Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

GALERIE FOTO: „Vino cu noi într-o zonă de vis – Țara Vrancei”, excursie de promovare a Văii Râmnicului


La finele săptămânii trecute, pe Valea Râmnicului s-a concretizat un plan demult gândit, vechi de un an de zile, o excursie tematică de promovare a zonei, una din cele mai frumoase și pitorești pe care le are județul Vrancea. Alina Gheorghiță, secretara Școlii Gimnaziale din Jitia, spune că anul trecut, cam pe vremea asta, a fost contactată de Gabriel Lâlă, președinte al Clubului de turism Proilavia din Brăila, o persoană care mai ajunsese în această zonă și rămăsese captivat și plăcut impresionat de zonă și de locurile minunate. Legătura s-a realizat prin Gabriela Popa, directoarea revistei InfoZone, cea care a remarcat frumusețea tradițiilor și a organizat împreună cu Primăria Jitia șezătorile din Poiana Negari, 2014 și 2015. „După ce ne-am cunoscut, on-line, am gândit un schimb de experiență între cei de la Club și elevii Școlii Gimnaziale Jitia. Din păcate, anul trecut în septembrie nu a mai avut loc tabara de copii la Jitia, dar ne-am înțeles să păstrăm legătura pentru alte potențiale proiecte. Asa s-a și întâmplat, de aproximativ o lună am regândit acest eveniment și i-am dat și un nume cu efect „Vino cu noi într-o zonă de vis – Èšara Vrancei”, care avea ca scop un traseu turistic în comuna Jitia și împrejurimi. După ce am stabilit telefonic traseul, am început o intensă campanie de popularizare pe facebook, domnul Lâlă Gabriel a realizat un eveniment în acest scop, eu am atașat poze din zonă și tot așa, pentru a atrage cât mai mulți oameni. Așa s-a ajuns la un număr de 34 de persoane din Brăila și Galați, dornici de aventură”, a spus Alina Gheorghiță.  

  Pe plan local, gazdele s-au mobilizat în așteptarea oaspeților. Alina Gheorghiță, profesorul Gabriel Lalu, directorul școlii din Jitia, profesoara Petruța Lalu, viceprimarul Adrian Lăptucă, profesorul Sorin Pantelimon și elevii școlii i-au întâmpinat la sediul unității de învățământ cu câteva produse tradiționale. Elevele școlii au purtat ii tradiționale, pentru a promova un important element al portului popular, și mai cu seamă că în această lună se sărbătorește Ziua Internațională a Iei. Promovarea turistică a zonei s-a realizat prin urmarea unui traseu bine stabilit. Alina Gheorghiță spune că din Jitia centru au pornit la pas, echipați corespunzător, aproximativ 50 persoane către Mănăstirea Poiana Mărului. Acolo, au fost vizitate cele trei biserici, au participat câteva minute la slujbă, fiind și hramul bisericii mari „Duminica tuturor Sfinților”, au făcut poze și s-au recules într-un peisaj deosebit.
    De aici au plecat spre Băltăgari, comuna Bisoca, județul Buzău, de unde au surprins întreaga depresiune Neculele, și lanțul muntos, Dealu Roșu, Stejicul Mic, Stejicul Mare, Piatra, Munteoru și o parte din Furu. Au socializat cu localnicii, mirați de numărul mare de oameni ce le traversează satul. Mai departe a urmat un drum în prezent forestier ce străbate tot Muntele Ulmușoru, o călătorie de circa o oră jumătate numai prin pădure, până au ieșit în Poiana Dogăriilor din Dealu Sării. Au cules fragi, dar au și făcut cunoștință cu o ursoaică cu trei pui. După un drum lung au ajuns la Schitul Adormirea Maicii Domnului din Poiana Dogăriilor, schit ctitorit de părintele Macarie Beșliu și care va fi sfințit pe 21 iunie. Au poposit la lacul de lângă schit, au mai surprins câteva instantanee, iar un călugăr binevoitor i-a primit și le-a prezentat întreg ansamblul monahal.

    Au călătorit mai departe spre Poiana Negari unde elevii au făcut o reprezentație artistică a Brâului de la Jitia. Au coborat în Jitia pe la Pârăul Sărățel. De aici au continuat călătoria la lacul de la Vintileasca, unde s-au relaxat la un concert de muzică folk în aer liber, susținut de Gabriel Lâlă la chitară. „Ziua s-a încheiat printr-o vizită la meșterul popular Florica Èšăpor din satul Cerbu. Florica ne-a întâmpinat în costum popular, ne-a prezentat micul muzeu organizat în propria casă, unde încearcă să păstreze vie tradiția. Ne-a prezentat frumoasele ii și marame pe care le realizează. Toată lumea a fost profund impresionată. Întorși la Jitia, ne-am împărtășit ideile și ne-am promis că va urma. Excursia noastră a avut ca scop promovarea turistică a zonei și petrecerea timpului în aer liber”, a încheiat Alina Gheorghiță.
    „Parteneriatul cu Asociația Clubul de Turism Proilavia Brăila deschide noi oportunități de promovare a școlii, a comunității locale și a potențialului turistic pe care îl are zona noastră. Turiștii, veniți pentru prima dată în zona noastră, au fost plăcut impresionați de cadrul natural mirific, de spiritualitatea și conservarea tradițiilor și obiceiurilor locului, de ospitalitatea localnicilor și deschiderea lor sufletească. Acest lucru a determinat promisiunea, de ambele părți, a păstrării parteneriatului, prin reiterarea unor astfel de activități comune, menite a promova exemplele de bună practică din ambele zone”, a spus Gabriel Lalu, directorul școlii Jitia.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?