Ediția: Marți 25 iunie 2024. Nr. 6656
Ediția: Marți 25 iunie 2024. Nr. 6656

O scrisoare a lui Malcolm X din 1964, scoasă la vânzare


O scrisoare a militantului de culoare american Malcolm X din 1964 a fost scoasă la vânzare de o casă de licitații pentru suma de 1,25 milioane de dolari, potrivit ziarului New York Post citat luni de EFE. Documentul de șase pagini a fost scris de Malcolm X în urma călătoriei sale la Mecca, în 1964, după a doua sa convertire, când a decis să-și schimbe numele și să se delimiteze de ‘Națiunea Islamului’.
Scrisoarea a fost găsită recent într-un dulap și risca să fie aruncată la gunoi. „Tocmai mi-am terminat pelerinajul pe pământul sfânt de la Mecca, lucru absolut interzis pentru cei nemusulmani (…) cred că sunt primul negru din SUA care a făcut acest lucru”, spune el în scrisoare. După pelerinajul la Mecca și până la asasinarea sa, un an mai târziu la New York, Malcolm X a renunțat la orice rasism și a promovat o reîntoarcere „psihologică, culturală și filosofică” la rădăcinile africane. „Dacă americanii ar putea accepta islamul, ar putea accepta și uniunea omului și să renunțe pentru totdeauna la aprecierea celorlalți în funcție de culoarea pielii”, notează el în scrisoare. Militantul adaugă că americanii ar trebui să fie mai respectuoși față de Islam pentru că, asigură el, „este soluția la problema rasială” a țării sale.
Malcom X s-a situat în fruntea unei controversate și puternice lupte pentru drepturile negrilor în anii 60 și a fost asasinat în 21 februarie 1965, în timp ce rostea un discurs în Harlem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?