Ediția: Joi 19 Iunie 2025 Nr. 6902

„De la fermă până în farfurie, Mâncarea sigură să fie“


Astăzi se serbează Ziua Mondială a Sănătății. Tema din acest an a evenimentului este „Siguranța Alimentației”, o temă de maximă importanță pentru toți oamenii de pe planetă. Potrivit informațiilor oferite de medicii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, scopul campaniei este de a stimula guvernul să îmbunătățească siguranța alimentației, prin campanii de sensibilizare a publicului și evidențierea acțiunilor în curs de desfășurare în acest domeniu. De asemenea, se dorește încurajarea consumatorilor pentru a se asigura că alimentele din farfuria lor sunt sigure, să pună întrebări, să verifice etichetele și să urmeze sfaturile de igienă.
„Siguranța alimentației este un domeniu de acțiune al sănătății publice care protejează consumatorii de riscurile de toxiinfecție alimentară sau alte boli acute sau cronice transmise prin alimente. La nivel global, bolile transmise prin alimente duc anual la decesul a aproximativ două milioane de persoane, din care o proporție însemnată sunt copii. Alimentele pot conține bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice responsabile de peste 200 de maladii, de la boala diareică acută și până la cancer. Bolile transmise prin alimente pot influența dezvoltarea socio-economică prin împovărarea sistemelor de sănătate, afectarea economiilor naționale, a turismului și comerțului. Modificările în producția, distribuția și consumul alimentelor, modificările de mediu, apariția de noi germeni patogeni, rezistența microbiană, dar și intensificarea turismului și comerțului, cu posibilitatea de diseminare fără a ține cont de granițe, impun întărirea sistemelor de siguranța alimentației, atât la nivel național cât și internațional”, se arată într-un comunicat de presă al DSP.
Astfel, toți cei implicați în lanțul alimentar, de la fermieri, producători și până la vânzători sau consumatori, au responsabilități majore în domeniul siguranței alimentației. „Ziua Mondială a Sănătății din 2015 este considerată o oportunitate pentru sensibilizarea persoanelor care lucrează în diferite sectoare guvernamentale, fermieri, producători, comercianți, personal medical, dar și consumatori, cu privire la importanța siguranței alimentației, la rolul pe care fiecare trebuie să-l adopte. Astfel, campania este centrată pe cele cinci mesaje cheie pentru siguranța alimentației, concepute de Organizația Mondială a Sănătății: 1. Păstrați curățenia; 2. Separați alimentele gătite de cele crude; 3. Gătiți cât mai bine alimentele; 4. Păstrați alimentele la temperaturi sigure; 5. Folosiți surse de apă și materii prime sigure”, se mai arată în comunicatul de presă al DSP.
În România, campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătății, având sloganul „De la fermă până în farfurie, Mâncarea sigură să fie” este coordonată de Ministerul Sănătății prin Institutul Național de Sănătate Publică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?