Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Prezervative și bani, confiscați de judecători de la traficanți de carne vie


Mai multe persoane acuzate de trafic de persoane și trafic de minori au fost condamnate, vineri, la ani grei de închisoare, de instanța de fond, respectiv Tribunalul Vrancea. Mai mult, magistrații au dispus și confiscarea unor sume de bani și a altor bunuri, între care și prezervative.
    Astfel, Veta Lăutaru, zisă și „Cornelia” sau „Baraca”, acuzată de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane în formă continuată, trafic de minori în formă continuată, are de executat 6 ani și 8 luni de închisoare. Un alt inculpat condamnat la închisoare cu executare, care este și recidivist ca și „Baraca” de altfel, este Petrică Ciobotaru zis „Primu”. Pentru aceleași fapte, el a primit în total o pedeapsă de 7 ani închisoare.
    Silvica Tudorița Ciobotaru, zisă și „Buzata”, care nu are antecedente penale, a primit pentru constituire a unui grup infracțional organizat 2 ani închisoare, pentru trafic de persoane în formă continuată 3 ani închisoare, iar pentru trafic de minori în formă continuată 3 ani închisoare. „Aplică inculpatei pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare și 2 ani interzicerea drepturilor (…) deduce din pedeapsa închisorii aplicate inculpatei durata reținerii din data de 24.10.2014 ora 21.30, durata arestării preventive, durata arestului la domiciliu începând din data de 25.10.2014 la zi. (…) constată încetată de drept măsura arestului la domiciliu dispusă față de inculpată prin Încheierea din 24.11.2014 a Tribunalului Vrancea. (…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de încercare stabilit în condițiile art. 86 ind.2 C.pen respectiv pe o perioadă de 7 (șapte) ani. (…) pe durata termenului de încercare, condamnatul trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: – să se prezinte la datele fixate la judecătorul desemnat cu supravegherea sau la Serviciul de Probațiune; – să anunțe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reședință sau locuință și orice deplasare care depășește 8 zile, precum și întoarcerea; – să comunice și să justifice schimbarea locului de muncă; – să comunice informații de natură a putea controla mijloacele lui de existență. Stabilește organ însărcinat cu exercitarea supravegherii – Serviciul Probațiune Vrancea . (…) Atrage atenția inculpatei asupra prevederilor art. 86 ind.4 C.pen, privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere”, se arată în decizia instanței de fond.

   „Mascatu” are de executat aproape 7 ani de închisoare

    Un alt inculpat este Gigel Vasile Stancu, zis „Ionuț” sau „Mascatu”. El a primit o pedeapsă de 6 ani și 9 luni închisoare , alături de pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor pe o durată de 4 ani.
    Magistrații l-au condamnat și pe Costel Stancu, zis „Titi”, cu antecedente penale, el primind 6 ani și 9 luni închisoare , alături de pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor pe o durată de 4 ani. Romeo Lăutaru a primit „(…) pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare la care se adaugă un spor de 6 ani, în total va executa 10 ani închisoare. (…) Deduce perioada reținerii și arestării preventive a inculpatului Lăutaru Romeo de la 16.10.2014 la zi (…)”, se arată în soluția instanței. Nicușor Oaie, zis „Ciocosu”, a primit în total o pedeapsă de 9 ani 10 luni și 20 de zile, iar Ionuț Alin Blană are de executat o pedeapsă de 3 ani și 4 luni, la care se adaugă un spor de 3 ani, 3 luni și 10 zile, în total având de executat 6 ani, 7 luni și 10 zile.
    Claudia Panțică, care nu are antecendente penale, a primit pentru constituirea unui grup infracțional organizat  2 ani închisoare, pentru trafic de minori 3 ani și 4 luni ani închisoare, în total având de executat 5 ani, 1 lună și 10 zile. Unui alt inculpat, Cristinel Rînză, zis „Cristi”, instanța i-a aplicat o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare. „(…) Pe durata termenului de încercare, condamnatul trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: – să se prezinte la datele fixate la judecătorul desemnat cu supravegherea sau la Serviciul de Probațiune; – să anunțe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reședință sau locuință și orice deplasare care depășește 8 zile precum și întoarcerea; – să comunice și să justifice schimbarea locului de muncă; – să comunice informații de natură a putea controla mijloacele lui de existență. Stabilește organ însărcinat cu exercitarea supravegherii – Serviciul Probațiune Vrancea. (…) Atrage atenția inculpatului asupra prevederilor art. 86 ind.4 C.pen, privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere. În baza art. 71 al.5 C.pen dispune suspendarea executării pedepsei accesorii pe durata suspendării executării pedepsei sub supraveghere. Deduce din pedeapsa închisorii aplicate inculpatului durata reținerii și arestării preventive de la 16.10.2014 la zi. Dispune (…) punerea de îndată în libertate a inculpatului Rînză Cristinel, dacă nu este arestat în altă cauză”, se arată în decizia instanței. Față de un alt inculpat, Marian Tatu, cauza a fost disjunsă.
Decizia magistraților vrânceni poate fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare.
   
   Inculpații, lăsați fără bani și prezervative

    Instanța a mai dispus și confiscarea unor sume de bani, dar și a zeci de prezervative. Astfel, s-a dispus confiscarea sumei de 200.000 lei de la Veta Lăutaru, a sumei de 45.000 lei de la aceeași persoană, a sumei de 400 lei de inculpații Petrică Ciobotaru și Silvica Tudorița Ciobotaru și a sumei de 150.000 lei de la inculpații Veta Lăutaru și Gigel Vasile Stancu. „Obligă pe inculpații Panțică Claudia și Ciobotaru Petrică, în solidar, să restituie suma de 9.000 lei cu titlu de despăgubiri civile, părții civile Drăgălai Vasilica. (…) obligă inculpații la câte 2.000 lei fiecare cheltuieli judiciare către stat, urmărire și judecată; la 1.950 lei cheltuieli ocazionate de asistența juridică acordată din oficiu, urmărire penală la 2.250 lei onorariu avocat oficiu, instanță (inculpați și părți vătămate). Dispune confiscarea bunurilor mobile asupra cărora s-a instituit măsura sechestrului asigurător (…) respectiv -telefoane mobile cu datele de identificare din Ordonanță; – carnețel însemnări personale; – autoturism marca Fiat 192BXE 1A Stilo (…) un laptop marca Acer,  (…) un laptop marca Dell (…) 10 prezervative cu inscripția Tangou Deluxe și 3 prezervative cu inscripția Entranseife, ridicate de la inculpata Lăutaru Veta. (…)”, se mai arată în soluția instaței.

   Gruparea a fost destructurată anul trecut

    Inculpații au fost trimiși în judecată la finele anului trecut. În rechizitoriu se arăta că „afacerea” cu carne vie a început în familie, apoi la grupare au aderat și alte persoane. Astfel, din anchetă a rezultat că în cursul anului 2012, Veta Lăutaru, împreună cu fiica sa Silvica Tudorița Ciobotaru, cu ginerele Petrică Ciobotaru, cu fiii Costel Stancu și Gigel Vasile Stancu au constituit un grup infracțional organizat la care au aderat pe parcursul anului 2014 și alte persoane. 
Ei au acționat până în octombrie anul trecut, pe linia săvârșirii infracțiunilor de trafic de persoane și trafic de minori, prin exploatare sexuală, inclusiv prin amenințare, constrângere, răpire, înșelăciune, profitând de imposibilitatea minorelor de a se apăra și de a-și exprima voința, activitate în urma căreia membrii grupului infracțional au obținut bani, prin însușirea sumelor încasate de victimele obligate să se prostitueze.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?