Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

Am vorbit ÎN GERMANIA pentru a afla de ce nu este repatriat vrânceanul mort în incendiu


Trupul neînsuflețit al tânărului din Dumitrești, ars în incendiul din Germania, nu a fost adus în țară nici până acum. Asta în condițiile în care tragedia în care Daniel Popa și-a pierdut viața, s-a produs în urmă cu o lună. Întârzierea este cauzată de faptul că autoritățile germane nu au finalizat procedura de identificare a cadavrelor, acestea fiind carbonizate. Din acest motiv se impune reluarea testelor ADN pentru stabilirea identităților celor patru români morți, printre care și vrânceanul nostru.
Mama tânărului, Monica Matei, spune că situația repatrierii fiului ei este destul de încurcată întrucât familiei îi este destul de greu să ia legătura cu autoritățile germane pentru a afla în ce stadiu sunt cercetările. „De o lună de zile tot încercăm să vedem când va fi repatriat sicriul cu trupul neînsuflețit către România. Am vorbit la Ambasada României din Germania dar ne-au spus că nu este de competența lor. Știm că este plătit transportul dar procuratura nu a finalizat ancheta. Èšinem legătura cu reprezentantul firmei care se ocupă de aducerea în țară a sicriului, care la rândul lui ne spune că nu știe exact când se va întâmpla acest lucru”, ne-a spus mama tânărului.
    Am sunat și noi în Germania pentru a afla detalii de la administratorul firmei de pompe funebre. „Noi ne ocupăm de repatrierea în țară a celor patru trupuri neînsuflețite, inclusiv a lui Daniel Popa, din comuna Dumitrești. Trebuia ca de acum două săptămâni să efectuăm repatrierea în România, însă procuratura din Germania nu a finalizat încă ancheta. Oficialii cu care țin legătura de la procuratură și poliție mi-au spus că se refac testele ADN pentru a se stabili cu exactitate identitatea fiecărei persoane în parte. Au fost făcute primele teste, dar procedura spune că trebuie reluate după o perioadă pentru a nu se face vreo încurcătură și a ajunge la familiile îndurerate trupul altei persoane. Am înțeles că se mai anchetează și probleme de natură penală deoarece se presupune că în imobilul respectiv ar fi fost o bătaie între locatari. Știm că familiile sunt îndurerate, dar nu putem face nimic pentru că procuratura emite un document în baza căruia noi, firma de pompe funebre, putem scoate certificatul de deces internațional. Fără acest document nicio persoană din cele patru nu poate fi înmormântată”, a declarat Bora Schweitzer, administratorul unei firme de pompe funebre din Germania.
    Daniel Popa, de 29 de ani, din Dumitrești, a murit în urma unui incendiu, care a cuprins imobilul în care locuia. Nu a murit doar el, ci încă trei români, iar patru persoane au fost rănite, două dintre ele grav. Tragedia s-a produs într-un imobil din orașul Pforzheim, în Baden-Württemberg.
     Prietena lui Daniel Popa ne-a spus atunci că înainte de tragedie a vorbit cu el la telefon, după care brusc acesta nu a mai răspuns. „Am  vorbit pe la 01.00, când a ajuns acasă din cursă. N-am vorbit mult. Pe urmă, brusc, n-a mai răspuns. Apoi am încercat să îl contactez pe mobil și a intrat căsuța vocală. Evident că m-am panicat, știind că nu își închide telefonul. I-am lăsat mesaj lui Andrei Merinosu (un prieten-n.r.), dacă știe ceva de el să mă anunțe, că el avea în continuare telefonul închis. M-a sunat să-mi spună că a avut loc un incendiu la casa în care stăteau și că printre cei decedați se află și Daniel. Apoi m-a sunat și unul din șefii lui, anunțându-mă de tragica veste”, a spus la momentul respectiv Geanina Popa, prietena lui Daniel. 
    Potrivit jurnaliștilor de la „Ziarul Românesc”, cei patru morți se aflau la mansarda imobilului, când a luat foc acoperișul. „La scurt timp după miezul nopții am avut mai multe apeluri de urgență. Acoperișul era în flăcări”, a spus purtătorul de cuvânt al poliției din localitatea germană, potrivit „Ziarul Românesc”, care a adăugat că una dintre persoanele grav rănite a sărit probabil de la unul dintre etajele superioare ale casei, pentru a se salva. Casa, în care locuiau 17 persoane din mai multe familii, este situată într-o zonă rezidențială.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?