Prefectul Nicușor Halici va transmite Guvernului României nemulțumirile primarilor vrânceni referitoare la ultimele prevederi legislative care îi afectează, printre care amenajamentele pastorale, subvențiile din agricultură și salarizarea funcționarilor publici. Problemele localităților vrâncene au fost discutate, vineri, la o întâlnire de lucru cu toți primarii și secretarii unităților administrativ teritoriale din județul Vrancea. La ședință, convocată de prefectul Nicușor Halici, au participat ca invitați Vasile Carnariu, director general coordonator al Organismului Intermediar de coordonare al APIA și AFIR, și Ionel Cel-Mare vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea.
Au fost discutate și ridicate probleme referitoare la elaborarea amenajamentelor pastorale obligatorii la concesionarea pășunilor, eliberarea atestatelor de producător agricol, condițiile care trebuie respectate din acest an pentru obținerea subvențiilor din agricultură, dar și referitor la dezvoltarea fondului forestier național și extinderea suprafețelor de pădure prin împădurirea terenurilor degradate. Primarii au cerut publicarea unor norme referitoare la registrele agricole, reglementarea unitară a modului în care trebuie întocmite dosarele pentru subvenții în agricultură.
De exemplu, una dintre probleme este obligativitatea prezentării unei copii din registrul agricol pentru a dovedi că fermierul lucrează efectiv suprafața de teren pentru care solicită subvenție. Dacă fermierul nu a avut în ultimul an modificări la suprafețele pe care le lucrează, atunci se acceptă documente din registrul pentru 2014. În schimb, apare o problemă la fermierii care au modificări la exploatațiile agricole în 2015 deoarece, în acest moment, nu este stabilit modelul noului registru agricol. Deși primarii aruncă vina spre Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, condițiile pentru acordarea subvențiilor europene sunt stabilite prin act normativ și respectă regulamentele europene.
Primarii cer salarii mai mari pentru specialiști
Primarii vor să aibă posibilitatea de a angaja personal în primării pentru domeniul agriculturii. Deși au primit multe atribuții, primăriile nu au suficient personal de specialitate și nici nu au cum să angajeze funcționari.
Spinoasă este și problema salarizării din primării. Prefectul Halici a arătat că o altă problemă ridicată de edili este cea a salarizării funcționarilor publici cu studii superioare. Acești funcționari vor avea aceleași salarii, de la jumătatea acestui an, cu un muncitor necalificat plătit cu salariul minim pe economie. În acest moment, un funcționar public cu grad principal, adică studii superioare și o vechime de minim cinci ani, are un salariu de 1.050 lei, exact cât va fi salariul minim începând cu luna iulie.
La ședința de vineri au fost prezenți directorii serviciilor publice deconcentrate cu atribuții în implementarea actelor normative incidente temelor propuse, și în mod special șefii Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, ai Direcției pentru Agricultură, Camerei Agricole Județene Vrancea, Direcției Silvice Vrancea și ai Comisariatului de Regim Silvic și Cinegetic Focșani. Aceștia au prezentat pe larg principalele aspecte ce vizează punerea în aplicare a actelor normative în domeniile discutate.