Ediția: Miercuri 5 iunie 2024. Nr. 6642
Ediția: Miercuri 5 iunie 2024. Nr. 6642

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Supă de stridii și Anghinare osebite


În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Vă prezentăm ”Supă de stridii” și ”Anghinare osebite”, rețete care au fost  publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

Supă de stridii
Pune la foc apă limpede, bulion sau zeamă de carne fără grăsime, ferbe-o cu puțină rădăcină de pătrunjel tăiată foarte subțire, sarea necesară, untdelemn bun, zeama dela șease lămâi, strecurată de sâmburi, și 150 grame de orez. Dă-o în vre-o câteva clocote și las-o la o parte să stea caldă; când vrei s ‘o dai la masă, scoate din ghioci o câtime de stridii, pune-le îndată în bulionul acela, dă-le vreo patru clocote și apoi servește.

Anghinare osebite

Ia un număr oarecare de anghinare, curăță-le foile din afară întregi și pe acele dinăuntru pe jumătate, de vor fi tinere; iar de vor fi bătrâne, curăță-le de tot, lăsându-le numai fundul; aruncă-le într ‘un vas cu apă rece una câte una curățite și spălate toate în vreo șease rânduri de ape reci; apoi ia o lămâe tăiată în două și freacă anghinarele cu zeama ei, ca să nu se înegrească, aruncă-le iar în apă rece și lasă-le să stea vreo zece minute în acea apă cu lămâe; clătește-le iar și pune-le împreună cu puțin bob tânăr, curățit și opărit, o legăturică mică de mărar tăiat mărunțel, două cepșoare întregi, sare, piper, untdelemn bun pe jumătatea apei, punând și apă după frăgezimea anghinarelor; dă-le apoi foc iute ca să scadă degrabă, și deșeartă-le pe farfurie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?