Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Cinci vrânceni, fără studii și ocupații, au spălat banii mafiei italiene


Cinci tineri, domiciliați în comunele Èšifești și Dumitrești, au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani. Conform rechizitoriului, cei cinci, care nu au nici studii și nici ocupații, au „învârtit” sume imense de bani. Ei primeau bani din Italia, pe care îi mutau dintr-un cont în altul. La momentul începerii urmăririi penale s-a vorbit și despre posibile legături ale acestora cu mafia italiană. Cei cinci nu au negat că le-au ajuns în conturi diferite sume de bani, dar în momentul în care li s-au adus la cunoștiință că sunt inculpați, au uzat de dreptul de a nu mai face declarații.

    Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea au soluționat un dosar extrem de complex, în care au colaborat cu Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. În dosar sunt trimise în judecată cinci persoane, fără ocupații și fără studii, dar care „învârteau” sume imense de bani. Anchetatorii arată că activitățile desfășurate de inculpați întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor, ei acționând cu intenția directă de a disimula adevărata natură a banilor intrați în conturile lor, cunoscând că sumele proveneau din activități ilicite.
Astfel, inculpații au beneficiat de mari încasări externe, fără o justificare plauzibilă, urmată de notificarea băncii corespondente cu privire la existența unei fraude. Potrivit anchetatorilor, s-au făcut operațiuni neconforme cu profilul tranzacțional al clienților. De asemenea, anchetatorii arată că este semnificativă și împrejurarea că tranzacțiile raportate nu s-au întemeiat pe relații contractuale și/sau comerciale reale, ci pe operațiuni frauduloase ce prezintă caracteristici accentuate „de import, urmate de reexport de valută”.  Prin probele administrate în dosar s-a stabilit că inculpații au disimulat adevărata natură a circulației unor fonduri de valori însemnate, supunând procesului de spălare a banilor suma totală de 1.155.500 euro, cunoscând că banii provin din activități ilicite.
    Totul a pornit de la niște operațiuni suspecte făcute în conturile deținute de Aurica Ramona D., de 27 de ani, din Èšifești, Daniel P., de 26 de ani, din aceeași localitate, Elena Cristina I., de 27 de ani, tot din Èšifești, Mihaela A., de 22 de ani, din aceeași localitate, și Cosmina Livia P., de 24 de ani, cu domiciliul în Dumitrești. Conform rechizitoriului, aceasta din urmă a încasat, printr-un cont bancar deschis la Focșani, suma totală de 191.400 euro de la persoane fizice și juridice din Italia, din care a retras în numerar suma de 1.085 euro. Apoi, de la un italian a încasat în trei tranșe suma de 18.900 euro, din care suma de 18.500 euro a fost transferată în contul unei alte inculpate, Elena Cristina.
    În rechizitoriu se arată că în ziua de 1 iunie 2012, în contul Cosminei a intrat de la o societate din Italia suma de 172.500 euro, iar în aceeași zi, banii au fost transferați în contul Elenei Cristina, operațiune ce a avut ca justificare mențiunea „transfer sumă în cont sora”. Audiată în calitate de suspectă, Cosmina a spus că a deschis contul și a efectuat transferul sumelor primite în cont la solicitarea surorii sale.

Transferuri de zeci de mii de euro

    În ceea ce o privește pe Mihaela A., în rechizitoriu se precizează că a încasat prin contul bancar, deschis la sucursala unei bănci din Focșani, suma totală de 669.562,73 euro de la persoane fizice și juridice din Italia și România, din care a retras în numerar suma de 64.190 euro. Anchetatorii au dovedit că în ziua de 8 martie 2014, aceasta a încasat în trei tranșe de la o societate suma de 133.831,96 euro. Apoi, în aceeași zi, prin zece tranzacții succesive, în valoare de câte 10 mii de euro fiecare, suma a fost transferată tot în contul Elenei Cristina.
    În august 2013, tânăra a încasat în două tranșe de la o societate din Italia suma de 490 mii euro, iar din această sumă a transferat în contul Elenei Cristina suma de 350 mii euro, plata având ca justificare mențiunea „transfer”. Restul sumelor au fost transferate de Mihaela către persoane fizice și juridice din Italia.
    Într-o declarație depusă la bancă privind sursa fondurilor, Mihaela a precizat că sumele provin din străinătate și reprezintă donații, sponsorizări, cadouri, moșteniri, susțineri, care s-au dovedit a fi nereale, deoarece o parte a acestor sume proveneau de la inculpata Elena Cristina, de la care a încasat în 17 tranșe suma totală de 25.930 euro, iar celelalte sume au fost încasate de la persoane juridice din Italia având ca justificare alte mențiuni față de cele declarate la bancă.
    La audieri, ea a precizat că a efectuat transferul sumelor primite în cont la solicitarea inculpatei Elena Cristina, iar din suma totală de 64.190 euro, a folosit suma de 15.900 euro pentru diverse cheltuieli personale.

Comision de 3%

    În rechizitoriu se arată că în contul unui alt inculpat, Daniel P., a intrat în ziua de 4 martie 2014 suma de 244 de mii de euro, de la o societate din Italia. Nu a putut face nimic cu ei pentru că în aceeași zi, banca din România a fost notificată de Intesa Sanpaolo Spa cu privire la existența unei posibile fraude, solicitând returnarea integrală a fondurilor către banca ordonatoare. O zi mai târziu, Daniel a solicitat retragerea sumei, dar tranzacția nu a fost efectuată, având în vedere solicitarea băncii corespondente din ziua anterioară. La audieri, el a spus că a deschis contul tot la solicitarea Elenei Cristina și a adăugat că destinația sumelor încasate urma să-i fie comunicată de aceasta. El a recunoscut că trebuia să primească un comision de 3% pentru faptul că a acceptat să primească banii în contul lui.
    În ceea ce o privește pe Aurica Ramona D., anchetatorii au stabilit că în contul său, în ziua de 4 martie 2014, a intrat suma de 251.000 euro, bani primiți de la Immobiliare Lattanzio din Italia. În aceeași zi, banca ordonatoare a informat banca din România cu privire la existența unei fraude, motiv pentru care în ziua în care Ramona a solicitat retragerea sumei, banii nu i-au fost dați. Ea a declarat că a deschis contul la solicitarea Elenei Cristina, care este sora ei, și urma să primească același comision ca și Daniel.

În contul Elenei Cristina au intrat peste 660 mii euro

    Cei mai mulți bani au intrat în contul Elenei Cristina I., respectiv suma de 660.500 euro de la inculpatele Mihaela și Cosmina Livia. În rechizitoriu se precizează că din suma menționată anterior, s-a retras în numerar suma de 71.090 euro, suma de 32.376,44 euro a fost transferată în alt cont personal pentru cumpărare titluri de stat, iar suma de 12.000 euro a fost schimbată în lei și transferată în contul personal.
    De asemenea, în rechizitoriu se mai arată că în contul Mihaelei au mai intrat încă 25.930 de euro, iar 419.340,27 euro au fost transferați, prin 36 de tranzacții, de inculpată către persoane fizice și juridice din Italia. Audiată fiind, ea a spus că a deschis contul și a făcut transferul sumelor primite în cont la sugestia unui cetățean italian, despre care cunoștea că ar fi consultant financiar și pe care l-a cunoscut în Italia. Ea a mai spus că a efectuat personal toate tranzacțiile din contul său și pe cele ale Cosminei și Mihaelei, precizând că destinația sumelor și justificarea îi erau comunicate de italian.
    În ceea ce privește sumele primite în conturile inculpaților Aurica și Daniel, ea a recunoscut că ei au deschis conturile la solicitarea sa, urmând ca cei doi să primească un procent de 3% din sumele rulate prin conturile personale. Mai mult, inculpata asista personal la primirile/ retragerile de bani din conturile celorlalți. A mai recunoscut că justificările menționate cu ocazia transferurilor efectuate, respectiv achiziții terenuri agricole, returnare avans, returnare împrumut etc, nu au fost reale. Și ea, ca și ceilalți, nu a mai făcut nicio declarație atunci când i s-a adus la cunoștiință calitatea de inculpată.

Sechestru asigurător pe sute de mii de euro

    În acest dosar s-au dispus și măsuri asiguratorii. Astfel, s-a instituit măsura asiguratorie pe suma de 251.00 euro din contul deschis de Aurica Ramona D. și pe suma de 244.000 euro din contul lui Daniel P.
    De asemenea, s-a mai dispus măsura sechestrului și pe sumele de 87.391,18 euro și 32.376,44 euro sub formă de titluri de stat, din conturile aparținând Elenei Cristina I., dar și pe un teren arabil în suprafață de 6.500 m.p., situat în extravilanul comunei Èšifești, pe o suprafață de 2.300 metri pătrați vie și încă 300 metri pătrați de vie, dar și pe o suprafață de teren intravilan de 3.800 m.p., toate aparținând  Elenei Cristina, suprafață pe care se află și locuința acesteia.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?