Ședința ordinară a Consiliului Local Focșani pe luna mai s-a derulat ieri în formulă completă. Din nou în formulă completă, în sensul că un alt ales municipal PNL a depus jurământul. Prezenți fizic sau din online, consilierii locali au dezbătut proiectele propuse pe ordinea de zi, în mare parte de către primarul Cristi Valentin Misăilă – 18 la număr, la care s-au adăugat alte 15, suplimentar.
Au fost discutate în plus proiecte privind modificarea unor hotărâri anterioare, aprobarea unor bugete sau acordarea de ajutoare financiare etc. Chiar și așa, n-au fost prea multe intervenții, întrebări sau eventuale explicații, ședința fiind condusă ieri de social democratul Mihai Nedelcu, ca un „cadou” de ziua sa.
Ieri au fost aprobate și o serie de regulamente, inclusiv cel privind procedura înregistrării și radierii vehiculelor pentru care există obligativitatea înregistrării la nivelul municipiului, referitor la care primarul Misăilă a explicat de ce a ținut să îl inițieze. Potrivit edilului, era nevoie de un set de reguli care trebuie respectate, dând ca exemplu „acele utilaje care sunt utilizate pentru tăierea lemnelor”.
„În primul rând nu erau omologate și puneau probleme în circulație. Pe de altă parte, erau conduse și de persoane care probabil nu dețin permis de conducere. Și nu numai atât: produc foarte mult zgomot și poluează, iar acolo unde se duc să taie lemne, practic fac și o mizerie foarte mare și rămâne ca după război după ei. De aceea vă propun să adoptăm acest regulament, și în vederea eliminării acestor mijloace de transport din municipiul Focșani. Și nu numai din Focșani. Și vreau să mulțumesc, Poliția Rutieră a intervenit de câte ori a fost solicitată. Dar cred că ar trebui să facem mai multă prevenție pe această situație”, a spus primarul Misăilă.
Totodată, acesta a mai punctat asupra unui alt aspect vizavi de mijloacele de transport care pot fi întâlnite pe străzile din Focșani, și anume căruțele – „vehicule cu tracțiune animală”, în limbaj mai elevat. Sunt anumite norme de respectat, grație unui regulament deja existent dar care se aplică, momentan, prea puțin. Însă circulația acestora este interzisă pe drumurile din Focșani. „Am interzis, în primul rând pentru că suntem în secolul XXI. În al doilea rând, pentru că majoritatea celor din Focșani au o practică: atunci când își face cineva curățenie în apartament sau fac demolări pe la case, au moloz sau alte gunoaie, pentru o sumă mult mai mică decât la operatorul de salubritate, transportă acele gunoaie la periferia orașului și le descarcă în anumite zone, mai puțin supravegheate.
Și plus că nu este civilizat (…) să găsim astfel de atelaje care să îngreuneze și mai mult deplasarea în municipiu”, a atras atenția Cristi Misăilă.
Iar pe subiect a intervenit și consilierul Costel Bîrsan, care și-a expus opinia vizavi de aceste mijloace de transport. Potrivit alesului local, în municipiu, respectivele vehicule folosite la tăierea lemnelor „transportau opt persoane, inclusiv copii. Și am fotografii. Adică un pericol extraordinar pentru cei care erau cocoțați acolo, pe acea mașinărie. Mai mult decât atât, nu aveau mijloace de semnalizare, nu aveau permis de conducere. Poliția Locală a fost sesizată de mai multe ori, dar nu aveau cadrul legal. De asemenea, atelajele cu tracțiune animală circulau prin Focșani cum doreau și pe unde doreau. Și, mai mult decât atât, un punct foarte periculos: conduceau copii.
Nu e normal să dai drumul pe stradă, în asemenea trafic, unei căruțe trase de un cal sau doi, conduse de un copil. Un copil estimat așa, la 8, 10 ani. Iar acum avem un cadru legal, un proiect mult așteptat, corect, bun. Și apelăm la Poliția Locală și la instituțiile în drept să le pună în aplicare”.
Se ieftinesc parcările rezidențiale
Locurile de parcare rezidențiale din Focșani vor fi mai ieftine. Primarul Cristi Misăilă a propus, ieri, în ședința Consiliului Local, diminuarea taxei de pornire la licitațiile pentru parcările rezidențiale, care reprezintă în majoritatea cazurilor valoarea achitată de titularii parcărilor către Direcția de Dezvoltare Servicii Publice. Propunerea a fost făcută pentru a compensa introducerea unei taxe pe terenul aferent locului de parcare, așa cum a solicitat Curtea de Conturi în auditul din 2024. “Introducerea acestei taxe pe teren este nelegală din punctul nostru de vedere, am contestat în instanță dar ne-a fost respinsă prima cerere”, a spus primarul Cristi Misăilă.
Astfel, taxa de pornire la licitație va scădea de la 150 lei la 130 lei, în cazul locurilor închiriate de persoane fizice. Taxa pe teren aferentă unui loc de parcare este stabilită în funcție de zona Focșaniului, de la 5 lei pentru zona D până la 17 lei pentru zona A. Practic, după aceste modificări, un loc de parcare rezidențial va fi închiriat cu minim 135 lei, pentru zona D și 147 lei, pentru o parcare din zona A.