Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

VIDEO: ÎPS Ciprian a venit ieri la Focşani ca să împartă credincioşii de la Biserica „Sfântul Apostol Andrei”


Enoriașii de la Biserica „Sfântul Apostol Andrei”, din Focșani, s-au supărat din nou, ieri, atunci când au auzit că Înalt Prea Sfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a venit la biserică pentru a face sectorizarea sau „împărțirea enoriașilor”, după cum ne-au spus chiar ei. Câțiva dintre credincioși au venit la biserică pentru a afla despre ce este vorba și care este motivul vizitei lui ÎPS Ciprian. „Preotul nou (Valentin Mirică – n.r) a impus niște reguli cu care noi nu suntem de acord. Din câte am înțeles, reprezentanții Arhiepiscopiei au venit să schimbe ialele (de la pangar – n.r) și să împartă parohia în două, adică să-i dea enoriași și preotului nou. Nu este normal să ni se impună preotul, preotul ni-l alegem”, a spus una dintre persoanele care se aflau ieri la biserică.
    O altă persoană, extrem de supărată, a susținut că vrea ca părintele Giorgică Vatră să rămână preot paroh. „Vrem ca părintele Vatră să rămână paroh, iar părintele Mirică să rămână și el. Acest preot a făcut o biserică, a muncit și nu vrem ca parohia să fie împărțită”. O altă persoană, care a venit ieri la Biserică ne-a spus că „ÎPS ne-a spus că ne va anunța când va veni. De ce a venit fără să anunțe? S-au dus la capelă și au schimbat butucul. Acolo se face în fiecare duminică masa săracilor . De când a venit părintele Mirică l-am invitat la masă, dar nu a venit decât o dată. De ce nu vine?”, s-a întrebat femeia.

    Credincioșii invitați în biserică 

    După ce mai mult timp, cei câțiva credincioși au fost ținuți la ușă, în cele din urmă, ei au fost lăsați să intre în biserică pentru a participa la discuții și pentru a discuta inclusiv cu ÎPS Ciprian, care le-a explicat despre ce este vorba și care este motivul vizitei la Focșani. Nu a avut acces și presa, întrucât, biserica ar fi „proprietate privată”. Chiar dacă au trecut mai bine de două luni de când la biserică slujesc doi preoți, respectiv preotul Mirică și preotul Vatră, dar și de când ÎPS Ciprian i-a anunțat pe enoriași că preot titular este Mirică, credincioșii tot nu s-au împăcat cu ideea. Ei au sperat ca după cele 40 de zile cât părintele Vatră a avut canon, situația să revină la normal. Și pentru că asta nu s-a întâmplat, oamenii sunt dezamăgiți, iar unii dintre ei chiar au anunțat ieri, că nu vor mai veni la biserică, că se vor ruga acasă.
    La scurt timp de la întâlnirea de la biserică, unul dintre credincioși, Romică Gavrilă, a postat pe pagina sa de facebook un mesaj dur.  Printre altele, el a spus că „astăzi a luat sfârșit. Nu pot spune că am cedat psihic. Dar m-am săturat să tot aud mereu aceeași placă batjocoritoare la adresa mea, la adresa celor ce am pus suflet pentru Biserica Sf. Andrei Focșani. Arhiepiscopul Ciprian se impune și se sectorizează serviciile religioase. Tu ești la X, tu ești la Y. (…) … Astăzi este ultima mea zi în această biserică. (…) ați reușit – îndepărtarea și scoaterea mea din biserică. (…) Biserica lui Hristos trebuie să fie liberă. Hristos m-a primit în ea, și dumneata m-ai alungat. Fii liniștit și Domnul cu tine; căci nu-l voi părăsi și trăda pe Dumnezeu ca alții. (…). Eu am pus suflet pentru această biserică împreună cu cuibul de viespi, iar alții mâncau, beau și plecau. Mai nou și turnau la Buzău ce mai face cuibul de viespi, părintele Vatră și familia dânsului.(…)”.

    „Au schimbat butucul, iar eu am lucruri personale acolo”

    Deranjată de situație s-a arătat și Nela Panaite, care spune că în încăperea de la ușa căreia s-a schimbat butucul, ea are lucruri personale pe care nu le-a donat bisericii, dar și că autorizația de funcționare a cantinei este pe numele ei. „Autorizația de funcționare a cantinei sociale este pe numele meu și a părintelui Vatră. Acolo este și gestiunea părintelui Mirică, iar până astăzi (ieri-n.r) aveam și bucătăria și gestiunea. Nu era normal să fiu și eu chemată atâta vreme cât eu am făcut mâncarea pentru săraci acolo și răspund de modul în care se face mâncarea? În plus am lucruri personale acolo, veselă, frigider, pe care nu le-am donat. Probabil vom găsi o modalitate, dar nu era normal să știu și eu?Până când o ținem așa și din vina cui?”, se întreabă Nela Panaite.

    Părintele Mirică nu comentează afirmațiile enoriașilor

    Contactat de reporterii „Monitorul de Vrancea”, preotul Mirică nu a răspuns afirmațiilor făcute de Romică Gavrilă. Acesta ne-a spus că nu comentează. „Eu nu văd ce a scris domnul, dar este problema dânsului strictă și personală. Ceea ce vă pot spune este că nu am binecuvântare să discut cu presa”, ne-a spus părintele Mirică.
    Părintele protopop Valeriu Balica ne-a explicat motivul întâlnirii, dar și ce s-a întâmplat în cadrul acesteia. „Înalpreasfinția Sa Ciprian a venit la Biserica „Sfântul Andrei” unde a avut loc o întâlnire cu cei doi preoți și membrii Consiliului Parohial. Scopul a fost acela de a împărți sectorul în două pentru ca fiecare preot  să aibă propriul sector de activitate, așa cum prevede articolul 52, alineatul 2 din Statutul de Organizare al Bisericii Ortodoxe Române. Am discutat cu membrii Consiliului Parohial care reprezintă credincioșii, iar la sfârșitul ședinței a avut loc o discuție și cu credincioșii cărora li s-a explicat cum stau lucrurile. În final au înțeles. Mai sunt 2-3 din grup care au plecat cu propriile lor idei. Problema este că dumnealor ar trebui să înțeleagă că nu se poate continua așa. Trebuie să ne conducem după regulile care ne ghidează activitatea. ÎPS a avut multă îngăduință.
Chiar dacă sunt sectoare separate, în biserică vor sluji împreună, iar credincioșii au voie să-și aleagă duhovnicul în biserică. Important este să se înțeleagă, iar credincioșii să-i ajute să se înțeleagă. Cei doi sunt egali ca preoți. Enoriașii trebuie să țină cont că în momentul în care a venit părintele Mirică, și lui și părintelui Vatră li s-a asigurat salariu din bugetul de stat. Mai mult, noi, pe plan local am cesionat de la noi 300 de apartamente pe care le-am pus la dispoziția lor pentru a avea mai mulți credincioși”
, a explicat părintele Balica.
    Situația este tensionată la Biserica „Sfântul Apostol Andrei” de aproape jumătate de ani. Enoriașii au avut prima răbufnire la jumătatea lunii septembrie anul trecut, atunci când au protestat în fața lăcașului de cult, față de mutarea preotului Vatră, la Garoafa, după cum susțineau ei la momentul respectiv. Astfel, în timp ce preotul slujea în biserică, credincioșii au ieșit în fața lăcașului de cult pentru a-și spune oful. Au cerut ca preotul lor să nu fie mutat și cu lacrimi în ochi susțineau că părintele Vatră este duhovnicul lor de suflet și nu vor să rămână fără el. Apoi, după o perioadă de liniște, cel puțin în aparență, oamenii au început să protesteze din nou, duminica, de această dată în fața clădirii Protoeriei numărul 1 din Focșani. Au cerut aprobare și au obținut-o până pe data de 18 ianuarie a.c.
    Reprezentanții Arhiepiscopiei au explicat de nenumărate ori de ce s-au luat măsuri împotriva preotului Vatră dar, cu toate acestea, oamenii nu sunt de acord ca un alt preot să le intre în case, să-i împărtășească și să-i mărturisească.
    Conform unui comunicat al Arhiepiscopiei, „preotul Georgică Vatră, slujitor la Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din municipiul Focșani, s-a făcut vinovat pentru mai multe abateri de la disciplina bisericească: implicarea în organizarea mitingului din data de 14 septembrie a.c. îndreptat împotriva ierarhului înainte să se ia o decizie, în Permanența Consiliului Eparhial, cu privire la o eventuală transferare a acestuia la o altă parohie; exercitarea de activități personale – private – cu caracter economic, financiar și comercial, care contravin Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, hotărârilor Sfântului Sinod și regulamentelor bisericești; refuzul de a închide activitatea economică – magazinul – prin care distribuia obiecte bisericești; neascultare și atitudine necuviincioasă față de chiriarh”.

43 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?