Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO: Numărul mare de proiecte accesate de Primăria Fitioneşti, remarcat de oficiali UE


Primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, a participat, ieri, la conferința de deschidere a proiectului „Achizițiile publice din România-îmbunătățirea legislației pentru o mai bună protecție a intereselor financiare ale UE”. Primarul Iordache Cazacu a fost invitat să participe la acest simpozion ca urmare a numărului foarte mare de proiecte finanțate prin fonduri europene nerambursabile, dar și prin diverse programe guvernamentale accesate de administrația locală pe care o conduce. Alimentare cu apă, modernizarea unor drumuri, modernizarea școlilor din localitate, modernizarea dispensarului medical, sunt doar câteva proiecte la care administrația locală din Fitionești le-a avut sau le are în derulare.

    Numărul mare de proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă și buna implementare a acestora a făcut ca primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu să fie invitat la deschiderea proiectului „Achizițiile publice din România-îmbunătățirea legislației pentru o mai bună protecție a intereselor financiare ale UE”.
    ,,Extindere și reabilitare clădire existentă în vederea înființării unui centru de asistență și suport pentru persoane vârstnice în comuna Fitionești, județul Vrancea” este un obiectiv finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional. Cofinanțarea la acest obiectiv a fost de 2%.
    Un alt obiectiv aflat în derulare este proiectul privind reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea cu echipament didactic a învățământului preuniversitar. Recepția tehnică la proiectul  privind „Reabilitarea modernizarea, extinderea și echiparea infrastructurii de învățământ școlar în comuna Fitionești” se va face cel mai târziu până la sfârșitul lunii iunie, iar copiii din localitate vor începe noului an școlar în școli europene, susține primarul Iordache Cazacu. Acesta a declarat că lucrările sunt într-un stadiu avansat, fiind realizate în proporție de 90 la sută și vor fi finalizate înainte de termenul stabilit prin contract. Proiectul  privind „Reabilitarea modernizarea, extinderea și echiparea infrastructurii de învățământ școlar în comuna Fitionești” constă în extinderea și reabilitarea școlilor din satele Fitionești, Mănăstioara și Pisc, extinderea sălii de sport și construirea unei biblioteci și a trei laboratoare IT. De asemenea, va fi înlocuit acoperișul, tâmplăria și va fi realizat un sistem de termoizolație, vor fi construite grupuri sanitare în interiorul școlilor, etc. Totodată, la școala gimnazială Fitionești va fi construită o bibliotecă și sală de sport cu 150 de locuri. Perioada de implementare a proiectului este de 20 de luni. Proiectul are o valoare totală de 8,7 milioane de lei și o durată de implementare de 20 de luni. Acesta a fost selectat în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013.

   Canalizare pentru toate satele comunei

    Un alt proiect aflat în curs de realizare este sistemul de canalizare al comunei. Valoarea investiției este de aproximativ 4 milioane de euro, iar lucrările sunt realizate de asocierea Graffiti Construct SRL și Roman Impex SRL. Astfel, la nivelul comunei Fitionești va fi realizată o rețea de canalizare care va avea o lungime de 14 kilometri, o stație de epurare și stație de vacuum. Primarul Iordache Cazacu a declarat că sistemul pe vacuum este unul foarte performant și care va reduce cheltuielile de întreținere cu 40 la sută.
    De asemenea, Primăria Fitionești a finalizat lucrările de modernizare a drumului comunal DC 41, pe raza satului Ghimicești. Drumul a fost reabilitat și asfaltat pe o lungime de 1,5 kilometri, iar finanțarea europeană este asigurată prin intermediul unui Grup de Acțiune Locală. „Drumul comunal DC 41 va fi prevăzut cu rigole, șanțuri dalate, canale de colectare a apei pluviale, cu traversări și subtraversări și asfaltarea drumului propriu zis. Am ales să modernizăm acest drum deoarece în satul Ghimicești am avut permanent probleme cu inundațiile „, a precizat primarul Iordache Cazacu.

    Cămin cultural reabilitat în Fitionești

    Autoritățile locale din Fitionești au semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea căminului cultural din localitate. Valoarea investiției este de peste 1,7 milioane de lei, iar finanțarea se va face prin Compania Națională de Investiții (CNI). Primarul Iordache Cazacu a declarat că investiția era o necesitate deoarece clădirea în care funcționează căminul cultural a fost construită în 1923 iar de atunci și până în prezent nu s-au mai făcut lucrări de anvergură la acest imobil. „Clădirea era foarte veche, iar lucrările de întreținere aproape că nu au existat de la construcție în 1923 și până în prezent”, a spus Iordache Cazacu. Reabilitarea căminului cultural constă în refacerea și înălțarea fundației pentru a evita posibilele inundații, refacerea acoperișului și acoperirea cu tablă, reabilitarea pereților, izolarea termică a acestora, construirea unor grupuri sanitare, apă curentă și canalizare. Căminul va avea o sală mare de spectacole de aproape 100 de locuri, o sală de repetiții, cabine de schimb pentru femei și bărbați, o sală de conferințe complet utilată, sistem de sonorizare și acustică pentru sala de spectacole.

    Locuințe ANL pentru 12 familii de tineri

    Primăria Fitionești a reușit să finalizeze lucrările la blocul ANL construit în comună. Imobilul are 12 locuințe, iar valoarea investiției este de 300 de mii de euro, respectiv 1.366.810 lei. Astfel, 12 familii de tineri din Fitionești au primit de Paști câte o locuință nouă. Primarul Iordache Cazacu a declarat că este una din promisiunile sale făcute oamenilor din comună atunci când a preluat mandatul de primar. „Este vorba de o investiție care face fericite 12 familii din localitate care vor beneficia de locuințe noi, moderne, dotate cu absolut toate condițiile din mediul urban; apă caldă permanent, apă rece, centrală termică, canalizare, instalații electrice, etc. Realizarea acestei investiții a fost una din promisiunile mele la preluarea mandatului de primar”, a afirmat primarul Iordache Cazacu.

    Cămin pentru bătrânii din localitate

    Primăria Fitionești a reușit să finalizeze și să dea în folosință un Cămin pentru bătrâni. Finanțarea  a fost asigurată prin Programul Operațional Regional (POR). Căminul are bucătărie și sală de mese, complet utilate și dotate, o sală de festivități, club, cabinete medicale și săli de recuperare. La subsolul imobilului funcționează o spălătorie modernă care va beneficia și de un lift pentru transportul rufelor. Căminul de bătrâni se întinde pe o suprafață de 1.500 de metri, dispune de 18 garsoniere, dintre care 16 cu câte două locuri și două garsoniere cu câte trei locuri. Căminul mai are ca dotări sală de recuperare, două cabinete medicale și o cameră de gardă, bucătărie complet utilată, o sală de festivități, club, sală de mese. Cabinetul de recuperare este dotat cu aparate de kinetoterapie, bandă de mers, biciclete medicale și aparatură pentru împachetat cu ceară. La subsolul clădirii se află o spălătorie modernă, iar mansarda este destinată aparatului administrativ al instituției. „Clădirea are circuite moderne, lift pentru rufe, iar la etaj ușile sunt antifoc pentru a preveni un dezastru în cazul în care are loc un incendiu” , a menționat primarul Cazacu. Proiectul  Căminului pentru bătrâni construit în Fitionești de către autoritățile locale cu fonduri europene este singurul de acest fel accesat în Moldova.

   Rompetrol a finanțat modernizarea dispensarului medical

    Autoritățile locale au reușit cu sprijinul Rompetrol să reabiliteze dispensarul medical din localitate, precizând că „această investiție a fost achitată integral de către Grupul Rompetrol”. Totodată, cu sprijinul Consiliului Județean Vrancea, Primăria Fitionești a reușit să pună în funcțiune Centrul de zi pentru copiii cu unele probleme sociale, unde primesc o masă caldă, își fac temele, unele activități extrașcolare, primarul Cazacu declarând că „importanța acestuia se regăsește în rezultatele obținute la învățătură”.

   „Aceste proiecte au devenit realitate cu sprijinul președintelui Marian Oprișan”

    Primarul Iordache Cazacu a afirmat că toate proiectele pe care le-a realizat sau le are în curs de implementare au devenit realitate cu sprijinul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. „Aceste proiecte au devenit realitate cu sprijinul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, căruia îi mulțumesc pentru tot ce a făcut și face pentru comunitatea noastră. Putem spune că domnia sa nu este numai președintele Consiliului Județean Vrancea ci este cel mai bun prieten al meu, al comunității pe care o conduc”, a mai spus primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?