Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Motivare dosar ‘Casa din Mihăileanu’: Faptele de care este acuzat Traian Băsescu nu s-au prescris


Traian Băsescu poate fi cercetat penal de procurorii Parchetului General pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals în declarații și uz de fals, deoarece ancheta în dosarul „Casa din Mihăileanu” a fost suspendată în 2008, întrucât fostul președinte a beneficiat de imunitate, însă faptele nu s-au prescris. Judecătoria Sectorului 1 a dat publicității vineri motivele pentru care un judecător de cameră preliminară a confirmat decizia procurorilor de la Parchetul General de redeschidere a urmăririi penale în dosarul „Casa din Mihăileanu”, în care este implicat fostul președinte Traian Băsescu.
Instanța arată că, în anul 2007, a fost înregistrat un denunț al Asociației „Grupul de Investigații Politice”, reprezentată de Mugur Ciuvică, prin care se solicita efectuarea de verificări cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu de către funcționarii Administrației Fondului Imobiliar și ai Primăriei Municipiului București, în legătură cu modul în care a fost închiriat, apoi înstrăinat la un preț subevaluat către Traian Băsescu imobilul situat în București, str. Ștefan Mihăileanu nr. 2, et. 1, ap. 2. Denunțul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, dosarul fiind apoi declinat către Parchetul General.
În anul 2008, Parchetul General a dispus neînceperea urmăririi penale față de Traian Băsescu, având în vedere calitatea acestuia de președinte al României. În același timp, procurorii susțineau că termenul de prescripție s-a împlinit înainte de declinarea dosarului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5. Judecătoria Sectorului 1 susține însă că „a dispărut cauza care a împiedicat desfășurarea urmăririi penale”, întrucât Traian Băsescu nu mai ocupă funcția de președinte de la sfârșitul anului 2014. De asemenea, în conformitate cu art. 128 C.pen. din 1968, precum și cu art. 156 C.pen. din 2009, termenul de prescripție al răspunderii penale se suspendă pe timpul cât o dispoziție legală sau o împrejurare de neprevăzut ori de neînlăturat împiedică punerea în mișcare a acțiunii penale sau continuarea procesului penal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?