locali focșăneni este însă mai mare deoarece procedurile prevăzute de Agenția de Dezvoltare Regională Sud Est Brăila spun că se calculează diferența între valoarea licitată de constructori și sumele efectiv decontate până la acest moment. Astfel s-a ajuns la circa zece milioane de lei pentru trei proiecte despre care municipalitatea spune că nu vor fi finalizate până la finalul anului.
    Viceprimarul Gabriel Necula a arătat că au mai rămas foarte puține lucrări de executat. De exemplu, la proiectul „Modernizare și extindere spații verzi în zona de sud est” mai sunt de executat circa 5% din lucrări iar un procent și mai mic la proiectul „Reabilitare și modernizare spații publice urbane în zona de acțiune sud est” și la cel de reabilitare a Åžcolii 3. În schimb, viceprimarul a spus că vor fi finalizate lucrările la Åžcoala 8 și nu au fost solicitate fonduri suplimentare pentru această investiție. „Este o marjă de siguranță pe care o luăm…Rămâne sub un milion de lei la cele trei proiecte”, a spus viceprimarul Necula, care a arătat că lucrările la „Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) pentru cartierele Sud, Mândrești și Laminorul” au schimbat cele trei cartiere, unde nu mai trebuie intervenit pentru următorii ani.
    Acesta a precizat că deja au fost efectuate trasările pe străzile din cartierul Mândrești, se lucrează la parcări iar noile stații de autobuz vor fi montate până la sfârșitul acestui an. Viceprimarul Gabriel Necula a arătat că întârzierile se datorează mai multor cauze, precum suprapunerea de proiecte, aprobarea cu întârziere a finanțării proiectelor pentru cele două școli dar și birocrația existentă care trebuie parcursă pentru tăierea unor arbori, care nu figurau în proiectul inițial. De exemplu, municipalitatea a trebuit să devieze lucrări în Sud din cauza a doi tei pentru care trebuia obținut un aviz de la Mediu, iar aceste lucrări suplimentare au întârziat și lucrările ce trebuiau executate de Vega.

    Lucrările la proiectul „Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) pentru cartierele Sud, Mândrești și Laminorul” au fost întârziate și de problemele financiare ale companiei Vega Galați. Aceasta a intrat în procedură de insolvență anul trecut și exista chiar riscul ca proiectul să fie blocat iar municipalitatea să restituie fondurile primite. Reluarea lucrărilor la aceste investiții a fost posibilă datorită implicării directe a președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Au fost găsite soluții, o parte din lucrări au fost subcontractate către Lefter Construct, așa că au fost finalizate majoritatea lucrărilor prevăzute în contractul inițial.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?