Ediția: Marți 4 iunie 2024. Nr. 6641
Ediția: Marți 4 iunie 2024. Nr. 6641

Monitorul sănătăţii tale. TATUAJUL – artă sau medicină?


Ce este tatuajul?
    Tatuajul este, psihologic vorbind, o dorință de perfecțiune și unicitate, deși adeseori este privit ca un accesoriu deosebit. Tatuajul este o formă de artă veche de aproximativ 5000 de ani și nu era accesibil decât unora pentru a indica apartenența socială. În zilele noastre, tehnica a evoluat și a devenit accesibil oricui. Pentru ca un tatuaj să fie rezistent în timp, pigmentul trebuie să fie inserat în cel de al doilea strat al pielii – dermul. Odată cu înțeparea cu acul și colorarea dermului, apare și o cicatrice mică. Atunci când se efectuează tatuajul, aceste mici cicatrici, unele lângă altele nu se văd deoarece sunt colorate. Orice străpungere a pielii face câte o cicatrice și, ca orice cicatrice, este definitivă. Durerea care apare la realizarea acestei tehnici este diferită în funcție de zonă și de anestezia locală cu diverse creme cu xilină. Practic, prin tatuaj, se introduc diferite substanțe chimice colorate la nivelul dermului. Din punct de vedere medical, există o serie de riscuri legate de tehnica în sine.
Infecțiile pielii
    După tatuare, pielea se inflamează, situație absolut normală având în vedere că a fost înțepată pielea și s-a introdus o substanță chimică străină organismului. În aproximativ 5-8 zile această reacție normală dispare. Dacă nu s-a întamplat acest lucru, zona se inflamează și mai tare (se înroșește, se umflă, doare sau chiar supurează, cel mai sigur este vorba de infecție. Este clar că în aceste caz trebuie să vă adresați medicului. De ce putem face infecție dupa tatuaj? Cel care face tatuajul trebuie să fie conștient că manevra sa trebuie efectuată într-un spațiu care respectă o serie de norme, instrumentarul cu care se efectuează tatuajul trebuie să fie steril, să fie manipulat în conformitate cu regulile sepsiei și antisepsiei. De asemenea, tot acesta trebuie să explice clientului său cum trebuie să îngrijească zona tatuată, cum să o panseze și ce trebuie să facă în perioada consecutivă tatuarii.
Reacțiile alergice
    Substanțele chimice colorate care se introduc în derm pot irita și inflama zona care a fost supusă tatuării. Există pacienți care au alergie la aceste substanțe, alergii care nu apar numai imediat după tatuaj, dar și la câțiva ani distanță. Pigmentul incriminat cel mai des în apariția alergiilor este cel roșu, iar la pigmentul galben poate apărea fotosensibilitate (când zona tatuată cu galben este expusă la soare, aceasta se inflamează și apare mâncărime). Din educația noastră sanitară de baza ar trebui să facă parte și informația că organismul nostru folosește același tip de țesut cicatricial (țesutul care repară) fie că este vorba de ficat, rinichi, inimă sau piele. Atunci când zona este reparată, producția de țesut cicatricial se oprește. Există pacienți care au o problemă legată de cicatrizare – organismul nu știe să se oprească la timp și țesutul de cicatrice este prea mult. Apar astfel cicatricile cheloide care sunt foarte inestetice.
Granuloamele
    Sunt mici zone indurate și dureroase situate sub piele și pot apărea datorită faptului că substanțele chimice folosite ca pigment conțin metale care dau o reacție de respingere a acestor culori.
Infecții ale organismului
    Așa cum am menționat, deși tatuajul este o artă, trebuie respectate toate regulile medicale ale unui act medical invaziv. Când instrumentarul nu este sterilizat corespunzător, există riscul contaminării cu virusul hepatitei B, C, HIV, tetanos, etc.
Dificultăți în examinarea RMN
    Substanțele chimice utilizate ca pigment în tatuaj conțin metale care pot interfera în timpul unui RMN și pot inflama zona tatuată.
Tatuajul și cancerul de piele
    Microtraumatismele repetate la nivelul pielii s-au demonstrat că stau la baza apariției cancerului de piele. Există studii de specialitate în literatura medicală care asociază tatuajele din anumite zone ale corpului cu cancerul de piele. Tatuajul este o opțiune personală și ar trebui să fiți siguri că doriți să aveți o cicatrice permanentă pe corp, fie ea și colorată. Există situații în care este alterată judecata și facem tatuajul la impuls (alcool, droguri), dar trebuie să luați în considerare că acestea îngreunează și vindecarea. În cântărirea argumentelor pro și contra acestei decizii trebuie să țineți cont de faptul că acest tatuaj își modifică într-un mod nedorit forma dacă luăm în greutate, dacă îmbătrânește pielea sau în cazul sarcinii.
    Sfaturi medicale in cazul alegerii locației în care facem tatuajul:
•    Trebuie ales un salon cu licență, care respectă standardele, inclusiv cele pentru sterilizarea instrumentarului
•    Cereți să se desfacă în fața dumneavoastră acele, lamele și recipientele pentru pigmenți.
•    Tatuatorul trebuie să poarte mănuși chirurgicale
•    Masa, scaunul pe care stați trebuie sterilizate între clienți
•    Întrebați și urmați instrucțiunile celui care efectuează tatuajul despre îngrijirea ulterioară a zonei tatuate
•    Informați -vă înainte despre metodele de înlăturare a tatuajului.
Metodele de înlăturare a tatuajelor
    Dacă un tatuaj poate fi efectuat și de cineva fără cunoștințe medicale, înlăturarea acestuia nu se face decât de către medic. În acest moment nu există nici o metodă de înlăturare a unei cicatrici. Ea poate fi înlocuită cu alta cicatrice, de preferat mai estetică, poate fi modificată sau recolorată în conformitate cu noile doleanțe ale pacientului. În acest fel a apărut tatuajul medical semipermanent cu indicații în corectarea cicatricilor, vergeturilor și depigmentărilor de orice fel. Tatuajul medical reprezintă o recolorare controlată a zonelor cu vicii de pigmentație. Metoda chirurgiei plastice constă în înlăturarea acelei suprafețe cutanate și montarea în locul ei a unei grefe de piele recoltată din altă zonă. Astfel în loc de o cicatrice veți avea doua, deoarece rămâne cicatrice și în locul de unde se recoltează pielea. Rezultatul nu este nici pe departe unul pe măsura dorințelor estetice ale pacientului.
    Îndepărtarea pigmentului cu ajutorul metodei LASER este cea mai costisitoare dintre toate, pe de o parte și din cauza faptului că necesită ședințe repetate care se întind și pe ani de zile. Din experiență, pigmentul negru este unul dintre cei mai rezistenți și uneori de neînlăturat.
    Metoda cu radiofrecvență este o metodă chirurgicală care se desfășoară sub anestezie locală și prin care se extrage pigmentul din tatuaj după înlăturarea epidermului. În urma acestui tratament chirurgical rămâne doar cicatricea necolorată a tatuajului, ca o umbra mai deschisă la culoare ca pielea din jur. Zona se inflamează ca atunci când s-a efectuat tatuajul și se vindecă în acelasi mod. Ce facem cu cicatricea decolorată? Există unguente care se utilizează, unele imediat postoperator, altele la distanță astfel încât liniile de cicatrice se pot micșora și cu 30%.
    Tot cu radiofrecvență se pote readuce la o dimensiune normală și cicatricile cheloide sau cele rezultate dintr-o grefare mai puțin reușită.
La mine la cabinet încerc să explic pacientului ce se poate face, dar am o vorbă – nu pot scoate decât tatuajul de pe piele, nu și cel din creier deoarece odată ce a aparut pe piele el începe să fie conștientizat pe scoarța cerebrală ca făcând parte din noi și din imaginea noastră.

    Doctor Diana Avasâlcei, GTL Medical Clinic Bacău, telefon 0733.827.423.
    Dacă aveți întrebări despre anumite boli sau terapii, le puteți trimite pe mail: redactie@monitorulvn.ro sau pe adresa redacției: Monitorul de Vrancea, strada Tinereții nr. 1.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?