Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Veteranii de război ar putea primi 335 lei ajutor pentru încălzire


Cinci sute de veterani și văduve de război din județul nostru ar putea primi ajutorul anual guvernamental acordat pentru acoperirea unei părți din costul chiriei, energiei electrice și termice pentru nevoi casnice, majorat cu 35 de lei. Așa prevede propunerea de act normativ ce se află, în acest moment, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii. „Având în vedere prevederile legale menționate, cât și dificultățile cu care se confruntă această categorie de populație, prin proiectul de hotărâre a Guvernului se propune majorarea ajutorului anual de la 300 lei la 335 lei, cu 11% mai mult față de nivelul aprobat în anul 2014. Această majorare este motivată de creșterea prețurilor la mărfurile nealimentare și la servicii în luna iulie 2015 față de luna iulie 2014. Astfel, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică în buletinul de prețuri nr.7/2015, prețul la combustibili, gaze naturale și energie termică a crescut cu 5,2%, la serviciile de apă, canal, salubritate creșterea este de 4,8%, iar pentru chirii de 1%. Ajutorul anual are drept scop susținerea acestor persoane și acoperirea unei părți din costul chiriei, energiei electrice și energiei termice pentru nevoi casnice”, se detaliază în expunerea de motive a proiectului de act normativ.
    Așadar, dacă proiectul va fi aprobat, veteranii de război, văduvele de război,  precum și accidentații de război în afara serviciului ordonat, care au suferit o  infirmitate din cauza acțiunii mijloacelor de luptă ale războiului, vor beneficia, pentru anul acesta, de un ajutor anual în cuantum de 335 lei de persoană pentru acoperirea unei părți din costul chiriei, energiei electrice și energiei termice pentru nevoi casnice. Sumele pentru plata acestui ajutor, inclusiv cheltuielile cu transmiterea
acestora la beneficiari, se vor suporta din bugetele Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ministerului Apărării Naționale,
Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații.

Anul trecut erau 636 veterani vrânceni. Anul acesta mai sunt 500…

    Potrivit celor spuse de Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea, în temeiul prevederilor Legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor de război și văduvelor de război, precum și al prevederilor Legii nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, acordarea ajutorului anual pentru acoperirea unei părți din costul chiriei, energiei electrice și energiei termice pentru nevoi casnice se cuvine veteranilor de război și văduvelor de război, precum și accidentaților în război care au suferit o infirmitate din cauza acțiunii mijloacelor de război. „Cuantumul ajutorului anual pentru încălzire se stabilește anual de către Guvernul României, prin hotărâri de Guvern. În anul 2014, Casa Județeană de Pensii Vrancea a acordat acest ajutor de încălzire unui număr de 636 veterani și văduve de război pentru care s-au plătit 300 lei fiecărui beneficiar, valoarea totală fiind de 190.800 lei. La această dată, în evidențele CJP Vrancea există un număr de 500 veterani și văduve de război ce vor beneficia de acest ajutor anual, însă până la această dată, pentru anul 2015, Guvernul României nu a emis o hotărâre în acest sens”, a detaliat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.
    De ajutorul anual va beneficia un număr total de 17.688 persoane, din care 16.674 persoane plătite de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, 513 persoane plătite de Ministerul Apărării Naționale, 500 persoane plătite de Ministerul Afacerilor Interne și o persoană plătită de Serviciul Român de Informații.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?