Polițiștii vrânceni ar trebui să își schimbe procedurile și acțiunile derulate pentru a reduce mai mult numărul de accidente rutiere produse pe drumurile din județ. Prefectul Nicușor Halici le-a cerut, ieri, reprezentanților Inspectoratului Județean de Poliție să pună accentul pe acțiunile preventive și să își regândească și updateze acțiunile pe care le întreprind deoarece procedurile actuale par să nu dea rezultatele scontate. Reprezentantul Guvernului în județ a arătat că, în alte țări, poliția rutieră are un alt mod de a interveni, cu un efect mai mare. De exemplu, în cazul mașinilor cu radar, acestea se dovedesc eficiente pentru o scurtă perioadă de timp sau doar în cazul șoferilor neatenți. Cei mai precauți și-au montat stații de emisie-recepție iar peste 80% din conversații sunt despre amplasarea stațiilor radar pe drumuri. „Se reduce viteza în locurile unde este radarul, se creează o pâlnie, iar apoi se apasă pe accelerație”, a subliniat prefectul Halici. Acesta s-a referit și la „indisciplina totală a pietonilor” atunci când traversează drumurile, fără să ridice capul din pământ și să se asigure dacă se apropie vreo mașină. Iar dacă acțiunile de prevenție nu au efecte, ar trebui acordate sancțiuni celor care traversează prin locuri nepermise și mediazate asemenea campanii. „Dacă nu se gândesc la sănătate, măcar să se gândească la buzunar„, a subliniat prefectul.
Discuțiile despre acțiunile Poliției Rutiere Vrancea au avut loc la ședința Colegiului Prefectural unde a fost prezentată o informare privind situația accidentelor rutiere în primele nouă luni din 2015. În această perioadă au fost înregistrate 123 de accidente grave de circulație, cu 121 de răniți și 23 de morți. Comparativ cu perioada similară diin 2014, se înregistrează o creștere a numărului de accidente și o reducere a numărului de morți și de persoane rănite ușor. Majoritatea accidentelor au avut loc pe drumurile naționale în vreme ce pe drumurile județene și comunale au fost 27 de accidente grave. Principalele cauze ale accidentelor grave din acest an au fost imprudența pietonilor, viteza neadaptată condițiilor de trafic, abateri ale bicicliștilor, prioritatea la pietoni.
În această perioadă, polițiștii au aplicat 68443 sancțiuni contravenționale. O treime au fost pentru depășirea vitezei legale – 22875 sancțiuni. La mare distanță se află cele aplicate pentru centura de siguranță – 9632, pietonilor – 4095, abateri mopediști – 187, abateri bicicliști – 1602, abateri căruțași – 1893. Au fost reținute în vederea suspendării 1894 permise de conducere din care 453 permise de conducere pentru depășirea vitezei legale admise cu mai mult de 50 km/oră, 387 pentru neacordarea priorității la pietoni, 275 pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice, 243 pentru depășiri neregulamentare.
A crescut traficul greu pe drumurile din Vrancea
Creșterea numărului de accidente rutiere are loc pe fondul intensificării traficului rutier pe drumurile din județ. Åžeful Secției Drumuri Naționale din Vrancea, inginerul Marian Paraschiv, a arătat că în această perioadă se derulează o recenzare a traficului rutier. Acțiunea este organizată la fiecare cinci ani și arată o creștere îndeosebi a traficului rutier cu vehicule grele. Astfel, în lunile de vară, iulie-august s-au înregistrat și 24 mii de vehicule într-un interval de 24 ore. Este o creștere cu aproape 20% față de cifrele înregistrate în urmă cu cinci ani. În ceea ce privește traficul greu, acesta a crescut cu circa 40% față de 2010.
Parapeți la podul de la Dumbrăveni
Åžeful Secției Drumuri Naționale din Vrancea a vorbit, la ședința Colegiului Prefectural, și despre investițiile propuse în județ pentru îmbunătățirea condițiilor din trafic. Pe listă se află realizarea benzilor suplimentare pentru viraj la stânga în zonele intersecțiilor cu localitățile Ruginești, Ciorani. Referitor la situația creată în fiecare duminică la târgul de la Dumbrăveni, inginerul Paraschiv a spus că una dintre soluții este montarea de parapeți separatori de la pod până la trecerea de pietoni din fața spitalului. Polițiștii spun însă că nu este o variantă care să decongestioneze traficul și au propus identificarea unui teren de către administrația locală care să fie folosit pentru parcarea vehiculelor cu care oamenii vin la târg.
Probleme sunt și la realizarea sensului giratoriu la intrarea în Focșani, pe E 85 dinspre Golești, care a fost blocată de soluția tehnică oferită de Poliție și CNADNR. Inginerul Marian Paraschiv a afirmat că au fost purtate discuții cu proiectantul, aceeași firmă care a lucrat la sensurile giratorii din Focșani însă aceasta nu a fost de acord cu soluțiile tehnice, în special în cazul intrărilor din zona Avicola. Discuțiile au fost reluate și sunt derulate la nivelul Direcției Regionale Iași, de care aparține secția de la Focșani.
Poliția Rutieră are un singur laptop, dat de Prefectură
Deși ar trebui să deruleze mai multe acțiuni de prevenție a accidentelor rutiere, polițiștii vrânceni spun că nu au banii necesari și nici dotările materiale și de logistică IT. De exemplu, potrivit raportului prezentat de Poliție, la nivelul Serviciului Rutier este un singur laptop (dat în folosință gratuiă de către Prefectură în noiembrie 2013). Însă de ce ar avea nevoie polițiștii de un laptop pentru acțiunile de prevenție ? Cu ce îi ajută la întâlnirile pe care ar trebui să le organizeze în mediul rural, să le explice țăranilor, persoanelor vârstnice că trebuie să poarte veste reflectorizante dacă merg noaptea pe marginea drumului? De altfel, pentru susținerea campaniilor de prevenție, polițiștii au folosit fondurile Asociației Cultural Educative „Poliția Vrancea” pentru a tipări 800 de afișe și pliante care au fost distribuite la toate subunitățile de poliție în vedere afișării în locuri publice ori în zonele cu risc ridicate de producere a accidentelor. Iar cu ocazia activităților în unităților de învățământ, polițiștii rutieri au desfășurat 904 ședințe și alte 157 ședințe în cadrul altor unități „vizând grupurile țintă identificate cu risc în implicarea în accidente de circulație ca autor sau ca victimă”.