Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Şedinţă la CL Focşani. Consilierii discută despre achiziţionarea Casei Macridescu şi chiriaşii cu datorii


CUP Salubritate va fi transformată în societate pe acțiuni odată cu dezvoltarea domeniului de activitate. La ședința Consiliului Local de săptămâna viitoare va fi discutată declanșarea procedurii de selecție a candidaților ce urmează a fi propuși de Consiliul local al municipiului Focșani pentru 5 funcții de membri ai Consiliului de Administrație.
    Pe ordinea de zi a ședinței se află 17 proiecte de hotărâre printre care aprobarea numărului de burse și a cuantumului unei burse pentru elevii de la cursurile cu frecvență din unitățile preuniversitar de stat finanțate din bugetul local al municipiului Focșani pe anul 2015, aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Puncte de alimentare cu energie electrică în Perimetrul istoric Piața Unirii municipiul Focșani, aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Reabilitare instalație termică sediu Direcția de Dezvoltare Servicii Publice Focșani, str. Mărășești nr. 76 municipiul Focșani”.
    Consilierii locali vor discuta despre schimbarea destinației spațiului medical cu suprafața utilă de 132,26 mp., situat la etajul II al imobilului – Policlinica nr. II, situat în Focșani, în „spațiu destinat formării, specializării și perfecționării pregătirii profesionale în domeniul sanitar”. Un alt proiect se referă la aprobarea solicitării de trecere din domeniul public al Statului Român și administrarea Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în domeniul public al Municipiului Focșani și administrarea Consiliului local al municipiului Focșani a imobilului situat în Focșani, actuala clădire a Parchetului.

    Comisie pentru negocierea achiziționării Casei Macridescu

    Consilierii vor discuta și componența Comisiei de negociere pentru achiziționarea imobilului monument istoric Casa Macridescu situată în strada Cuza Vodă. La o ședință anterioară, Consiliul Local Focșani a fost de acord să își exercite dreptul de preempțiune pentru clădirea monument istoric Casa Macridescu, situată lângă fostul Tribunal. Clădirea în care a funcționat una dintre cele mai frumoase grădinițe din oraș a devenit o ruină în ultima perioadă. Imobilul a ajuns în proprietatea omului de afaceri Victor Istrate, care a garantat cu el un credit, fiind scos la vânzare. Ulterior, clădirea a ajuns în proprietatea lui Sorin Nicolae Plăcintă și Adinei Maria Plăcintă. Aceștia solicită 300 mii euro pentru clădirea care are o suprafață de 231 metri pătrați, suprafața totală a terenului fiind de 1400 metri pătrați. Noii proprietari au fost avertizați în ultimele zile de către Direcția de Cultură Vrancea, care le-a cerut un plan de măsuri pentru stoparea degradării clădirii monument istoric. Nu este primul și nici ultimul proprietar de clădire monument istoric avertizat de Direcția de Cultură. Proprietarii Casei Macridescu-fostul Palat al Copiilor din Focșani au fost chiar amendați cu 16 mii lei pentru că au lăsat în paragină clădirea de pe Cuza Vodă.

    Modificări la criteriile pentru închirierea locuințelor din fondul locativ de stat

    Consilierii locali vor discuta și un proiect de hotărâre care îi afectează pe cei care vor să obțină o locuință din fondul locativ de stat. Proiectul de hotărâre se referă la modificarea anexei nr. 1 la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Focșani nr. 60/2009 privind aprobarea criteriilor și punctajului pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluționarea cererilor de repartizare a locuințelor cu chirie din fondul locativ de stat precum și a listei cu actele necesare pentru solicitarea unei locuințe. Proiectul de act normativ a fost postat pentru dezbatere publică și pe site-ul administrației locale. Dacă va fi aprobat, persoanele care vor o locuință din fondul locativ de stat trebuie să prezinte dovezi că au un venit stabil și pot plăti facturile la utilități sau chiria către municipalitate. Proiectul de hotărâre a fost inițiat de Primăria Focșani din cauza problemelor cu locatarii care au restanțe de mii de lei către furnizorii de utilități, respectiv la chirie.
    Conform raportului atașat proiectului de act normativ, reprezentanții Primăriei Focșani spun că proiectul s-a născut în urma unei analize din care a rezultat că vechile criterii au adus numai pagube municipalității. „În perioada 2009-2015 s-a constatat la nivelul Serviciului Investiții, administrarea fondului locativ, o creștere a datoriilor chiriașilor atât la chirie locuință, cât și la utilități, cauzate de lipsa veniturilor. Având în vedere că locuințele din fondul locativ de stat nu au caracterul unor locuințe sociale și pentru a evita acumularea de datorii la bugetul local, prin neplata chiriilor, se impune modificarea Anexei 1 la HCL 60/24.02.2009, după cum urmează: «Titularul cererii sau unul din membrii majori ai familiei (soț/soție/copii) să facă dovada unui venit stabil prin adeverință de salariat și/sau cupon de pensie (nu se consideră venituri alocațiile de stat pentru copii)»”, se arată în raportul atașat proiectului de hotărâre.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?