Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Autoritățile hotărăsc, copiii pătimesc. Elevii din Cerbu, Jitia, nu mai merg la școală


Școala din satul Cerbu, comuna Jitia, rămâne închisă. Săptămâna trecută, trei inspectori de la DSP Vrancea au pus lacăt pe școală, după ce tatăl unei eleve a reclamat că nu sunt respectate condițiile igienico-sanitare. Mai exact, el a spus că fetița sa a tras curent pe hol și i s-a umflat o măsea. Fără să vină la fața locului, din biroul de la Focșani, conducerea ISJ Vrancea a luat măsura de a muta toți copiii de la Cerbu la școala de centru din Jitia. Părinții s-au revoltat și au decis că până ce școala din satul lor nu va fi deschisă, copiii vor sta acasă, chiar dacă va fi vorba de o săptămână, o lună sau chiar mai mult.
    Ieri, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, medicul Cătălin Graur, s-a deplasat la școala Cerbu, unde s-a întâlnit cu directorul școlii, primarul comunei, dar și cu aproximativ 40 de părinți. Șeful DSP a inspectat școala și, în urma discuțiilor cu reprezentanții școlii și ai primăriei, a dispus o serie de măsuri.  „Sălile de clasă de la această școală sunt foarte bune. Sunt foarte curate, sunt iluminate și foarte bine încălzite. Punctele critice le reprezintă ușile de la intrare. Astfel, am recomandat să se facă intrări separate pentru grupele de preșcolari și școlari, să se pună uși, să se igienizeze spațiile comune, cum ar fi holurile. De asemenea, se vor închide spațiile care sunt în construcție, se va asigura apă pentru igiena copiilor. Primarul împreună cu directorul școlii au spus că de mâine vor urgenta lucrările. Åžcoala este în continuare închisă. Nu pot să spun când se va deschide. Pot să confirm că drumul de la școala de centru până la Cerbu este foarte greoi și în condiții de iarnă nu se va circula așa cum trebuie. Părinții au spus că își aduc copiii la școală aici, noi nu îi putem amenda pentru acest lucru. Am înțeles din presă că cei de la ISJ au dat o decizie cu privire la programul de școală al copiilor de la Cerbu. Cu privire la amenda aplicată de inspectorii noștri este o sumă foarte mare, așa e, dar asta a fost încadrarea. Åžcoala rămâne în continuare închisă, eu nu pot anula acel proces verbal”, a spus Cătălin Graur, directorul DSP Vrancea.

Părinții sunt hotărâți: își duc copiii la școală tot la Cerbu

    La întâlnirea de ieri cu directorul DSP Vrancea, în jur de 40 de părinți i-au cerut acestuia să deschidă școala deoarece unitatea de învățământ nu este un saivan de oi, așa cum ar fi spus inspectorii DSP care au închis-o. Mai mult, părinții spun că nu își vor lăsa copiii la școala de centru nici în ruptul capului. „A venit ieri domnul director de la DSP Vrancea și a stat de vorbă cu noi. Am fost prezenți toți părinții copiilor. Nu ne-a dat nici o soluție, însă am hotărât cu toți cei care ne-am adunat să ne ducem copiii la școală la Cerbu și nu la Jitia. Toți vom merge cu copiii aici. Trebuie să ne lase să intrăm în școală. Directorul școlii ne-a spus că nu poate deschide școala deoarece are interdicție clară de la DSP și dacă o deschide va avea probleme penale. Noi suntem poporul și trebuie să ni se facă dreptate. Noi, copiii la Jitia nu îi vom da niciodată. Nu poate nimeni în lumea asta să ne ia dreptul de a merge cu copiii la școala din satul nostru”, a spus Lenuța Negru, mama unui copil de la școala Cerbu.
    Părinții sunt foarte nemulțumiți de conducerea Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea, pe care o acuză de lipsă de respect față de copiii care învață la această școală. Părinții spun că este foarte ușor să dai ordine din birou, fără să te pui măcar o clipă în pielea unor copilași de câțiva anișori care sunt nevoiți să se chinuie pentru a merge la școală. „Suntem total nemulțumiți de conducerea Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea care nu a catadicsit să vină până aici, sau să trimită un delegat. Nu e posibil așa ceva, să iei decizii din scaunul călduț din biroul de la Focșani și copiii noștri să sufere. Domnul de la DSP ne-a spus că nici cu ei nu a luat legătura conducerea ISJ Vrancea deloc, de la izbucnirea acestui scandal”, a mai spus Lenuța Negru.
    Am încercat să o contactăm și pe Lidia Dumbravă, inspector general adjunct în cadrul ISJ Vrancea, cu atribuțiuni de inspector general, dar nu a răspuns la telefon.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?