Ediția: Duminică 3 noiembrie 2024 Nr. 6749
Ediția: Duminică 3 noiembrie 2024 Nr. 6749

Școala „Ștefan cel Mare“ și Colegiul „Cuza“, motive de proces între Primăria Focșani și o firmă de construcții


Primăria Focșani trebuie să plătească peste 654 mii lei către firma Hidro Salt B 92 pentru lucrările suplimentare de la proiectul de reabilitare a Åžcolii „Åžtefan cel Mare” din municipiu. Este doar o parte din cei 1,15 milioane lei care trebuie achitată către constructorul din București după ce primăria a pierdut procesul la Curtea de Apel Galați. Este o decizie executorie, chiar dacă municipalitatea a formulat o cerere în revizuire împotriva deciziei magistraților gălățeni. Firma a dat în judecată primăria după ce consilierii locali nu au aprobat plata lucrărilor suplimentare executate la Åžcoala Åžtefan cel Mare. Deși acțiunea a fost respinsă la Tribunalul Vrancea, constructorul a avut câștig de cauză la Curtea de Apel Galați. Însă doar în parte. Magistrații gălățeni au obligat Primăria să plătească lucrări suplimentare doar în limita a 10% din valoarea contractului, precum și penalități de întârziere de la data de 15 septembrie 2013, data recepției obiectivului, la care se adaugă cheltuielile de judecată. Inițial, cei de la Hidro Salt au solicitat peste 2,4 milioane lei de la municipalitate. Ei au cerut 1,3 milioane lei pentru lucrări suplimentare, 160 mii lei pentru gardul metalic, 612 mii lei reprezentând penalități de întârziere și 284 mii lei, contravaloarea garanției de bună execuție.
    Situația este delicată deoarece suma care trebuie plătită acum este foarte mare și nu poate fi amânată punerea în executare a deciziei magistraților. Singura soluție ar fi ca municipalitatea să achite cei 654 mii lei, respectiv contravaloarea lucrărilor suplimentare, contravaloarea TVA și a cheltuielilor de judecată. Recomandarea juriștilor din Primărie a fost ca pentru restul sumei, respectiv penalitățile în valoare de 498 mii lei, să se procedeze la verificarea cuantumului ținând cont de prevederile contractului de execuție a lucrărilor și a modului de calcul al acestora, respectiv dacă se calculează la suma de plată cu sau fără TVA. Dacă nu se fac plățile, cei de la Primărie riscă oricând blocarea conturilor de către un executor judecătoresc.

Primăria cere daune de la Hidro Salt pentru proiectul ratat de la Cuza

    Pe de altă parte, Primăria Focșani vrea despăgubiri de la același constructor din București pentru că nu a executat lucrarea la sala de festivități de la Colegiul Al. I. Cuza și a fost pierdută o finanțare europeană de peste un milion de lei. Investiția a fost demarată în 2011, după ce Hidro Salt a câștigat licitația cu o ofertă de 578881.70 lei, fără TVA. Ulterior, Primăria Focșani a identificat posibilitatea cofinanțării unui proiect de reabilitare și dotare a acestei clădiri prin intermediul fondurilor europene, respectiv Apelul de proiecte pentru fondurile realocate POR. Astfel, a fost depus și aprobat pentru finanțare proiectul de reabilitare de la Colegiul „Cuza”. Proiectul era finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 – Îmbunătățirea infrastructurii sociale, Domeniul Major de intervenție 3.4 – Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea infrastructurii educaționale preuniversitare, universitare și a infrastructurii pentru formare profesională continuă. Contractul de finanțare a fost semnat la sfârșitul anului trecut și avea ca termen de execuție 12 luni de la data semnării. Valoarea totală a proiectului este de 1.117.913 lei, din care finanțarea europeană este de 748.305 lei, iar contribuția proprie a Municipiului Focșani este de 369.608 lei.
    Însă constructorul a invocat diferite motive pentru a nu relua lucrările la Colegiul Cuza. Aceasta deși, potrivit contractului de lucrări, constructorul are obligația de a respecta și executa dispozițiile achizitorului legate de contract. Reprezentanții municipalității au arătat că municipalitatea nu face decât să aplice sancțiunile prevăzute în contract, respectiv va solicita penalități la valoarea contractului și plata de daune interese la valoarea proiectului prejudiciat.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?