Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

Atestatele producătorilor din judeţ trebuie avizate de Camera Agricolă


Camera Agricolă Vrancea va elibera avizele consultative pentru atestatele de producător agricol fermierilor din toate localitățile județului, cu excepția celor din municipiul Focșani unde sunt repartizați specialiștii Direcției Agricole. Repartizarea localităților a fost făcută după ce, inițial, Camera Agricolă și Direcția Agricolă au fost desemnate ca entități teritoriale care pot acorda acest aviz pentru fermierii care să obțină atestatele de producători. Deciziile au fost luate după ce în Vrancea nu s-a înregistrat decât o asociație de producători care să emită aceste avize, cea a apicultorilor. Ori, în aceste condiții, exista riscul ca fermierii să nu obțină atestatele și să nu poată vinde producțiile obținute în gospodăria proprie. Ulterior, s-a stabilit ca pentru persoanele din Focșani, acest aviz să fie acordat de specialiștii Direcției Agricole. În cazul Camerei Agricole, care are mai mulți angajați, aceștia vor putea acorda avize pentru celelalte localități din județ.
    Directorul Camerei Agricole, Neculai Pupăză, a arătat că au fost transmise tabele cu repartizarea localităților pentru fiecare specialist astfel încât primarii să știe care sunt persoanele care pot veni să verifice exploatațiile agricole ale fermierilor. Singura problemă este cea a asigurării transportului. Conform prevederilor legale, avizul se emite gratuit însă nu se menționează nimic despre costurile legate de transport. Probabil că nimeni de la Ministerul Agriculturii nu s-a gândit că în comune nu există măcar o asociație de producători care să acorde aceste avize. În aceste condiții, transportul trebuie asigurat de către solicitantulul avizului sau de către primăria localității.
    Directorul Camerei Agricole, Neculai Pupăză a explicat și procedura prin care producătorii agricoli obțin acest atestat. Specialiștii verifică în rolul agricol de la Primăria localității care sunt suprafețele și animalele din gospodăria solicitantului. Ulterior, se merge în teren și se verifică dacă datele sunt reale, care sunt terenurile cultivate, culturile agricole existente. „La final se încheie un proces verbal cu toate datele constatate, cu reperele din teren. Se specifică în document care sunt culturile agricole, ce pomi fructiferi deține și ce suprafețe vrea să cultive”, a explicat directorul Camerei Agricole, Neculai Pupăză.
    Noua lege stabilește că țăranii pot comercializa produse agricole doar dacă au atestat de producător și carnet de comercializare. Atestatul de producător va fi eliberat de primării doar după o verificare a suprafețelor de teren deținute de țărani sau a animelor din gospodărie. Atestatul de producător are o valabilitate de un an calendaristic de la data emiterii. Ulterior, la comercializare, țăranii trebuie să folosească carnetul de comercializare. Dacă vând în piețe, atunci trebuie să scrie, în fiecare zi, cantitatea de produse comercializate. În rest, pentru orice vânzare de produse agricole, fermierii trebuie să scrie cantitățile vândute pe filele din carnetul de comercializare. Această obligație se aplică „pentru orice fel de vânzare de produse agricole, în orice cantitate și structura sortimentală, indiferent de calitatea cumpărătorului”.
    O altă noutate adusă de lege este extinderea categoriilor de funcționari care pot constata și sancționa neregulile în folosirea documentelor și vânzarea produselor în piețe. Printre cei care pot face verificări în piețe se află și inspectorii Antifraudă de la Agenția Națională de Administrare Fiscală. Până acum, verificările puteau fi realizate de inspectorii Direcției Agricole, respectiv persoane împuternicite de primarii localităților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?