Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Amenzi pentru proprietarii Casei Macridescu- fostul Palat al Copiilor


Proprietarii Casei Macridescu-fostul Palat al Copiilor din Focșani au fost amendați cu 16 mii lei de către Direcția pentru Cultură Vrancea. Sancțiunile au fost aplicate moștenitorilor familiei Carnabel, respectiv două familii care locuiesc în Elveția și Italia. Procesele verbale le-au fost trimise prin poștă, la adresa de corespondență, iar dacă amenzile nu sunt achitate în conturile Primăriei Focșani, cazul va fi preluat de Agenția Națională de Administrare Fiscală. Cele două amenzi de câte opt mii lei sunt primele sancțiuni contravenționale aplicate de Direcția de Cultură. Åži se pare că nu vor fi ultimele. Directorul Direcției de Cultură, Traian Negulescu, a arătat că este o acțiune prin care se încearcă protejarea clădirilor monument istoric lăsate în paragină de către proprietarii actuali. Potrivit legii 422 din 2001,  proprietarii monumentelor istorice trebuie să le protejeze, să asigure paza și să ia măsuri pentru apărarea împotriva incendiilor.
    Demersurile pentru protejarea clădirii în care a funcționat Palatul Copiilor au fost demarate anul trecut. La începutul anului 2014 a fost trimisă o notificare actualilor proprietari prin care erau informați asupra stării în care se află imobilul. „I-am pus în vedere să își ia în serios rolul de proprietar și l-am notificat cu privire la obligațiile pe care le are pentru protejarea monumentul istoric, așa cum sunt prevăzute de legea 422 din 2001”, afirma în 2014 directorul Direcției de Cultură, Traian Negulescu. A fost și un răspuns de la familia Carnabel, care promitea că va lua măsuri pentru conservare atunci când va veni la Focșani.
    Directorul Direcției de Cultură a afirmat că au fost trimise notificări către mai mulți proprietari ale unor clădiri monument istoric din Focșani. Printre clădirile vizate se află cea situată lângă fostul Tribunal, unde a funcționat o grădiniță înainte de retrocedare. Ulterior, imobilul a ajuns în proprietatea omului de afaceri Victor Istrate, care a garantat cu el un credit, fiind scos la vânzare. Clădirea a ajuns în proprietatea lui Sorin Nicolae Plăcintă și Adinei Maria Plăcintă care au cerut Consiliului Local 300 mii euro pentru clădirea care are o suprafață de 231 metri pătrați, suprafața totală a terenului fiind de 1400 metri pătrați. Un alt imobil cu probleme este pe strada Cernei, coproprietari fiind Adina și Tiberiu Cios. „Am solicitat ca în termen de zece zile să vină cu un plan de măsuri pentru stoparea degradării acestor clădiri monument istoric”, a afirmat directorul Direcției de Cultură, Traian Negulescu.
 
   Casa a fost ridicată la sfârșitul secolului trecut

    Imobilul pe care majoritatea focșănenilor îl știu drept fostul Palat al Copiilor a aparținut familiei Macridescu. Potrivit informațiilor de la Direcția de Cultură, Ioan Macridescu a fost repartizat ca doctor în orașul Focșani în 1892 la Spitalul Profetul Samuil. „Tot în același an își ridica și locuința realizată într-un stil arhitectural românesc cu influențe ale arhitecturii europene. Casa prezintă componente decorative exterioare, ancadramente și ornamente la ferestre și la intrarea principală. Aici s-au derulat evenimente importante din viața familiei Macridescu și tot aici au avut loc o serie de întâlniri mondene ale societății la început de secol XX. După venirea regimului comunist imobilul trece în administrația statului care îl transformă în spațiu medical, iar în anul 1972 trece în patrimoniul Ministerului Educației, care înființează Palatul Copiilor”, arată Direcția de Cultură.
    De menționat că, în Cimitirul Nordic, se află monumentul funerar al familiilor Macridescu și Carnabel. Aici se află rămășițele doctorului Alexandru Carnabel, organizatorul și conducătorul tuturor formațiilor sanitare române din Rusia în timpul primului Război Mondial, dar și ale doctorului Ioan Macridescu, medic general decedat în 1935.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?