Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Borderourile pentru achizițiile de la țărani, interzise de la 1 mai


Èšăranii mai au o săptămână la dispoziție pentru a obține noile atestate de producător agricol și carnetele de comercializare a produselor. Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea a anunțat că, de la 1 mai, va fi interzisă utilizarea borderourilor de achiziție de la producători agricoli persoane fizice. Până acum, aceste borderouri puteau fi folosite de agenții economici la comercializarea produselor agricole, legume, fructe, cereale de la țărani. Însă, regulile s-au schimbat odată cu noua legislație în domeniul piețelor agroalimentare.
Deoarece mulți comercianți aveau certificate de producător eliberate de primării, inclusiv pentru banane sau lămâi, au fost înăsprite condițiile în care sunt eliberate noile atestate de producător agricol. În plus, țăranii trebuie să dețină și un carnet de comercializare dacă vor să vândă firmelor sau în piețe agroalimentare. Una dintre noutățile noii legislații este introducerea avizelor consultative din partea asociațiilor de producători, sindicatelor, patronatelor sau altor entități teritoriale desemnate de Consiliul Județean/ Ministerul Agriculturii. În Vrancea, aceste avize sunt acordate de Direcția Agricolă pentru producătorii din Focșani și de specialiștii Camerei Agricole pentru fermierii din celelalte localități. De asemenea, Asociația Crescătorilor de Albine acordă aceste avize pentru apicultorii din localitățile vrâncene.
Practic, această viză de la specialiștii în agricultură va certifica că țăranul realizează efectiv produsele pe care le are la vânzare. Avizele consultative pentru emiterea atestatelor de producător agricol sunt obligatorii, conform noii legi referitoare la comercializare în piețele agroalimentare. Atestatul de producător poate fi eliberat de primării doar după o verificare a suprafețelor de teren deținute de țărani sau a animelor din gospodărie.
Atestatul de producător are o valabilitate de un an calendaristic de la data emiterii. Ulterior, la comercializare, țăranii trebuie să folosească carnetul de comercializare. Dacă vând în piețe, atunci trebuie să scrie, în fiecare zi, cantitatea de produse comercializate. În rest, pentru orice vânzare de produse agricole, fermierii trebuie să scrie cantitățile vândute pe filele din carnetul de comercializare. Această obligație se aplică „pentru orice fel de vânzare de produse agricole, în orice cantitate și structură sortimentală, indiferent de calitatea cumpărătorului”.
Legea aduce și amenzi consistente pentru primarii care semnează în alb atestate de producător sau carnete de comercializare. Minimul amenzii este de 15 mii lei și se ajunge la 22.500 lei. Bișnițarii care vând produse agricole fără să aibă noile documente prevăzute de lege riscă, de asemenea, sancțiuni consistente, cuprinse între 15 mii și 22.500 lei. O noutate este și extinderea categoriilor de funcționari care pot constata și sancționa neregulile în folosirea documentelor și vânzarea produselor în piețe. Printre cei care pot face verificări în piețe se află și inspectorii antifraudă de la Agenția Națională de Administrare Fiscală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?