Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Străinii plătesc 500 de euro ca să meargă la stână şi să exploreze Munţii Vrancei


Străinii vin să viziteze pădurile bătrâne ale Vrancei pentru a descoperi frumusețile Carpaților. O agenție de turism realizată de Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB) printr-un proiect finanțat de Guvernul Elveției oferă tururi personalizate turiștilor pentru a observa animalele sălbatice, și nu numai, din Munții Vrancei. Este pentru prima dată când asemenea pachete turistice, precum Wildlife Watching, Aventură, Culturale, sunt oferite celor care vor să viziteze Vrancea. Turiștii sunt însoțiți de ghizi autorizați și pot merge să urmărească urșii, să învețe tehnici de supraviețuire în Carpații Sălbatici sau să petreacă nopțile la stânile din Munții Vrancei.
    Pachetele turistice nu sunt însă pentru oricine. De exemplu, dacă turistul vrea să învețe tehnici de supraviețuire în Carpații Sălbatici, trebuie să plătească cinci sute de euro și să fie pregătit pentru o experiență extremă. Este un tur dificil iar în grup pot fi maxim două persoane. Cei de la ACDB spun că acești bani acoperă toate cheltuielile. Acest tur se derulează pe parcursul a cinci zile iar turiștii sunt preluați și, la final, duși la București.     ACDB explică în detaliu ce se întâmplă în fiecare zi. „Dis de dimineață vom aprinde focul și vom pregăti un ceai din plantele culese în ziua precedentă și vom avea un mic dejun bun, natural și tradițional. Ne vom spăla cu săpunul pregătit de noi și vom testa pasta de dinți și apa de gură făcută chiar de noi. Înainte să plecăm vom învăța cum să pregătim rucsacul pentru a nu ne incomoda și a ne deplasa mai ușor și cât de important este să nu cărăm obiecte inutile. Traseul va fi unul mai abrupt în prima porțiune de aceea vom efectua timp de 15 minute de exerciții fizice înainte să pornim. În această zi vom continua să identificăm urme de animale și vom învăța tehnici de mers și urcare, pentru a face față mai ușor traseului ce urcă pieptiș. Vom admira natura sălbatică din aceste creste de munte și cu puțin noroc vom avea șansa să vedem capre negre și cerbi. Ajunși sus în munte sursele de apă se împuținează, trebuie să știm unde și cum să căutăm apa, toate aceste lucruri le veți învăța de la ghidul nostru”, se arată în descrierea celei de a treia zile din Tehnici de supraviețuire.

   Turism pastoral cu ciobanii vrânceni

    Pachetele turism cultural le oferă turiștilor posibilitatea să trăiască la o stână și să afle informații despre obiceiurile și tradițiile vieții ciobanilor. Aici îi vor ajuta pe ciobani să pregătească produse specifice precum cașul, urda, branza de putină dar și altele, învățând astfel tehnicile arhaice de preparare.
    Proiectul aceste agenții de turism a fost finanțat de Guvernul Elveției. Nu au fost mulți bani dar de ajuns pentru a pregăti ghizii care să îi însoțească pe turiști, să organizeze târguri pentru promovarea turismului și a produselor tradiționale, ateliere de lucru cu reprezentanții comunităților locale, ai firmelor din zona de munte Lepșa-Greșu-Soveja. Proiectul a fost derulat de Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB) iar toate informațiile despre oferta turistică sunt oferite pe site-ul http://wildcarpathiaadventure.ro. „Am avut turiști din Belgia, Franța, Elveția. Un grup de turiști din Belgia ne-a cerut să vadă pădure bătrână. Erau interesați de pădure virgină. Oferim tur personalizat pentru turiști, pentru care vor să facă poze la urs, la păsări. Întâi discutăm cu turistul și apoi stabilim detaliile turului”, ne-a spus George Bouroș, ecolog în cadrul ACDB.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?