Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Tehnologie inovativă de desalinizare a apei, dezvoltată în Egipt


Aproximativ 71% din suprafața planetei este acoperită cu apă, însă această apă este sărată. Îndepărtarea sării din apă nu este un proces ușor. Tehnologiile de desalinizare existente în prezent sunt costisitoare, necesitând o cantitate foarte mare de energie, este foarte greu să fie folosite de statele sărace. O echipă de cercetători de la Universitatea Alexandria din Egipt a reușit însă să depășească această problemă a consumului de energie, obținând o metodă de filtrare simplă care este descrisă în ultimul număr al revistei Water Science and Technology, conform unui material publicat de Yahoo! News. Cercetătorii egipteni au obținut o membrană polimerică care poate desaliniza apă de mare cu o concentrație excepțional de ridicată în sare, producând apă potabilă cu un procent de 99.7% SR (salt rejection) printr-un singur proces de prevaporizare prin purjare cu aer.
    Odată filtrată prin intermediul acestei membrane polimerice inovative, apa este vaporizată prin încălzire, într-un al doilea pas de purificare. Vaporii de apă sunt apoi condensați și colectați, rezultând apă potabilă. Această tehnologie oferă o metodă ieftină pentru a obține apă potabilă din apă marină și funcționează chiar și în cazul apei cu o mare concentrație de sare așa cum este cea din Marea Roșie. În plus, această metodă poate fi folosită și pentru a decontamina apele uzate și este accesibilă chiar și pentru țările sărace. ‘Prin folosirea prevaporizării (apei) se elimină nevoia de electricitate ce este folosită în procesele clasice de desalinizare, iar astfel costurile acestei tehnologii sunt reduse masiv”, a declarat Ahmed El-Shafei, profesor specialist în inginerie de biosisteme de la Universitatea Alexandria.
    Prevaporizarea este folosită încă din anii ’90 pentru eliminarea solvenților organici din apa contaminată în urma proceselor industriale. Echipa egipteană dorește să mărească producția acestor membrane polimerice de desalinizare și lucrează deja la o unitate de desalinizare pentru a testa această metodă la scară mare.


ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?