Consiliul Județean Vrancea pregătește un nou proiect care va fi depus spre finanțare pe Programul Operațional Regional 2016-2020 și care vizează modernizarea Stațiunii Soveja. Administrația județeană vrea să readucă această localitate la statutul de stațiunea „Perla Vrancei” așa cum era denumită în trecut.
Arhitectul șef al județului, Daniela Olaru, a declarat că administrația județeană depune un proiect spre finanțare pe POR 2016-2020, care vizează revitalizarea și modernizarea stațiunii Soveja. „Consiliul Județean Vrancea are în curs de realizare un proiect ce vizează modernizarea Stațiunii Soveja, proiect ce va fi depus spre finanțare pe Programul Operațional Regional 2016-2020”, a afirmat Daniela Olaru.
Aceasta a precizat că proiectul de modernizare a Stațiunii Soveja va avea ca principal scop dezvoltarea economică și culturală a zonei și mediatizarea valorilor locale existente. Totodată, proiectul va detalia principii și idei de valorificare sustenabilă a zonei montane Soveja, utilizând ca bază un studiu și o soluție de dezvoltare integrată realizate în perioada 2010-2011. „Proiectul își propune să promoveze și să protejeze valorile culturale proprii in contextul redezvoltării turismului în zonă”, a precizat arhitectul șef. Daniela Olaru a reamintit că în perioada 2010-2011, Consiliul Județean Vrancea a inițiat un concurs de revitalizare a stațiunii Soveja, care a avut ca scop selectarea celei mai bune soluții de revitalizare complexă din punct de vedere urbanistic, arhitectural si funcțional a zonei Stațiunii Soveja.
Clădirile din stațiune au fost lăsate în paragină
Stațiunea Soveja este situată în mijlocul unei impozante păduri de brad, la o altitudine de 600 m, într-o zonă ferită de curenți, cu ape minerale alcaline-sulfurate și clorosodice. În perioada comunistă, stațiunea s-a dezvoltat, construindu-se hotelurile Miorița și Zboina, două restaurante, 4 vile și alte construcții utilitare care însumează 6371 mp și care aparțin astăzi SIND România. Construcțiile aparținând SIND România sunt în mare parte într-o stare jalnică iar fațadele vilelor care au fost construite sau revendicate au mai degrabă aspect urban decât aspectul unor construcții din zona montană. Din aceste considerente va fi realizată o strategie de dezvoltare a zonei. În acest context, concursul urmărește selectarea celei mai bune idei pentru revitalizarea Stațiunii Soveja, care trebuie să pună în valoare potențialul natural al zonei.
Un hotel și un cazino, bazele stațiunii Soveja
Pe la 1870, un negustor de stofă și pânzeturi din Focșani este sfătuit să facă pe timpul verii „cura de aer” la Soveja pentru a-și vindeca boala de plămâni. Treptat, clientela terapiei cu ozon în pădurile sovejene se extinde și cum pe vremea aceea Soveja nu era încă stațiune, negustori, funcționari, meșteșugari și alți reprezentanți ai clasei medii citadine vin să stea în gazdă la săteni pe timpul verii. În 1901, prefectul județului Putna obține de la Ministerul Agriculturii și Domeniilor aprobare să construiască în partea de vest a satului, înspre Lepșa, un mic hotel de lemn cu un cazino alături. Câțiva ani mai târziu, drumul către Soveja poate fi parcurs și cu trenul datorită construirii unei căi ferate de către o societate forestieră. Trenul forestier avea un vagon de călători care aducea turiști și transporta localnici către Focșani și Mărășești.
În 1948 stațiunea este naționalizată, cu toate vilele, hotelurile, parcul și cazinoul. Urmează o perioada de decădere, după care stațiunea redevine populară prin construcția unor noi vile și hoteluri din preocuparea noului regim pentru relaxarea membrilor de sindicat și a oamenilor muncii. După 1989 stațiunea decade treptat, imobilele ajungând în ruină.
Primăria Soveja modernizează infrastructura locală
Åži autoritățile locale din Soveja fac demersuri pentru a revitaliza stațiunea. Primăria Soveja a demarat lucrările la proiectul „Modernizare stațiune turistică Comuna Soveja, județul Vrancea”. Proiectul se va derula pe o perioadă de 10 luni și are o valoare totală de 8.876.845,65 lei, din care 8.780.745,65 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă. Proiectul constă în modernizarea infrastructurii rutiere inclusiv utilitățile din corpul drumului în Comuna Soveja, dar și crearea unui parc-grădină publică în comuna Soveja.
Contractul de finanțare s-a încheiat în data de 27 februarie a.c., între Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management, prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional 2007-2013, și Primăria Soveja, în calitate de beneficiar. „În cadrul acestui proiect vor fi asfaltate mai multe drumuri locale inclusiv cele care asigură legătura între drumul național și Poiana Punga, satele Rucăreni și Dragosloveni. Practic, acest proiect prevede asfaltarea mai multor drumuri, realizarea de șanțuri, dalarea acestora și realizarea unor trotuare. Valoarea proiectului este de 2 milioane de euro”, a afirmat primarul Costică Ciolan. Acesta a adăugat că Primăria Soveja mai are în derulare proiectul de modernizare a drumului comunal DC 58 -intersecție DJ 205 L – Rucăreni – DN 2, proiect la care licitația a fost adjudecată și lucrările au demarat deja.