Ediția: Joi 13 iunie 2024. Nr. 6648
Ediția: Joi 13 iunie 2024. Nr. 6648

Proiect de reconstruire 3D a capitalei Daciei romane Ulpia Traiana Sarmizegetusa


Un proiect de reconstituire 3D a orașului roman Ulpia Traiana Sarmizegetusa, cu ajutorul unor aparate ultra moderne, este în prezent derulat de specialiști români de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca, ajutați de o echipă de la Centrul Național de Cercetare din Roma. Proiectul reprezintă o premieră pentru România, iar printre instrumentele folosite pentru reconstituirea 3 D a ruinelor din vechiul oraș Roma se numără o dronă și un scanner performant.
Potrivit directorului MNIT Cluj-Napoca, Carmen Ciongradi, proiectul va dura doi ani. Datele și imaginile obținute vor fi folosite, la finalul proiectului, în amenajarea unei expoziții în cadrul căreia vizitatorii vor putea vedea cum arăta în urmă cu două mii de ani fosta capitală a Daciei romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
Informațiile privind topometria perimetrului și cele legate de monumente — atât cele vizibile, cât și cele care încă nu au fost dezgropate — vor fi adunate cu ajutorul unei drone. Perimetrul studiat este de 33 de hectare în interiorul orașului roman și de aproximativ 80 de hectare în exteriorul său.
Orașul roman Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost construit după cucerirea Daciei de către împăratul Traian, în anul 106 d. H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?