Ediția: Duminică 6 Iulie 2025 Nr. 6913

Află ce trebuie să faci ca să iei un copil, de Paște, la tine acasă!


Pentru mulți dintre copiii aflați în centrele de plasament, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea, să-și petreacă sărbătorile în căldura unei familii este doar un vis, pe care nu-l vor trăi niciodată, pentru că părinții lor nu-i mai vor. În schimb, ei pot avea bucuria de a simți cum este să ai o familie, dacă noi, ceilalți, dorim să le oferim așa ceva, pentru câteva zile, cu prilejul sărbătorilor pascale. 
Chiar dacă a lua un copilaș acasă la noi înseamnă îndeplinirea unor formalități și completarea unor documente, tot acest efort ne va fi răsplătit prin fericirea pe care o vom citi în ochii micuțului pe care-l vom primi în propria familie. „De sărbători, am avut și până acum familii care și-au exprimat această dorință și au luat acasă copii din centrele noastre rezidențiale. Persoanele care doresc să facă acest lucru trebuie să vină la noi, la DGASPC Vrancea, și să depună o cerere în acest sens, în care să dea relații cu privire la vârsta și sexul copilului, asta prin prisma propriilor copii, dar și a condițiilor de cazare pe care le oferă și în special, motivația care îi determină să facă acest gest. Mai este nevoie de o anchetă socială de la primăria de domiciliu a familiei, copii de pe actele lor de identitate, cazierul sau o declarație pe propria răspundere, adeverință de la medicul de familie că nu suferă de boli transmisibile și una, două caracterizări de la vecini. De asemenea, mai este nevoie și de acceptul membrilor familiei, inclusiv al copiilor care au împlinit zece ani. Toate acestea sunt necesare atât pentru a proteja copiii noștri, cât și pentru a proteja familia, pentru că pe perioada respectivă familia își asumă o foarte mare responsabilitate”, a declarat Luminița Liciu, directorul Direcției pentru Protecția Copilului (DPC), precizând că în tot acest proces este esențială și opinia copilului ce urmează să fie luat acasă de familie.
    Potrivit celor spuse de Luminița Liciu, pe perioada sărbătorilor de pe tot parcursul anului, copiii ocrotiți în sistem rezidențial fie pleacă în familii, fie în familiile extinse sau la acelea față de care ei au dezvoltat relații de atașament. „De exemplu, un copil va petrece Paștele de anul acesta în familia unui coleg de școală”, a  subliniat Luminița Liciu, directorul DPC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?