Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Criza gunoaielor. Întâlnire la Consiliul Judeţean între primari şi firmele de salubritate


Administrația județean caută o soluție pentru criza deșeurilor menajere din județ și a convocat la o întâlnire primarii și operatorii de salubritate din Vrancea. Întâlnirea va avea loc în sala de la Consiliul Județean unde vor fi prezenți reprezentanți ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Vrancea curată” și ai Instituției Prefectului. Va fi o ședință tehnică în care se vor prezenta variantele pe care le au autoritățile locale și firmele de salubritate pentru a transporta deșeurile menajare după ce Garda de Mediu a închis rampa de gunoi de la Haret.
    Prefectul Nicușor Halici ne-a spus că va fi o discuție tehnică unde vor fi analizate diferite propuneri, după care va urma ședința în care vor fi luate decizii referitor la rampele de gunoi. „Va fi o analiză a posibilităților tehnice și financiare”, a spus prefectul, precizând că deciziile finale vor ține cont de interesul tuturor cetățenilor, indiferent că locuiesc la Focșani sau în comunele din mediul rural. „Se caută soluția cea mai facilă, din punct de vedere financiar dar și tehnic, în interesul cetățenilor și cu respectarea condițiilor de mediu”, a spus prefectul Halici. Acesta a explicat că România și-a asumat clauze foarte clare de mediu, cu obiective precise care trebuie respectate, în caz contrar existând riscul unei activări a clauzei de infringement. Nicușor Halici spune că cel mai important lucru este identificarea unei soluții la depozitarea gunoaielor. Ulterior va fi timp suficient pentru a găsi vinovații pentru această criză.

   Directorul CUP Salubritate se gândește la demisie

    Cele mai mari probleme pot apărea la Focșani, unde operatorul CUP Salubritate ridică zeci de mașini de gunoi în fiecare zi. Directorul CUP Salubritate, Viorel Profiroiu, ne-a spus că ar putea chiar să își dea demisia dacă prin ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile va fi afectată calitatea serviciilor pe care societatea le prestează în municipiu. „Suntem îngrijorați de ceea ce s-ar putea întâmpla. Până acum am intervenit și am descărcat tot gunoiul menajer din Focșani. Se caută soluții pentru a a rezolva această problemă. În Focșani i-am obișnuit pe cetățeni cu un anumit standard de calitate a serviciilor”, ne-a spus directorul Viorel Profiroiu.
    O decizie referitoare la destinația gunoaielor din localitățile vrâncene trebuie să țină cont și de cheltuielile pe care le impun atât transportul deșeurilor cât și taxele care trebuie achitate. Dacă se va renunța definitiv la varianta Haret, singurele opțiuni sunt în Buzău, la Tecuci sau în Bacău. Însă aceasta înseamnă cheltuieli suplimentare, care se vor regăsi în facturile finale la salubritate. 

   Gunoi mai scump din 2016

    Această criză a deșeurilor se suprapune cu introducerea unei taxe pe deșeuri în valoare de 80 lei/tona. Taxa va fi achitată de operatorii de salubritate din ianuarie 2016 și va crește la 120 lei/tonă din 2017. Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu a anunțat că la ora actuală, România nu are taxă de deșeuri la groapa de gunoi ci doar un tarif de 15 euro/tonă perceput de către administratorii fiecărei gropi de gunoi. Taxa care va fi percepută din 2016 se va aplica în paralel cu tariful de 15 euro încasat de administratorii gropilor de gunoi iar banii obținuți vor merge către Fondul de Mediu. Taxa pe groapa de gunoi se va situa sub nivelul perceput în alte țări din regiune. „Ungaria aplică o taxă de 34 euro/tonă la groapa de gunoi. La noi vom vorbi despre 20 de euro de la 1 ianuarie 2016 și despre aproximativ 25 euro/tonă din 2017”, a spus ministrul Mediului.

   Derularea proiectului „Vrancea curată”, întârziată de contestații

    Vrancea are în derulare proiectul cu fonduri europene „Sistemul de management integrat al deșeurilor Vrancea Curată” însă, din cauza contestațiilor făcute de diverși operatori economici, a fost tergiversată realizarea celulelor unde să fie depozitate deșeurile. Practic, celulele din Centrul de management al deșeurilor de la Haret au fost prima investiție demarată, iar contestațiile firmelor care au participat la licitațiile publice au întârziat acest proiect cu peste doi ani. Între timp, celelalte investiții au decurs normal, inclusiv neutralizarea fostei gropi de gunoi de la Haret. Ori, conform procedurilor, această groapă trebuia să fie neutralizată și închisă după ce se finalizau lucrările la Centrul de management. În acest moment, lucrările la celulele unde vor fi depozitate deșeurile sunt în desfășurare și ar urma să fie finalizate în 2016.
    Proiectul „Vrancea Curată” a fost lansat în anul 2011 de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul Programului
Operațional Sectorial de Mediu. În acest moment se află în curs de finalizare „Construcția Centrului pentru Managementul Integrat al Deșeurilor”.
Acesta va include un depozit ecologic de deșeuri, o stație de compostare și
o stație de sortare. CMID Haret va funcționa pe o suprafață de 17,5 ha, având o capacitate totală de stocare de 1,8 milioane metri cubi și o durată de viață estimată de 26 de ani. Depozitul va fi construit în 3 etape, urmând a
fi realizate trei celule de depozitare a deșeurilor. Prima celulă va avea o suprafață de aproximativ 5 ha – suficient pentru 7 ani de operare. Costurile fac parte din Proiectul SIMD. Celelalte două celule nu sunt incluse în
investițiile proiectului. Ele vor avea 5,5 ha împreună și sunt planificate spre a fi realizate pentru 2017, respectiv 2026. De proiectul „Sistem integrat de management al deșeurilor” – Vrancea Curată, urmează să beneficieze aproximativ 361.193 de vrânceni, din care 146.571 de cetățeni locuiesc în mediul urban și 219.622 de cetățeni locuiesc în mediul rural.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?