Ediția: Sâmbătă 22 iunie 2024. Nr. 6654
Ediția: Sâmbătă 22 iunie 2024. Nr. 6654

Cum să iei şomaj dacă ai lucrat în străinătate


Vrâncenii care au lucrat în una dintre țările Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European și au fost disponibilizați pot solicita indemnizație de șomaj, în baza Regulamentelor 1408/71 și 574/72. Potrivit informațiilor date publicității de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), dacă această indemnizație este solicitată în România, persoanele în cauză trebuie să se adreseze fie ANOFM, fie agențiilor județene de care aparțin cu reședința sau domiciliul.
    În situația în care indemnizația de șomaj este solicitată într-un alt stat membru, atunci solicitanții se vor adresa instituției de asigurări de șomaj din regiunea în care și-au desfășurat activitatea sau, după caz, din regiunea în care își are sediul angajatorul lor.
    Înainte de a solicita acordarea drepturilor în baza prevederilor în materie de șomaj ale Regulamentelor europene, trebuie să știți că nu orice lucrător migrant este inclus în câmpul personal de aplicare a acestora. Astfel, în raport cu naționalitatea, persoanele interesate trebuie să fie: cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene sau Spațiului Economic European; refugiați și apatrizi, care își au reședința pe teritoriul unuia din statele menționate mai sus. De asemenea, solicitanții trebuie să aibă calitatea de lucrător (salariat sau independent) și să-și fi exercitat dreptul la libera circulație, mai exact să-și fi desfășurat activitatea, de-a lungul carierei profesionale, în cel puțin două state membre. „De exemplu, un lucrător care domiciliază în România, dar a lucrat numai în Ungaria, nu poate beneficia de prevederile Regulamentelor comunitare. În schimb, aceste prevederi sunt aplicabile dacă aceeași persoană, pe parcursul carierei sale profesionale, și-a desfășurat activitatea, de exemplu, în Ungaria, Italia și România”, se precizează în materialul informativ dat publicității de ANOFM.
    Regulamentul nr.1408/71 se aplică în statele Spațiului Economic European și în Elveția. Spațiul Economic European este format din statele membre ale Uniunii Europene, la care se adaugă Norvegia, Islanda și Liechtenstein. În ceea ce privește statele UE, acestea sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Suedia, Spania, Ungaria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?