Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Fermierii trebuie să anunţe la primării pagubele provocate de grindină


Fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de grindina căzută miercuri seară, trebuie să anunțe pagubele la primăriile localităților și să înceapă lucrările pentru diminuarea pierderilor. Semnalarea pagubelor se face într-un termen de 48 de ore de la producerea evenimentelor. Cele mai mari pagube produse de grindină au fost semnalate în comuna Bordești, unde ploaia de gheață a fost uscată, fără apă, iar daunele au fost mai mari. Însă căderi masive de grindină au fost semnalate și în Tâmboiești, Dumbrăveni, Popești sau Urechești.
Å¢ăranii trebuie să anunțe pagubele deoarece pot beneficia de reduceri la impozitul pentru veniturile din agricultură. Însă nu orice suprafață cultivată afectată, de exemplu de grindină, este considerată calamitată, ci doar acelea unde pagubele depășesc 30%. Verificarea pagubelor se face de către o comisie constituită prin ordin al prefectului județului și din care fac parte atât reprezentanți ai Direcției Agricole cât și ai Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea. „La nivelul județului s-a stabilit o procedură clară, prin care Comitelele Locale pentru Situații de Urgență să preia cererile fermierilor. Acestea sunt transmise ISU, iar suprafața totală a culturilor calamitate se aprobă într-o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență”, a explicat directorul Direcției Agricole, Ticu Constandache.
O atenție deosebită trebuie să acorde viticultorii deoarece grindina poate afecta și recolta de anul viitor. Specialiștii Oficiului Fitosanitar Vrancea au emis un buletin de avertizare, în care arată ce operațiuni și ce substanțe trebuie să folosească viticultorii. „Pagubele produse de grindină variază de la 5-100%, în funcție de intensitate și de momentul producerii fenomenului. Pe lângă distrugerile parțiale sau totale a recoltei anului în curs, grindina afectează și recolta anului viitor, ca urmare a vătămării aparatului vegetativ al culturii respective. O cădere timpurie și violentă în epoca înfloritului la vița de vie provoacă meierea. O cădere târzie generează putrezirea recoltei și poate obliga la un cules prematur. Pe toată perioada de vegetație, grindina vatămă grav aparatul foliar și încetinește procesul de asimilație. Desfrunzirea declanșează o nouă creștere rapidă și puternică după căderile de grindină timpurii, dar slabă și urmată de o maturare incompletă după căderile târzii. Pe organele afectate se instalează foarte ușor o serie de ciuperci parazite (mană, putregai etc.)”, se arată în buletinul Oficiului Fitosanitar.

   Tratamente cuprice pentru vie
 

Oficiul Fitosanitar recomandă efectuarea tratamentului chimic cu produse pe bază de cupru, care au ca efect cicatrizarea rănilor produse de grindină. Se recomandă Zeama Bordeleză Tip MIF-0,5% sau Champ 77  WG -0,2-0,3% sau Funguran OH 50 WP -0,2% ori Kocide -2000-0,15%. A doua operațiune vizează aplicarea tăierilor organelor distruse, diferențiat, în funcție de gradul de afectare a organelor vegetative și generative, precum și de vârsta  plantațiilor.
A treia operațiune este fertilizarea utilizând îngrășăminte complexe (NPK) solide prin încorporare sau foliare. „Este recomandat a se adăuga în soluție un fertizilator bine echilibrat cu macro și microelemente compatibil cu fungicidul folosit. Tratamentul se va efectua în termen de 24 de ore de la producerea fenomenului. Menținerea terenului curat de buruieni pentru eliminarea concurenței acestora prin prașile sau erbicidări”, precizează buletinul Oficiului Fitosanitar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?