Ediția: Sâmbătă 15 iulie 2024. Nr. 6670
Ediția: Sâmbătă 15 iulie 2024. Nr. 6670

Sarcina în plină vară: protejează-ți sănătatea și aspectul picioarelor!


Ești însărcinată și temperaturile caniculare te pun la încercare? Pe lângă greutatea sarcinii ești nevoită să suporți și senzația de picioare grele, umflate și dureroase? Ce-ai zice dacă toate acestea ar deveni doar o amintire? Acum ai la dispoziție soluții pe care te poți baza pentru a duce sarcina la bun sfârșit pe picioare frumoase și sănătoase, în ciuda provocărilor din timpul verii.

Sarcina, o perioadă propice varicelor
Pe durata celor 9 luni de sarcină, organismul viitoarei mame trece prin modificări hormonale majore, iar pe măsură ce sarcina se dezvoltă, la nivelul circulației periferice se exercită o presiune din ce în ce mai mare. Acești factori predispun la apariția senzației de picioare grele și a edemelor. În plus, căldura agravează disconfortul și poate chiar grăbi apariția unor complicații cum sunt varicele.
Riscul de dezvoltare a varicelor crește odată cu numărul sarcinilor duse la termen: de la 23% pentru prima sarcină până la 27% pentru a doua și a treia sarcină și peste 31% pentru a patra sarcină. Vestea bună este că, prin respectarea unor reguli simple și prin aplicarea unui tratament local, aceste probleme pot fi ușor rezolvate.

Reguli pentru a suporta mai ușor căldura

Pentru a limita apariția senzației de disconfort și a varicelor, gravida trebuie să evite orice factor de presiune la nivelul picioarelor. În acest scop, se vor respecta următoarele reguli de esențiale:
—Feriți-vă de cei doi inamici recunoscuți ai sănătății picioarelor: statul mult timp în picioare și statul picior peste picior;
—Faceți mișcare, dar numai la primele ore ale dimineții, când temperaturile permit acest lucru. O scurtă plimbare pe răcoare este ideală pentru a favoriza circulația sangvină periferică;
—Evitați încălțămintea incomodă și hainele strâmte;
—Relaxați-vă sau dormiți cu picioarele ridicate pe o pernă. Ridicarea picioarelor la aproximativ 45 de grade față de restul corpului favorizează întoarcerea fluxului sangvin către inimă.
—Pe timp de caniculă, apelați la remedii rapide și eficiente cum sunt dușurile răcoroase doar la nivelul gambelor și nu mai mult de câteva minute,
—Alegeți, pe cât posibil, petrecerea concediului la munte sau în altă zonă de agrement. Dacă totuși mergeți la mare, evitați expunerea la soare, dar puteți profita de efectele binefăcătoare ale apei sărate făcând plimbări pe țărm, dimineața și seara;
—Încercați să dormiți pe partea stângă. Vena cavă responsabilă de majoritatea varicelor se situează pe partea dreaptă a corpului. Dormind pe stânga limitați presiunea uterului asupra venei cave, ceea ce reduce presiunea sangvină la nivelul membrelor inferioare;
—Aveți grijă la greutatea corporală. Chiar dacă sunteți însărcinată nu este indicat să luați excesiv în greutate. Se știe că excesul ponderal reprezintă un factor de risc major pentru dezvoltarea varicelor.
—Cereți sfatul medicului privind administrarea locală de heparină sodică lipozomală; această substanță anticoagulantă reduce senzația de picioare grele și previne apariția varicelor; heparina sodică lipozomală sub formă de spray poate fi utilizată în siguranță în timpul sarcinii, întrucât s-a demonstrat că aceasta nu traversează bariera placentară.

Doctorul Meu recomandă

Tratament local modern și eficient

Alături de regulile privind stilul de viață, medicii spun că instituirea precoce a unui tratament local este esențială pentru prevenirea complicațiilor grave ale varicelor. Studiile arată că administrarea locală de heparină sodică lipozomală poate reduce în mod semnificativ simptomele insuficienței venoase cronice și poate preveni apariția trombilor.

Mai multe informații pe www.viatromb.ro.


ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?